Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Kako zaista pripremiti dijete za početak škole

Iako će mnoga djeca te vještine naučiti sama u školi, nekoj djeci je potrebno više podrške u tome, a idealno to mogu učiniti roditelji.

Postoji jako puno članaka o tome kako djecu pripremiti na novu školsku godinu u kojima vam stručnjaci savjetuju da kupite školski pribor i udžbenike i, posebno ako se radi o prvašićima, djecu odvedete da se upozna sa školom, s učiteljicom, da se upozna s vršnjacima i počne se ranije buditi par dana prije škole. Sve su to dobri, praktični savjeti. Međutim, kao netko tko radi s djecom, moram reći da postoji još nekoliko jednostavnih, ali krucijalnih, vještina koje će djetetu zaista olakšati cijelu školsku godinu, učenje i rad, a ne samo početak škole.

Iako će mnoga djeca te vještine naučiti sama u školi, nekoj djeci je potrebno više podrške u tome, a idealno to mogu učiniti roditelji. Možda se to isprva čini kao dodatni posao, ali zapravo razvoj tih vještina i vama i djeci dugoročno štedi vrijeme, a i živce.

Isto tako, to su vještine koje je u današnjem svijetu djeci samostalno sve teže naučiti jer su izložena više informacija i više pritiska nego što su to bila djeca nekada, a roditelji imaju sve manje vremena.

Koje su to važne vještine koje u konačnici zaista odvajaju one uspješne od onih koji to nisu ili se tako ne osjećaju?

Što možete učiti djecu da im zaista olakšate školsku godinu?

1. Učite djecu organizacijskim vještinama

Jedan od najčešćih uzroka problema sa školom i učenjem leži u tome što neka djeca nemaju razvijene vještine organizacije. U to spada prostorna organizacija, briga o školskom priboru, digitalna organizacija (ako se za učenje koriste i digitalni resursi) te, jako važno, organizacija vremena. Bez ovih vještina dijete ne može samostalno brinuti za svoje učenje, zbog čega može djelovati neodgovorno i imati loše ocjene zbog zaboravljenih zadataka ili pribora. Opet ponavljam, sva su djeca različita i stoga su različiti i uzroci zbog kojih se to događa. Primjerice, neka djeca s ADHD-om znaju što trebaju napraviti, ali jednostavno ne znaju kako, njima je potrebno puno više asistencije da to savladaju. S druge strane, neka djeca jednostavno zaborave jer to roditelji rade umjesto njih.

2. Učite dijete kako se fokusirati

Živimo u vremenu u kojemu je održati fokus postalo sve teže i nama odraslima, a djeci još puno više. Preplavljeni smo informacijama, obavezama, očekivanjima i dokazivanjima. Raspon koji djeca mogu držati koncentraciju neprekidno se sve više smanjuje, a izlaganje ekranima u tome nimalo ne pomaže. Smanjiti buku, otkloniti ekrane i podijeliti obaveze na manje zadatke je najmanje što možemo napraviti kako bi pomogli fokusu. Naučiti dijete kako držati fokus na onome što mu je u tom trenutku važno jedna je od najvažniji vještina ne samo za školski uspjeh, nego i za mnoge kasnije uspjehe.

3. Učite dijete strategijama učenja

Percepcija o tome što je učenje i kako se ono odvija je vrlo raznoliko, ali vidim da, nažalost, i dalje prevladava mišljenje da su djeca pasivni primatelji informacija koji trebaju samo memorirati i ponavljati ono što im učitelj kaže ili pročitaju u knjizi. To je tek mali, a uz to i površan, dio onoga što učenje jest. Da se referiram na izreku koja se često prepisuje Einsteinu:

Obrazovanje nije pamćenje činjenica, nego treniranje uma da misli.

Učiti kako učiti je proces koji se u školama prešutno odvija, vjerojatno na svakom satu, dok učitelj trči za programom koji mora ostvariti i ponekad se na taj prešutni proces ne stigne dodatno osvrnuti, ali praksa pokazuje da je djeci danas često potrebno više od toga. Sve aktivnosti koje su djetetu potrebne za školu spadaju u strategije učenja, od toga kako se pokrenuti, održati pažnju, koristiti pribor i udžbenik, kako pristupiti gradivu, kako čitati i kako slušati, koje metode koristiti dok se priprema za test ili za izlaganje, kako to i provesti kada smo spremni, kako rješavati probleme ili kreativno misliti. Sve je to zahtjevno, ali neophodno za uspjeh, ne samo u školi, nego i u osobnom i profesionalnom životu kasnije.

Bila sam jednom u prvom razredu srednje škole u kojemu sam shvatila da se učenici zapravo ne znaju ispravno služiti udžbenikom. Ne zato što im nedostaje sposobnosti ili inteligencije, nego zato što im to nitko nije pokazao i ukazao na važnost toga da to samostalno znaju, dok sam ja očekivala da su to do dolaska u srednju školu već naučili, što bi i trebalo biti tako. To nam govori da u sustavu postoji neki problem koji određene učenike zakida za vještine koje su im bitne za školu, ali i za kasnije.

4. Učite dijete kako se pristojno zauzeti za sebe

Da, vi ste roditelj i da, vi ćete uvijek štititi svoje dijete, to je vaša uloga. Ipak, svakodnevne situacije u školi uglavnom su na razini na kojoj nije potrebno da roditelj intervenira. Jednako je važno da dijete razumije školska pravila, ali i da se zna zauzeti za sebe. To uglavnom uključuje jednostavno komunikacije vještine i razvoj emocionalne inteligencije. Učitelji su ljudi koji rade, što znači da i griješe, a politika igrališta među vršnjacima zna biti surova.

Banalan primjer može biti da je učiteljica pogrešno zbrojila bodove i dijete je zbog toga dobilo nižu ocjenu ili je dijete u nekom trenutku isključeno od vršnjaka. Učite dijete kako da se pristojno, ali odlučno, zauzme za sebe. Ne agresivno, ne pasivno-agresivno  i preko roditelja, a nikako se ne bi trebalo posve povući. Nekada su i učitelji u krivu, a znati kako razgovarati s njima zapravo nas može spasiti mnogo većih problema u učionici. I naravno, nekoj djeci je pri tome potrebno više podrške, a nekoj manje. Vještine, kao ni ocjene, ne označavaju našu vrijednost, nego su uvijek samo prilika za rast.

5. Učite dijete da se može osloniti na vas

Naravno, neke situacije, kada se dijete ne može s njima samo suočavati, zahtijevaju vašu intervenciju. Učite sebe na koji način efikasno intervenirati da šaljete pravu poruku. Isto tako, učite dijete da ste tu za njega u onim svakodnevnim malim, ali teškim situacijama samo da bi ga saslušali i bili tu za njega, bez potrebe da intervenirate. Možda se vama dječje brige ne čine jednako važnima kao brige odraslih, ali one to jesu. Zašto je tako važno da ponekad samo saslušate dijete? Zato što ga to uči da bude suosjećajno prema sebi i prema drugima.

6. Učite kontrolirati svoje emocije i razmišljanja

Možda ste jako uzbuđeni i prestrašeni oko toga kako ćete se nositi s time da pustite prvašića u školi i to je posve normalno, pa čak i očekivano. Pokušajte to ne prenijeti na dijete. Možda ste imali loše iskustvo i vama je škola bila muka, to ne znači da će biti i vašem djetetu. Ne trebate skrivati svoje osjećaje (djeca ih i tako bolje primjećuju nego odrasli), nego se učite samoregulaciji, a razgovarajte tako da ne prenosite djetetu poruku da je škola neko strašno mjesto.

Često vidim da je (posebno kod prvašića ili prelaska na novu razinu) roditeljima najvažnije saznati kakva je učiteljica (stroga, blaga, dosadna, prezahtjevna, popustljiva, dobra?) i onda to prenijeti djeci. Međutim, vaše dijete je osoba za sebe sa svojim karakterom. Kada i otkrijete kakva je učiteljica, pokušajte razmisliti o tome da to ne prenesete djetetu. Na „Kakva je učiteljica?” možete odgovoriti s „Neki kažu da je…, ali mi ne volimo stvarati mišljenje prema tome što smo čuli. Kada ju upoznaš i prođe neko vrijeme, vidjet ćemo.”

Ako želite odgojiti dijete koje će učiti misliti svojom glavom, nepotrebno je da mu namećete svoje mišljenje. Jer, vidite, možda je vama neka stroga ili zahtjevna učiteljica zla  (ili osobi od koje ste dobili tu informaciju) dok se vašem djetetu možda upravo takva potrebna.

7. Učite dijete da je škola zabavna

Kao i mnoge stvari u životu, sve kreće od pristupa. Ako uvjerite dijete u to da je škola dosadna, glupa ili naporna, jako ćete teško postići da dijete od te škole zaista dobije sve što mu može koristiti kako bi razvijalo sve svoje potencijale.

Dodatne informacije

Detaljno o tome kako činiti sve ove stvari i mnogo više od toga da bi zaista pomogli djetetu sa školom i učenjem, učimo na ekskluzivnom online programu koji počinje ovu jesen, a koji educira i potiče pozitivno roditeljstvo u kontekstu problema sa školom i učenjem. Prijavom na besplatne novosti na mojoj web stranici www.cliosdreams.hr prvi ćete dobiti informacije o prijavi i datumu početku programa, a ukoliko vas bilo što dodatno zanima, slobodno mi se javite na [email protected] ili putem poruke na društvenim mrežama.

Raditi sve to je vrlo zahtjevno, ali i neophodno ako želimo sretno i uspješno dijete. Ujedno, sve su to često teme o kojima nas nitko dosada nije prije poučio, zbog toga se nemojte osjećati loše jer nešto dosada niste radili.  

Međutim, dobra je vijest to što mi imamo moć utjecati na razvoj naše djece i naših učenika i to tako da im pružamo najefikasniju podršku dok savladavaju svoje probleme sa školom i učenjem. Upravo tu svrhu sam i napravila online program koji će biti dostupan od ove jeseni, a kojemu je cilj da se vi osjećate sigurnije, snažnije i sretnije u svojoj ulozi, a da se djeca lakše nose sa svojim školskim izazovima.

Ilustracija s interaktivnim pitanjima koja djecu potiče, ohrabruje i podsjeća na to kako da se nose sa školskim izazovima.

Autorica: Angela Bralić, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Clio’s dreams

Ne propustite

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Darivanje

Kad Durrellovi više nisu mogli podnositi sivu englesku klimu, učinili su ono što bi svaka razumna obitelj učinila – prodali su kuću i preselili...

Obitelj

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.