Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kamenim ulicama miriše istarska maneštra

Idealan obrok za prohladne zimske dane

Istarska maneštra jede se u svako doba godine, zimi nas grije, a ljeti nas krijepi. Ovo varivo od povrća slično je talijanskoj juhi minestrone, a kuha se u raznim kombinacijama mesa i povrća s tjesteninom ili bez.

Osnovu svake istarske maneštre čine kuhani krumpir i grah, kojima se, osim suhog mesa, dodaje i nešto od sezonskog povrća, po čemu će se, tako pripravljena maneštra, i zvati: maneštra od bobići (mladog kukuruza), od jačmika (ječam), od slanca (slanutak), od koromača… Posebnost tradicionalnih istarskih maneštri je  u tome da se točno zna koja vrsta suhog mesa (isključivo svinjskog), ide u koju maneštru. Najčešće korišten i najcjenjeniji ‘dodatak’ bila je suha kost od pršuta, koja je i danas nenadmašna za maneštru od bobića, no, ako se već moglo birati: u jotu se obavezno stavljalo suhe pancete, uz slanac – suha svinjska rebra, uz jačmik – suhe svinjske nogice, uz koromač – suhi svinjski jezik…

U nju se dodaje i pešt koji se priprema od sitno narezane slanine, češnjaka i peršina. U nedostatku vremena mnogi se ipak služe malim trikovima pa umjesto svježeg graha i kukuruza koriste onaj iz konzerve. Ovisno o godišnjem dobu i dostupnosti sezonskih namirnica maneštra ima više varijacija, a svaki kuhar ima svoju kombinaciju sastojaka koji njegovu maneštru čine posebnom i drugačijom od ostalih. Kada se za pripravu maneštre koristi kiseli kupus ili kisela repa, tada govorimo o joti – tipičnom zimskom jelu.

istarska manestraNajčešće jelo na istarskim stolovima, u povijesti nerijetko i jedino, maneštra i danas miriše na stolovima diljem Hrvatske. Donosimo vam recept koji je oduševio našu redakciju.

Sastojci:

  • komad sušenog mesa ili kosti
  • 2 luka
  • češnjak (2 režnja)
  • 20 dkg kukuruza
  • 2 velike mrkve (narezati na kolutiće)
  • Pušlek (vezica) peršinovog lista
  • 40 g mladog graha koji je namakan nekoliko sati ili preko noći
  • 3-4 krumpira
  • povrće razno (celer, peršin)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 250 g pelata
  • dvije kriške pancete
  • sol, papar

Priprema:

U vodu staviti kuhati grah i kost od pršuta ili špek te list lovora i dovesti do vrenja. Znatno smanjiti vatru i nakon pola sata (za to vrijeme samo redom pripremate ostale sastojke) dodati pešt napravljen od sitno rezane pancete češnjaka i lista peršina te povrće; mrkvu narezanu na kolutiće, sitno nasjeckan peršin, naribani celer, kukuruz, sitno narezan luk (ili cijeli da ga možete poslije samo izvaditi) te pelate sitno nasjeckane ili propasirane.

Kuhajte povrće oko 15 minuta a zatim dodajte krumpir izrezan na manje kockice te kukuruz iz konzerve ili klipa. Kuhajte još 15 minuta kako bi se sve dobro povezalo.  Poslužiti po želji uz komad kruha, a tko želi može maneštru začiniti s dvije žlice maslinova ulja ili po njoj posuti parmezan ili tvrdi ovčji sir.

U slast!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Recept za finu domaću maneštru s puno povrća, grahom, kukuruzom i ječmom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.