Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Karma joga

Ako se nikada niste našli u joga poziciji, to ne znači da nikada niste prakticirali jogu.


Kada nam netko kaže da prakticira jogu prvo što zamislimo je tu osobu u nekom joga položaju. No joga položaji ili asane su samo jedan dio ove cjelovite discipline. Zamislite stablo koje ima više velikih grana koje pak imaju svoje grane. To stablo je cjelovita disciplina koju nazivamo joga, a njezine veće i manje grane su različite škole, stilovi, tehnike i sl.

Jedna od ovih grana je i Karma joga, ili put nesebičnog djelovanja. Karma znači akcija, ili sveukupno djelovanje jedne osobe od trenutka njenog rođenja pa do smrti. Karma joga nas uči da, osim kako se odnosimo sami prema sebi i prema svojim bližnjima, važno je kako se odnosimo i prema zajednici u kojoj živimo te pridonosimo li općoj dobrobiti svojim djelovanjem.

Karma jogi vjeruje u nesebično davanje i pomoć drugima. Nesebično davanje znači da je naš jedini motiv pomoć drugom živom biću, bez drugih ciljeva kao što su slava, novac ili slično.

No, nazivamo li to Karma jogom ili nekako drugačije (npr. humantarnim radom), svodi se na isto. Trebali bismo dati nešto i zajednici u kojoj živimo, bilo to materijalno ili naše slobodno vrijeme kroz volonterski rad.

Odakle krenuti?

Najprije trebamo shvatiti da je pokloniti osmijeh, ponuditi sjedalo u tramvaju, donirati krv, staru odjeću ili donirati novac – isto. Ako je jedna naša akcija rezultirala pozitivnom reakcijom, onda smo na dobrome putu. Majka Tereza je rekla: "Ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo male stvari s puno ljubavi". U ovoj jednostavnoj, a tako snažnoj rečenici stoji bit nesebičnog davanja i pomoći drugima.

U ovo vrijeme božićnih blagdana treba se prisjetiti svega onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima i biti zahvalni za sve što imamo: dobro zdravlje, dom, posao, obitelj i prijatelje… Trebamo se prisjetiti svih onih koji imaju puno manje od nas.

Božić je postao blagdan pretjeranog konzumerizma, očekujemo i dajemo poklone zbog kojih se često zadužujemo i time šaljemo krivu poruku mladima. Na Božić bi trebali slaviti rađanje nove svijesti, dobrote i suosjećanja. To je poruka koju trebamo prenjeti mlađim naraštajima.

Poklonite sa srcem


Umjesto na raskošne poklone, možda ovog Božića dio novca poželite donirati djeci bez roditelja. Ili ako ne želite zakinuti svoje najmilije, donirajte stare igračke i odjeću. Odnesite kolače u dom za nezbrinutu djecu ili u dom za stare i nemoćne osobe. Pozovite na objed starog i usamljenog susjeda. Razveselite nekoga lijepom gestom. Poklonite lijepu riječ teti u dućanu, poklonite osmjeh slučajnom prolazniku. Popričajte s tetom koja čisti vaš ulaz, ponudite ju sa čašom soka.

Prakticirajte karma jogu i uljepšajte nečiji dan, svaki dan. Svojim primjerom nadahnite bližnje da i oni učine nešto. I naučite svoju djecu i mlade oko vas o pravom značenju darivanja. Uz poklone pod borom, poklonite malo ljubavi nekome koga ne poznajete. Ljubav nam je svima potrebna.

Ako vjerujete u zakon Karme, vratiti će vam se na jednak način.


www.sanghayoga.hr
www.gaia-yoga.com

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!

SANGHA YOGA i She.hr daruju tri čitateljice s jednomjesečnim, neograničenim joga paketom u SANGHA YOGA studiju.

Ukoliko želite oplemeniti svoje tijelo i duh jogom, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected], s naslovom poruke SANGHA, i možda dobijete mogućnost svladati tehnike joge kao početnik ili unaprijediti već postojeće znanje.

Karma joga je:

a) vježbanje joga pozicija
b) put nesebičnog davanja
c) tehnika jogičkog disanjaU mailu navedite:
– točan odgovor
– Ime i prezime
– Korisničko ime
– Broj mobitela

Vaše prijave primamo do 29. prosinca 2009. kada ćemo i objaviti dobitnika!
Sretno!

Dragi naši,

dobitnice jednomjesečnog, neograničenog joga paketa u SANGHA YOGA studiju su: KATARINA BAŠIĆ, PETRA KRAKAN I IVA MUŽIĆ.

Čestitamo!
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Zanimljivosti

Specifičnost Kalmara očituje se u holističkom pristupu, čime nastoji svakoj klijentici pružiti najbolje moguće iskustvo u skladu s individualnim potrebama

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.