Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Koenzim Q10 usporava proces starenja

Saznajte sve ovom iznimno učinkovitom antioksidansu.

Dr. Vida Demarin na nedavnom predavanju o prednostima i nužnosti uzimanja koenzima Q10 nakon 25-e godine okupila je oko 80 slušatelja koji su oduševljeno slušali stručno predavanje čiji vam sažetak mi prenosimo.

Koenzim Q10 se u humanim stanicama nalazi većinom u stanicama najaktivnijih organa: u srcu, bubrezima i jetri. Djelomično se Q10 unosi hranom i to uglavnom mesnim obrocima. Koenzim Q19 je jedan najsnažnijih otkrivenih antioksidansa, a pronađen je 1958. tijekom istraživanja, kada je utvrđena ključna uloga CoQ10.  Otkriće važnosti koenzima Q10 u staničnim energentskim procesima utvđeno je 1978. godine kada je Peter D. Mitchell za to dobio Nobelovu nagradu.

Radi fizikalnih svojstava, koenzim Q10 se vrlo loše apsorbira iz probavnog trakta pa je mala i dostupnost koenzima Q10. Koncentracija CoQ10 u tkivima se smanjuje s progresijom životne dobi. Najviša koncentracija CoQ10 se dostiže u dobi od 20 godina. Učinkovitost nastanka Q10 starenjem tijela opada; naročito u najaktivnijim organima.

Široka primjena koenzim Q10

Koenzim Q10 smanjuje slobodne radikale u tjelesnim stanicama te usporava procese starenja. Učinak je potvrđen na koži a istraživanja pokazuju da usporava i nastanak sive mrene. Koenzim Q10 pozitivno djeluje i na rad imunološkog sustava; u liječenju parodontoze, muške neplodnosti i dijabetesa a smanjuje i nuspojave kemoterapije. Bolesnicima koji uzimaju statine preporuča se dodavanje koenzima Q10 jer statini usporavaju nastanak koenzima Q10. Nedavno je objavljeno i istraživanje koje ukazuje da dodavanje Q10 tijekom trudnoće smanjuje mogućnost za preeklampsiju.

Bolesti srca

Dobro je poznata primjena Q10 pri srčanom popuštanju, koja se kao dopunska terapija proširila na anginu i hipertoniju, postinfarktna stanja, kao i na kirurgiju srca, uključujući predoperativno dodavanje.

Kolesterol i statini

Lijekovi za smanjenje kolesterola (statini) usporavaju sintezu mevalonata, inače prekurzora koenzima Q10. Zato mnogi znanstvenici konzumerima tih lijekova preporučuju dodavanje Q10.

Neurodegenerativne i mitohondrijske bolesti


Istraživanja ukazuju na to da Q10 usporava napredovanje Parkinsonove bolesti, a koristi se i kod drugih neurodegenerativnih i mitohondrijskih bolesti, npr. Alzheimerove bolesti i Friedreichove ataksije. Upravo za liječenje tih stanja Quvital forte sirup primjenjuje se već niz godina na Sveučilišnome kliničkom centru u Ljubljani.

Migrene


Više neovisnih istraživanja dokazalo je da redovito dodavanje Q10 smanjuje učestalost napada migrene, uslijed čega je bilo predloženo preventivno dodavanje.

Kome se preporučuje koenzim Q10?

Koenzim Q10 se preporučuje muškarcima, ženama starijim od 25 godina, vegetarijancima, pušačima, osobama s rizičnim faktorima u svim životnim razdobljima, te onima koji uzimaju statine, aktivnim sportašima, bolesnicima i rekonvalescentima.

Preporučene doze koenzima Q10

U literaturi se obično preporučuju sljedeće doze Q10: zdravi do 40. godine: do 50 mg/dan,a stariji od 40 godina: od 50 mg/dan. Osobe s prisutnim čimbenicima rizika trebale bi uzeti oko 100 mg/dan, a bolesnici koji uzimaju statine najmanje 100 mg/dan. Za srčane bolesnike preporučena doza je najmanje 300 mg/dan. Za smanjenje učestalosti migrena preporuča se obično 300 mg/dan.Na Hrvatskom tržištu jedini proizvodi sa patentiranim vodotopivim oblikom koenzima Q10 su proizvodi Quvital, koje se može naći u ljekarnama i specializiranim dućanima. Quvital dostupan je u tri oblika – kao sirup odličnog okusa za one koji nemogu ili ne žele gutati tablete, kapsule sa 30 mg Q10 i Forte kapsule sa 50 mg Q10.

Quvital proizvodi rezultat su dugotrajnog testiranja i dokazano je da je biodostupnost u njima do 9 puta veća od običajnih oblika koenzima Q10. Pošto je koenzim Q10 nužno potreban za svaku našu stanicu a nakon 25. godine tijelo ga ne proizvodi u dovoljnim količinama, Q10 treba dodavati kako bi osigurali snažan imunski sistem potrebnim antioksidansom, a isto tako je Q10 poznat kao eliksir mladosti, pa ga se koristi za održavanje mladosne kože

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Znamo da djeca, ali i odrasli postaju poput osoba s kojima se druže. Pa i kaže se 's kim si, takav si'.

Duh i tijelo

Detoksikacija je vrlo individualna te se mora odabrati ona koja odgovara vašoj prehrani, zdravlju i želji da ju provedete do kraja.

Duh i tijelo

Kod vježbanja je važno pronaći aktivnosti u kojima ćete uživati, a ne da vam one budu teret.

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.