Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kokice sadrže više antioksidansa od voća

Važna je priprema – klonite se ulja i maslaca.

Osim što su kokice sjajan izvor vlakana, one sadrže više antioksidansa od određenog voća i povrća, potvrdili su američki istraživači. ''Na temelju vlakana, cjelovitog zrna i razine antioksidansa, kokice su vrh grickalica. Predstavljaju nutricionističke grumene zlata i zaslužuju više poštovanja'', izjavio je Joe Vinson, profesor kemije Sveučilišta Scranton, ujedno i voditelj studije.

Njegov je tim analizirao komercijalne marke kokica i koncentrirao se na količinu antioksidansa polifenola. Njih možemo pronaći u mnogom voću i povrću, poništavaju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima te nas tako štite od bolesti. Stručnjaci su ustanovili kako je oko 90 posto polifenola nalazi u kori kokica, a manji dio u mekanom središtu ove grickalice.Porcija analiziranih kokica težile su nešto manje ili više od 28 grama i sadržavale između 242 i 363 miligrama antioksidansa. Usporedbe radi, stručnjaci tvrde kako porcija nekih voćki može sadržavati oko 160 mg polifenola. Za razliku od takvih polifenola, oni iz kokica nisu razrijeđeni vodom.Ako uživate u kokicama prelivenim maslacem, rastopljenim sirom ili 'okupane' solju, znajte kako se na taj način nećete približiti zdravlju. Čak i pečenje kokica u mikrovalnoj pećnici ili na ulju može uništiti njihovu zdravu sliku, upozorili su stručnjaci. Najbolje ih je pripremiti na vrućem zraku.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Savjeti i preporuke

Ovisno o problematici vaše grive odaberite ulje i zablistajte s njegovanom, mekanom i sjajnom kosom.

Gastronomija

Fetica ove čokoladne salame s cijelim lješnjacima i sjeckanim pistacijama pravi je mali slatki užitak, posebno za ljubitelje i ovisnike o čokoladi.

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.