Nije uopće potrebno pričati o čokoladi. Svi čokoljupci znat će da je ovo pravi desert za njih, a svima ostalima također preporučamo isprobati ga jer je ova torta s čokoladom i kikirikijem prava poslastica. Naravno, jedino ljudima alergičnima na kikiriki ju ne preporučamo.
Sastojci za podlogu za kalup promjera 24 cm:
– 200 g kakao čajnih kolutića
– 100 g maslaca ili margarina
Kikiriki krema:
– 300 ml vrhnja za šlag
– 300 g maslaca od kikirikija
– 100 g usitnjenog kikirikija
Čokoladna krema:
– 200 g čokolade (iznad 45% kakaa)
– 400 ml slatkog vrhnja
+
– 200 g čokolade za glazuru
– 100 g krupno sjeckanog kikirikija
– crni papar ili mljevena čili paprika
Priprema:
Kekse samljeti i pomiješati s maslacem sobne temperature te utisnuti u dno kalupa i poravnati.
Čokoladu i slatko vrhnje otopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Po potrebi staviti u hladnjak. Kada bude skroz hladna, kremu izmiksati do čvrstoće šlaga.
U međuvremenu maslac od kikirikija, slatko vrhnje i vrhnje za kuhanje otopiti na pari i miješati dok se ne sjedini. Voditi računa da se masnoća ne počne odvajati od smjese. Nakon što su se vrhnje i kikiriki sjedinili, dodati usitnjeni kikiriki. Pustiti kremu da se malo prohladi.
Na podlogu od keksa prvo staviti kikiriki kremu, lijepo je zagladiti, zaliti s par žlica čokoladne glazure i razliti po cijeloj torti tako da se napravi tanka korica. Na još mekanu čokoladu posuti 50 g sjeckanog kikirikija. Staviti u frižider na 10 minuta da se glazura stisne.
Na glazuru i komadiće kikirikija staviti čokoladnu kremu (jedan dio odvojiti za dekoraciju). Ako je krema malo mekša, bez brige, stisnut će se kad se ohladi. Ohlađenu tortu zaliti preostalom glazurom i brzo posuti preostalim kikirikijem jer će se čokolada jako brzo ohladiti i stisnuti. Pažljivo odvojiti od ruba i izvaditi iz kalupa.
Za malo hrabrije, u preostalu čokoladnu kremu dodati malo crnog papra ili čili paprike za potpuno novi okus! Naravno, može i bez toga, bit će jednako ukusna. Dekorirati po željama.
PREPORUKA: Kikiriki kombinirati neslani i slani… bez straha, čokolada voli slanost kikirikija.
Recept vam donosi naša slastičarka iz Male Slatke Radionice, Vesna Nakić.
You must be logged in to post a comment Login