Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Klice – zdravlje u malom

U procesu klijanja povećava se sadržaj vitamina

Ako težite savršenom zdravlju i želite priuštiti svojem tijelu pravu eksploziju vitamina trebali biste jesti klice. One su najbolja hrana koju možete uzgojiti sami, a njihova nutritivna vrijednost razlog je zašto se već stoljećima upotrebljavaju i u kineskoj kuhinji. Davno su stare kulture Egipta, Indije, Kine, Perzije i Grčke poznavale visoku vrijednost ove hrane i njene učinke na dugovječnost i zdravlje, a dobrobiti klica spominju se i u Bibliji.

Danas je popularnost klica u porastu, a na ruku ljubitelja ovih malih biljčica ide i dostupnost te pristupačna cijena. Tako ih možete uzgojiti sami iz sjemenja biljaka – primjerice, od sjemenki suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve, a klijati možete i mahunarke te orašasto voće.

klica3Učinak na zdravlje vidljiv je vrlo brzo, a razlog tome je činjenica da se klijanjem sadržaj nutrijenata višestruko povećava. Tako u prvih 70 sati znatno raste količina vitamina A, B, C, E, jednostavnih šećera, esencijalnih aminokiselina, magnezija, željeza, fosfora, karotina biotina, flavonoida i visoko značajnih enzima. I ne samo to, veći je i sadržaj klorofila, a on znači život, našu esenciju. Nije slučajnost da molekularna struktura klorofila podsjeća na molekularnu strukturu hemoglobina, glavnog sastojka krvi.

klica2Ova hrana za misli i um prije svega pogoduje metabolizmu probave i obnovi crijevne flore. Klice bitno doprinose jačanju imunološkog sustava, te sadrže klorofil i mnogo enzima koji pročišćavaju, revitaliziraju i reguliraju procese obnove svih stanica tijela.

[box style=”0″]

Alfalfa klice preporučuju se djeci i odraslima. Sprječavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti.
Klice mung dala (mungo graha) čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre.
Klice badema povećavaju vitalnost organizma i vrlo su ukusne.
Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprječavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma.
Klice graška pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, dok klice leće jačaju srce i imunološki sustav.
Klice pšenice potiču rad metabolizma i uklanjaju stres.
Klice kvinoje, zobi i raži jačaju otpornost organizma, dok klice rotkvice imaju protuupalno djelovanje.
Klice krese su ukusne i aromatične, a djeluju alkalno i antibakterijski. Posebno su korisne u zimskim vremenima kada je organizam podložniji prehladama.
Klice slanutka jačaju rad gušterače, želuca i srca.
Klice suncokreta su jako ukusne, bogate su željezom, masnoćom te pomažu u razgradnji kolesterola.

[/box]

Klice se mogu jesti same, a koriste se i u mnogim receptima. Dodati ih možete u salate, juhe i jela od povrća, no na kraju termičke obrade jer ona uništava njihova nutritivna svojstva.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Yerkes-Dodsonov zakon definirali su davne 1908. godine psiholozi Robert M. Yerkes i John Dillingham Dodson, a kaže da premalo uzbuđenja (stresa) vodi u dosadu...

Seks

Neki su ljudi potpuno nezainteresirani za seks, čak i ako su zaljubljeni.

Suncokreti na oblacima

Iako more nije ni približno po temperaturi kao što je ljeti, ipak je podnošljivo kupanje, osvježavajuće.

Darivanje

Wellness almanah spiritualni je vodič kroz stvaranje zdravih mindful navika kojeg su osmislili intrigantni umovi kolektiva The Leaping Hare, a kojeg je potom svojim maštovitim kistom oslikala...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.