Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kava – crni napitak koji volimo

Kofein stvara ovisnost, a nalazi se i u drugim napitcima.

Crna poput pakla, jaka poput smrti i slatka poput ljubavi – riječi su kojima stara turska poslovica opisuje svima nam poznat napitak – kavu. Ujutro za dobar početak dana, popodne za užitak, malo tko će oprostiti loše napravljenu kavu. U normalnim količinama pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, ali malo ih je upoznato s činjenicom da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. To naravno ne znači da kava može zamijeniti voće i povrće, ali svakako veseli sve kavoljupce.

Međutim poput mnogih opijata i s kavom treba biti umjeren. Odavno je poznato da glavni sastojak kave – kofein, razvija ovisnost. Masovna konzumacija kave počela je s industrijskom revolucijom i potrebom da se ljudi održe budnima, a danas je sinonim i pozivnica za ugodno druženje.

Kava je voće, živo biće koje funkcionira prema vlastitim specifičnostima, i nužno je razumjeti te posebnosti da bi se mogao pripraviti kvalitetan napitak. Sve do kraja 17. stoljeća kava je smatrana lijekom, a ne pićem za užitak. Neki su cijenili njenu vrijednost u probavi, dok su drugi ukazivali na njenu štetnost i tvrdili da čini muškarce impotentnim ili čak sterilnim.


Umjereno konzumiranje kave ne šteti, ali ukoliko se uzima velika količina kofeina, tijelo se doslovno 'navuče'. Ovisnost o kavi ponekad je tolika da se tijelo bez kave više ne može probuditi. Kako je kofein jak diuretik, izvlači vodu iz tijela, pa je uz kavu uvijek preporučljivo piti vodu. Ukratko s kavom i kofeinom treba znati. Koliko je pak opasna govori podatak da ju Međunarodni olimpijski odbor tretira kao uvjetnu drogu, tj. tretira kao doping (limitira nalaz u mokraći natjecatelja). Koncentracija od 12 mg/l je prihvatljiva, ali sve iznad toga nje dopušteno. Oko osam šalica jake kave može 'natjerati nalaz u mokraći na čak 1000 mg/l!

Crna strana kave

Pretjerano uživanje u kofeinu opterećuje srce i krvne žile (konstrikcija), on provocira lučenje želučane kiseline, remeti prirodan ciklusa budnosti i spavanja, u većim dozama, izaziva drhtanje ruku, nervozu, proljev, smanjuje finu motoričku koordinaciju, izvlači kalcij i željezo iz organizma. Kao ni svake druge ovisnosti, ni ove se nije lako riješiti. Stručnjaci preporučuju postupno smanjivanje količine kave. Potrebna je volja i dosljednost, jednako kao i pri odvikavanju od cigareta.Kako kava djeluje? Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje. Što se češće uzima, slabije djeluje, a veća količina ne popravlja situaciju, već ju pogoršava. Kava pomaže otpuštanje hormona stresa, kortizola i adrenalina. Zajedno, oni nam pomažu odgovoriti na stres i dostaviti energiju i vitalnost tijekom dana. Ovisnici o kavi luče više kortizola i adrenalina nego oni koji ne piju kavu, što u konačnici može rezultati osjećajem umora i iscrpljenosti. Ukoliko pijete puno kave stručnjaci preporučaju postupno uvođenje zamjenske kave (kavovine). U početku uz jednu crnu kofeinsku pije se tokom dana još koja zamjenska kavovina (dobiva preradom korijena plemenite cikorije i neklijalog ječma tj. slada).

Kofeina ima i u čaju

Ono što mnogi zaboravljaju – kofeina nema samo u kavi već i u drugim napitcima. Stoga se zapitajte koliko ovog stimulativnog opijata unesete u organizam mimo kave? Danas je poznato da i čaj (posebno crni) sadrži kofein. Naime, kofein u čaju otkriven je 1827. godine, ali je tada nazvan tein, no znanstvenici tvrde kako ne postoji velika razlika između kofeina i teina. Doduše kofein u čaju, za razliku od kave, ne utječe negativno na srce i krvotok, nego pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu. U čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi.

Divine Energy Park

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Osim što će vas na dulje staze napuniti energijom, ti napitci će vaš organizam opskrbiti i zdravim nutrijentima.

Gastronomija

Što kažete na kave s aromom sočne maline i pečenog lješnjaka?

Gastronomija

Za 160. godišnjicu osnivanja tvrtka Julius Meinl predstavila je najfiniju bečku kavu 1862 Vienna s nagrađivanom recepturom.

Gastronomija

Druženje uz vruću šalicu kave i božićne kolačiće, topli zagrljaji, želje i smijeh najljepši su kada se osjeti atmosfera lampica i čarobnih blagdanskih aroma.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.