Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Koga briga za dijalizirane!

Iako upozoreno na nestašicu lijekova, Ministarstvo zdravstva nije reagiralo.

Izdvajanja za dijalizu bubrežnih bolesnika nisu dovoljna. Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke udruge Ante Rajkovača.

Dodao je da su predstavnici udruga o mogućim problemima u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb upozorili Ministarstvo zdravstva još u lipnju, a sastati su se uspjeli tek prije 20-ak dana, neposredno prije afere. Tada je rečeno da nema problema na Rebru. Nestašica lijekova, kao i odnos pacijenata i medicinskog osoblja, nikoga nije previše zabrinjavao sve dok novinari nisu počeli o tome intenzivnije pisati.

Ministarstvo zdravstva, ističe Rajkovača, nije reagiralo na vrijeme i na ispravan način ni sada, nakon izbijanja afere koja je rezultirala ostavkom pročelnika Zavoda za dijalizu na Rebru prof. dr. sc. Petra Kesa.

Udruga stoga traži osnivanje povjerenstva sastavljenog od stručnjaka i predstavnika bolesnika koje bi rješavalo probleme.

Nestašica eritropoetina

Udruge također drže da su pacijenti na dijalizi u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb ne liječe pogrešno unatoč nedovoljnim količinama eritropoetina, s čime se susreću svi centri. Smatraju da su liječnici kod liječenja već u startu ograničeni jer ne dobivaju dovoljne količine tog hormona važnog u liječenju anemije kod pojedinih kategorija bubrežnih bolesnika.

U udrugama zato žele da lijek uđe na listu lijekova HZZO-a i za druge indikacije bubrežnih bolesti, a ponajprije kod pacijenata u fazi bolesti prije same dijalize, kao i za one bolesnike koji su prošli transplantaciju bubrega.

U Hrvatskoj su se dosad dogodile četiri tragedije povezane s dijalizom i uvijek su stradavali liječnici ili drugi koji su bili najslabija karika u lancu pa i u ovom slučaju smjena jednog čovjeka neće pomoći u rješavanju problema koji u sustavu postoje, ocijenio je Rajkovača.


Rajkovača o "brizi" Ministarstva zdravstva
O refentnom centru Ministarstva zdravstvaClick to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina.

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Zanimljivosti

Kako brinemo za jedan od najvažnijih dijelova našega tijela?

Savjeti stručnjaka

Ako još niste sudjelovali u popularnom Veganuary izazovu, sad je pravi trenutak. Otkrijte prednosti veganske prehrane kroz izazov koji je odličan za vaše zdravlje...

Advertisement