Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Karijes kod djece

Jeste li se začudili što karijes nastaje i kod djeteta kojem su zapravo tek iznikli zubi?

Sigurna sam da se svatko od Vas, dragi čitatelji upitao kako nastane karijes kod djeteta kojemu su zapravo tek iznikli zubi? Još ih roditelji nisu ni vidjeli, a oni već imaju karijes.

Što se dogodilo u tako kratkom vremenu? Imamo destrukciju tvrdih i mekih zubnih tkiva, a samim tim i puno problema. Pa, krenimo redom!

Malo je poznato da su usta kod novorođenčeta sterilna, da u njima nema kariogenih bakterija i da smo upravo mi roditelji odgovorni za njihovo naseljavanje u dječja usta. Kako? Teško je i za povjerovati da nikada niste vidjeli majku koja dudu prvo stavlja u svoja usta, a zatim u dječja. Eto, upravo smo Vam otkrili jedan od putova infekcije, a da toga niste bili svjesni i niste mislili kako je to loše. Naravno da ovakav postupak nije jedini odgovoran za naseljavanje kolonija bakterija u dječjim ustima. Dakle, imamo stanovnike u bespućima usta, a još nemamo glavnog domaćina – a to je zub. U prosjeku, on dolazi u četvrtom mjesecu života, iako to nije pravilo. Često je za nicanje zubi vezana ona stara priča o temperaturi, proljevu i sl. Službeno nema dokaza za to, ali, djeca su tada obično razdražljiva i nervozna, pa taj period roditelji dobro zapamte.

Period pojavljivanja zuba u ustima zovemo erupcija i kad se pojavi, u pravilu nastaje olakšanje za dijete. Kako pomoći djetetu? Jednostavno mu dajte odgovarajuću gumenu igračku da, grizući ju, zapravo masira desni i tako smanji svrbež koji se javlja. Ako to nije dovoljno, posavjetujte se sa svojim stomatologom o preparatima koje biste mogli koristiti da mu olakšate taj period.

Kad se njegovo veličanstvo zub pojavio u ustima, odmah razmišljajte o njegovoj čistoći. Najjednostavniji je način za to obična gaza kojom nježno, ali ipak temeljito, očistite svaki dan novoiznikle zubiće. Vrijeme kada treba početi prati zube sa četkicom vrlo brzo dođe, te tako već s osam mjeseci dijete slobodno počnite privikavati na pravo pranje zubi i neka ono svakako bude navečer, i to poslije obroka. Znam, to je vrlo teško jer djeca te dobi u pravilu zaspu dok konzumiraju svoj večernji obrok, ali onda neka to bude barem prije večernjeg obroka, stalno svaku večer kako bi se stvorila navika. Ne zaboravite pravilno odabrati zubnu četkicu: meku atraumatsku, veličine i drške prilagođene uzrastu djeteta. Pastu za zube slobodno upotrebljavajte već sa godinu dana. Svaka pasta za djecu sadrži potrebnu količinu fluorida.

Djeca sa četiri mjeseca već počinju jesti kašastu hranu koja je itekako dobra, pogotovu jer je jedu sa žlicom. Koliko god hranjenje na bočicu bilo jednostavnije od jedenja žlicom, ono je već u toj dobi puno zdravije. Ako ste imali sreće pa Vam dijete kao mala beba nije imalo probavnih problema i niste ga već tada naučili na čajeve, pogotovu one instant na kojima piše da nisu zaslađeni, djetetu dajte običnu vodu u bočici, jer je sasvim dovoljna za utažiti žeđ, a ne čajeve i sokove. Nikada ne nasjedajte na natpis "bez dodatka šećera“. Čim prije naučite dijete jesti tvrđu hranu, jer to je odličan način da svoje zube drži u dobroj kondiciji.

Iz prakse mogu reći kako su najgori karijesi od svih karijesa oni nastali pijenjem slatkih napitaka iz bočice (takozvani "tješeći karijes“ ili "karijes bočice“). U tu skupinu spada i mlijeko, jer njegova razgradnja počinje već u ustima i jako je dobra hrana za onih 700 vrsta bakterija koje obitavaju u ustima.

Za kraj još samo o važnosti prvog posjeta stomatologu. Stručna su mišljenja da to svakako bude već nakon prve godine života, iako osobno mislim da je to prerano, jer dijete ništa ne razumije u toj dobi. Ali, uzmemo li u obzir da je važno da dijete prvi put dođe u ordinaciju kada još ništa ne boli i nije potrebno raditi nikakav zahvat, nego se dijete još i nagradi – držim da je to dobar put do dobrog pacijenta.


www.ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Obitelj

Kratkotrajan izlazak na snijeg koristan je za djecu.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.