Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Klaster Plavac mali ide dalje

Promocija autohtone crne sorte vina.

Sve je počelo s ciljem druženja, a pretvorilo se u zajedničku suradnju i ulaganje napora kako bi se za Plavac mali čulo i kako bi se toj poznatoj sorti vina pomoglo u plasiranju na tržište kvalitetnih vina.

– Kada smo počinjali, više od 50 posto članova je reklo kako od klastera očekuju samo druženje, a sada smo u poziciji da zajedničkim akcijama pomažemo jedni drugima i izmjenjujemo korisne savjete, rekao je manager klastera „Grozd plavac mali“ Velimir Bohač.

Klaster „Grozd plavac mali“ utemeljen je s ciljem promidžbe najbolje i tržišno najperspektivnije crne hrvatske autohtone sorte i vina od nje, a okuplja 23 članice među kojima su vinari, proizvođači čepova, boca, etiketa te opreme za vinare koje zapošljavaju 840 ljudi, od kojih 150 u vinogradarstvu. Među članicama je i Unex grupa koja je zadužena za marketinške i promidžbene aktivnosti klastera.

Osnivanje klastera prije tri godine pokazalo se odličnim potezom, a posebno je korisno u današnje vrijeme kada je situacija na tržištu teška i svaka pomoć je dobrodošla.– Prihodi klastera se cijelo vrijeme povećavaju čime se povećava i opseg djelovanja. Pomoć dobivamo i od države, ministarstva gospodarstva, ali to nažalost nije dovoljno. Osim zajedničkog tržišnog nastupa i promocije ove autohtone sorte želja nam je da sve članice klastera potreban materijal počnu nabavljati zajednički, od boca, čepova i etiketa i dr., čime bi se troškovi za proizvođače dodatno smanjili, rekao nam je Velimir Bohač o planovima klastera za 2010. godinu.

Posebno značajno je prošlogodišnje izdavanje knjige „Plavac mali – hrvatska sorta za velika vina“, nastale suradnjom klastera i profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Edija Maletića i Ivana Pejića

Svi koji žele saznati nešto više o ovoj hrvatskoj autohtonoj sorti pozivaju se da posjete izložbeni prostor Udruge „Plavac mali“ na 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vino i vinogradarstvo VINOVITA, koji se od 14. do 17. travnja održava na Zagrebačkom velesajmu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Vlasnici tvrtke Croatian Premium Wine Imports, Inc, Boston koji se bave uvozom i distribucijom hrvatskih vina u SAD s vinarima su razgovarali o jačanju...

Gastronomija

Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina, finih zalogaja, jedinstvenih ambijenata, umjetnosti i netaknute prirode na poznatoj Plemićkoj...

Putovanja

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati.

Putovanja

Posljednje dvije i pol godine okrenule su nas putovanjima Hrvatskom, tako je Zlatna Slavonija postala novootkrivena egzotična destinacija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.