Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Koga briga za dijalizirane!

Iako upozoreno na nestašicu lijekova, Ministarstvo zdravstva nije reagiralo.

Izdvajanja za dijalizu bubrežnih bolesnika nisu dovoljna. Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika zatražile su danas od Ministarstva zdravstva da provede postojeći pravilnik i izjednači uvjete rada i kriterije kontrole u svim centrima za dijalizu u Hrvatskoj jer je u većim centrima stanje gore nego na Rebru, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik zagrebačke udruge Ante Rajkovača.

Dodao je da su predstavnici udruga o mogućim problemima u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb upozorili Ministarstvo zdravstva još u lipnju, a sastati su se uspjeli tek prije 20-ak dana, neposredno prije afere. Tada je rečeno da nema problema na Rebru. Nestašica lijekova, kao i odnos pacijenata i medicinskog osoblja, nikoga nije previše zabrinjavao sve dok novinari nisu počeli o tome intenzivnije pisati.

Ministarstvo zdravstva, ističe Rajkovača, nije reagiralo na vrijeme i na ispravan način ni sada, nakon izbijanja afere koja je rezultirala ostavkom pročelnika Zavoda za dijalizu na Rebru prof. dr. sc. Petra Kesa.

Udruga stoga traži osnivanje povjerenstva sastavljenog od stručnjaka i predstavnika bolesnika koje bi rješavalo probleme.

Nestašica eritropoetina

Udruge također drže da su pacijenti na dijalizi u Zavodu za dijalizu KBC Zagreb ne liječe pogrešno unatoč nedovoljnim količinama eritropoetina, s čime se susreću svi centri. Smatraju da su liječnici kod liječenja već u startu ograničeni jer ne dobivaju dovoljne količine tog hormona važnog u liječenju anemije kod pojedinih kategorija bubrežnih bolesnika.

U udrugama zato žele da lijek uđe na listu lijekova HZZO-a i za druge indikacije bubrežnih bolesti, a ponajprije kod pacijenata u fazi bolesti prije same dijalize, kao i za one bolesnike koji su prošli transplantaciju bubrega.

U Hrvatskoj su se dosad dogodile četiri tragedije povezane s dijalizom i uvijek su stradavali liječnici ili drugi koji su bili najslabija karika u lancu pa i u ovom slučaju smjena jednog čovjeka neće pomoći u rješavanju problema koji u sustavu postoje, ocijenio je Rajkovača.


Rajkovača o "brizi" Ministarstva zdravstva
O refentnom centru Ministarstva zdravstvaClick to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17,9 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. To čini čak 31% od svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Beauty report

Švedski beauty-tech brend upravo je predstavio novi FOREO IRIS 2, najmoderniji masažer za okoloočno područje, koji smanjuje bore i podočnjake te osigurava mladenački i...

Zdravstveni karton

Prakticirajte siguran seks na Svjetski dan kontracepcije 26. rujna kao i svaki drugi dan kroz godinu.

Duh i tijelo

Jedna od čestih predrasuda vezanih za pitanje mentalnog zdravlja je ideja da inače mentalno jake osobe nemaju pravo na krize.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.