Kesten rolada

Jedna moja vrlo bliska prijateljica često pravi rolat (najčešće za „mačje oči“) mi se dugo vremena žalila da nikako s niti jednim biskvitom za rolat koji je isprobala nije zadovoljna. Ima već jedno 2-3 godine da sam joj poslala ovaj recept. Otkad ga je prvi put isprobala, do današnjeg dana moja Mimi kaže da je ovo, citiram – najbolji biskvit za rolat ikad! Ne znam je li najbolji ikad, ali rolat je stvarno mrak!

Pozitivni, jel’te. Priprema traje koliko je pećnici potrebno da se zagrije, ne peče su duže od vremena potrebnog za pripremu, a to što ne puca mu je naročito lijepa i privlačna osobina!

 

 

Vrijeme kestena je pa nije ni čudo da sam se odlučila za nešto ovako „sezonski“ i super ukusno. Kestene volim kako god – pečene, sladoled od kestena, ovako kao kesten pire; nisam ih još probala recimo s divljači, ali se veselim tome.
Vjerujem da ćete uživati kako u pripremi, tako i u konzumaciji.

Naravno da umjesto kreme od kestena možete stavljati i bilo koju drugu, ali ako jeste ljubitelj kestena, nemojte je propustiti isprobati!

Sastojci

ZA ROLAT:

  • 7 jaja
  • 200g šećera
  • 50g brašna
  • 50g kakaa
  • Prstohvat soli

ZA SLASTIČARSKU KREMU:

  • 2 žumanjka
  • 350ml mlijeka
  • 40g gustina
  • 50g maslaca
  • 250g kesten pirea
  • 100g slatkog vrhnja

Postupak

Rolat

Pećnicu zagrijati na 190°C. Brašno i kakao prosijati. Bjelanjke s prstohvatom soli i 130g šećera miksati i kad već postanu kremasti kao na fotografiji, postupno dodati ostatak. Miksati dok se šećer ne rastopi. Kad je bjelanjak čvrsto ulupan dodavati mu jedan po jedan žumanjak. Špatulom umiješati suhi dio. Kada je smjesa ujednačena, izliti je u kalup koji je namašten i obložen papirom za pečenje. Poravnati i staviti peći 9-10 minuta, ovisno o pećnici. Vrući biskvit pažljivo izvaditi iz kalupa i okrenuti ga na vlažnu kuhinjsku krpu. Polako odvojiti papir za pečenje i uz pomoć vlažne krpe čvrsto zamotati.

Ostaviti da se ohladi.

 

 

Slastičarska krema

Od ukupne količine mlijeka odvojiti manji dio. Žumanjke, šećer i gustin s odvojenim mlijekom umiješati u glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka uzavreti i polako dodavati u miks žumanjaka miješajući pjenjačom. Skuhati kremu i odmah je prebaciti u drugu zdjelu. U još vruću kremu dodati hladni maslac narezan na komadiće. Miješati dok se maslac potpuno ne rastopi.

 

 

Omekšali kesten pire narezati na komade, dodati mu dio vruće kreme i mikserom na najmanjoj brzini spojiti. Potom u 2-3 navrata dodati ostatak kreme i miksati dok krema ne bude jednolična. Ostaviti da se ohladi do kraja.
Mikserom umutiti slatko vrhnje i špatulom ga umiješati u kremu. Po želji i/ili potrebi u kremu dodati arome ruma, cimeta itd.

Ohlađeni rolati odmotati i preseliti na papir za pečenje. Kremu jednolično razmazati po rolatu i uz pomoć papira za pečenje ga opet jednolično i čvrsto zarolati i staviti na hlađenje.

Ohlađeni rolat po želji ukrasiti, rezati na šnite debljine 2cm te poslužiti.

 

Napomene

  • Recept je predviđen za kalup veličine 37x43cm. Ako koristite manji kalup, samo prilagodite mjere.
  • Nemojte prepeći rolat! Zaista mu je potrebno samo ovako malo vremena. Bit će mekan i prozračan kad ga izvadite van. Sačekajte 1-2 minute i uz pomoć papira za pečenje ga okrenite na vlažnu kuhinjsku krpu. Ja sam pekla u ventilacijskoj pećnici.
  • Papir za pečenje polako skidajte i drugom rukom pridržavajte rolat da vam ne pukne.
  • Kada miješate žumanjke sa šećerom i gustinom, ono mlijeko koje ste odvojili pomalo dolijevajte i miješajte pjenjačom od gušćeg prema rjeđem, tako da izbjegnete eventualne grudice.
  • Mlijeko koje zagrijavate pustite baš da uzavre (ne da bude „samo što nije“) i tek onda ga dolijevajte u žumanjke; puno brže i ljepše će vam se stisnuti krema i skoro zagarantirano da će biti bez grudica. Naravno, uz miješanje s pjenjačom.
  • Kesten pire koji kupim već u sebi ima dovoljno aroma, tako da nisam dodavala ništa, ali naravno, taj dio ovisi o tome što i koliko volite
  • Nakon što ste nafilani rolat zamotali uz pomoć papira za pečenje, s ravnalom ili širim nožem (tupom stranom) još malo utisnite papir za pečenje ispod rolata tako da ga čim bolje stisnete i izbacite eventualno nakupljeni zrak.
  • Ohlađeni rolat režite ravnim oštrim nožem i ravnim potezom, dakle česta moja usporedba, režite ga kao sir, ne kao kruh

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.