Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Klaster Plavac mali ide dalje

Promocija autohtone crne sorte vina.

Sve je počelo s ciljem druženja, a pretvorilo se u zajedničku suradnju i ulaganje napora kako bi se za Plavac mali čulo i kako bi se toj poznatoj sorti vina pomoglo u plasiranju na tržište kvalitetnih vina.

– Kada smo počinjali, više od 50 posto članova je reklo kako od klastera očekuju samo druženje, a sada smo u poziciji da zajedničkim akcijama pomažemo jedni drugima i izmjenjujemo korisne savjete, rekao je manager klastera „Grozd plavac mali“ Velimir Bohač.

Klaster „Grozd plavac mali“ utemeljen je s ciljem promidžbe najbolje i tržišno najperspektivnije crne hrvatske autohtone sorte i vina od nje, a okuplja 23 članice među kojima su vinari, proizvođači čepova, boca, etiketa te opreme za vinare koje zapošljavaju 840 ljudi, od kojih 150 u vinogradarstvu. Među članicama je i Unex grupa koja je zadužena za marketinške i promidžbene aktivnosti klastera.

Osnivanje klastera prije tri godine pokazalo se odličnim potezom, a posebno je korisno u današnje vrijeme kada je situacija na tržištu teška i svaka pomoć je dobrodošla.– Prihodi klastera se cijelo vrijeme povećavaju čime se povećava i opseg djelovanja. Pomoć dobivamo i od države, ministarstva gospodarstva, ali to nažalost nije dovoljno. Osim zajedničkog tržišnog nastupa i promocije ove autohtone sorte želja nam je da sve članice klastera potreban materijal počnu nabavljati zajednički, od boca, čepova i etiketa i dr., čime bi se troškovi za proizvođače dodatno smanjili, rekao nam je Velimir Bohač o planovima klastera za 2010. godinu.

Posebno značajno je prošlogodišnje izdavanje knjige „Plavac mali – hrvatska sorta za velika vina“, nastale suradnjom klastera i profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Edija Maletića i Ivana Pejića

Svi koji žele saznati nešto više o ovoj hrvatskoj autohtonoj sorti pozivaju se da posjete izložbeni prostor Udruge „Plavac mali“ na 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vino i vinogradarstvo VINOVITA, koji se od 14. do 17. travnja održava na Zagrebačkom velesajmu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina, finih zalogaja, jedinstvenih ambijenata, umjetnosti i netaknute prirode na poznatoj Plemićkoj...

Putovanja

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati.

Putovanja

Posljednje dvije i pol godine okrenule su nas putovanjima Hrvatskom, tako je Zlatna Slavonija postala novootkrivena egzotična destinacija.

Zanimljivosti

Sve je spremno za četvrti Festival traminca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.