Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Karnevalske slastice

Najpoznatije pokladne slastice u Italiji, Francuskoj, Finskoj, Švedskoj…

Zemlje s katoličkom tradicijom u veljači obilježavaju pokladno vrijeme koje traje sve do početka Korizme. Vrijeme karnevala završava na Fašnik ili Pokladni utorak, a prema običajima taj je dan bio posljednji kada se moglo uživati u masnoj i bogatoj hrani prije početka razdoblja odricanja. U pokladno vrijeme narod se maskira i pridružuje maskenbalima, zabavama, balovima i paradama koje se održavaju u mnogim europskim i svjetskim zemljama. U vrijeme karnevala priprema se i jede mnogo hrane, a posebno slastica. Svako područje ima specifičnu tradiciju, a mnogobrojne varijante uštipaka popularne su u mnogim europskim zemljama.

Tradicionalna jela u Italiji specifična za pokladno vrijeme su gnocchi, lasagna i tortelli. Nekoliko je različitih tipova tradicionalnih talijanskih slastica frittelle, a najpoznatije su chiacchiere ili frappe te castagnole što u prijevodu znači malo kestenje, s obzirom da im svojim oblikom nalikuju.Pokladne frittelle su pržene trake/vrpce od tijesta posipane šećerom ili medom. Poznate su u svim područjima Italije po različitim imenima.

Pokladni utorak je u Francuskoj dan kad je dopušteno častiti se svom vrstom hrane. Slastice kao što su palačinke, beignets i king cake pripremaju se u New Orleansu, američkom gradu u kojem se održava najpoznatiji karneval u SAD-u.Na anglosaksonskom području pokladni utorak je dan palačinki, nastao iz potrebe da se prije dugotrajnog razdoblja Korizme potroši sva zaliha jaja. Običaj jedenja palačinki bio je popularan u mnogim dijelovima Europe, sve do područja Letonije.U Njemačkoj je poslastica prepržen kolač od dizanog tijesta s rajčicom, sličan krafni. Ovi kolači su originalno pripremani i posluženi na pokladni utorak da bi se iskoristile sve zalihe masti koje su zabranjene tijekom Korizme. Njemačke krapfen slične su krafnama i punjene su marmeladom ili pekmezom i posipane šećerom.U Finskoj i Švedskoj se na pokladni utorak rade posebna peciva punjena kremom od badema i prelivena tučenim vrhnjem.

Vrijeme karnevala u Brazilu je vrijeme zabave koja traje danima i noćima. Hrana specifična za to vrijeme priprema se i prodaje na ulicama, a najpoznatije jelo je feijoada. U pokladno vrijeme se jede začinjena hrana, a pije tradicionalno piće caipirinha. Od slastica su obavezni kolači od voća – bolos.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Razne kulture i civilizacije imaju specifične afrodizijake i legende. No, kao i svugdje imamo i suprotnosti, stvari koje smanjuju želju za seksom.

Budi fit

Kada govorimo o klasičnoj DASH dijeti, to je nutricionistički uravnotežen plan prehrane koji uključuje cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće, nemasno meso, perad, ribu...

Savjeti i preporuke

Osim što kožu možete hraniti izvana, možete joj osigurati potrebnu vlažnost i lijep izgled iznutra ako jedete prave namirnice.

Savjeti stručnjaka

Iako je nedavno napunio 101 godinu, dr. Howard Tucker, i dalje puno radno vrijeme radi kao neurolog.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.