Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Koje su realne porcije hrane?

Prije 20 godina prosječne porcije sadržavale su u pola manje kalorija nego danas.

U posljednjih nekoliko desetljeća, veličina porcija hrane drastično se povećala. Nažalost porastao je i postotak pretilosti i ljudi s prekomjernom težinom. Vođeni mišlju da se hrana ne smije bacati, dovodimo se do toga da unosimo više kalorija nego je potrebno našem tijelu i što možemo sagorjeti. Velika dostupnost jeftine hrane, a i neprestano posluživanje hrane na domjencima, u gostima, u restoranima te degustacije u trgovinama, utječe na to da jedemo puno bez obzira na to koliko smo zapravo gladni.

Primjerice, prije 20-ak godina dva komada pizze sadržavala su 500 kalorija, a danas 850! Porcija kokica u kinu sadržavala je 270 kalorija, dok današnja najveća porcija sadrži 630 kalorija.I veličine sendviča, porcija prženih krumpirića i zdravih salata su drastično porasle. Prije 20-ak godina, hamburger je sadržavao 330 kalorija, dok današnji sadrži 590. Jedna porcija špageta bolonjez sadržavala je 500 kalorija, dok danas sadrži preko 1.000 kalorija.

Pazite li na zdravu i uravnoteženu prehranu, a posebno želite li smršaviti, morate početi pratiti svoj dnevni unos kalorija.

Povrće i voće

Kuhano ili povrće na pari, salata i voće najzdravije su prehrambene namirnice, ali to ne znači da ih smijete jesti u prekomjernim količinama. Ove namirnice ne morate opsesivno mjeriti, a polovica do jedne šalice povrća se podrazumijeva kao porcija.Jabuka, kruška ili breskva srednje veličine te dvije šljive, dvije marelice ili dvije mandarine su jedna porcija voća, što je otprilike 80 g. Rezano voće poput dinje i bobičastog voća moraju stati u dvije šake.

Meso i riba

Porcija mesa ili ribe je otprilike veličina spužvice za pranje posuđa, a masnije meso može biti manje, veličine mobilnog telefona.Tjestenina i riža

Tjestenina i bijela riža, ako nisu u integralnom obliku, sadrže puno kalorija, stoga moraju biti u vrlo maloj posudi, kao što je mala japanska zdjela za rižu. Za jedan obrok preporučuje se šest žlica riže, što je oko 75 g, a devet žlica tjestenine, što je oko 60 g.Kruh

Jedete li kruh ili pecivo uz svaki obrok, uzmite samo jednu šnitu. Veće pecivo podijelite s nekim. Ovo pravilo vrijedi i za kekse i kolače te ostale slatke pekarske proizvode.

Mliječni proizvodi

Proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta sadrže proteine i kalcij koji je važan za kosti i zube. Konzumirajte nemasno mlijeko, sir i jogurt jer sadrže manje kalorija nego punomasni proizvodi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Putovanja

Jačanje imuniteta, mentalni rast, tretmani koji vraćaju balans i oslobađaju pozitivnu energiju, povratak prirodi i lokalnom…

Duh i tijelo

Postoji jedan zanimljiv fenomen koji se pojavio u današnjoj kulturi, a ja ću ga nazvati "Vinske mame".

Zdravstveni karton

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina.

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Advertisement