Da, kokos makaroni. Ne makroni ili makaronsi, nego makaroni. I ne vrsta tjestenine, nego mini slastica okruglog oblika, tipično spravljana s mljevenim bajamima (izvorna osnovna namirnica) ili s kokosom i/ili drugim orašastim voćem, čak i s krumpirima!
U pitanju je talijanska slastica „macaroon“; nemojte je miješati s francuskom slasticom „macaron“. Po zapisima, datiraju još od 8. ili 9. stoljeća, potječu s istog izvora i prvi su izrađeni u Venecijanskim samostanima. Vremenom i „odlaskom“ iz matične zemlje, i oni sami se mijenjaju. Danas su francuski i talijanski najpoznatiji, a s obzirom na stranu svijeta na kojoj se nalazite, naići ćete na mnoge njihove izvedenice i one koje smatraju „njihovima“.
Osnova im je ista ali se bitno razlikuju po teksturi i izgledu. Talijanski macaroon je brz i vrlo jednostavan za rad; skoro da ne možete pogriješiti. Francuski macaron zahtjeva malo više strpljenja, vještine, pripreme i vremena. U prijevodu, oba su jednaka – makaroni. Tako da bih osobno i zadržala to ime.
Pregledala sam mnogo recepata, autora, ideja… i opet, kako bi rekao jedan meni osobito dragi čovjek i pjevač „princip je isti, sve su ostalo nijanse“. Zbilja su sjajni ako morate nešto brzo pripremiti, ili ste jednostavno željni nečega slatkog. Spremljeni u limenu kutiju mogu trajati danima (ako dožive toliko!), tako da nije čudno da se nalaze i na blagdanskim stolovima u mnogim krajevima svijeta.
Odlučila sam se na kombinaciju s kokosom jer ga stvarno volim. U smjesu bi se trebao stavljati fino sjeckani zaslađeni kokos. Svježi i prosušeni. Hm… s obzirom na to da kokos nemam doma redovito (za razliku od kokosovog brašna), išla sam isprobati s time što imam. Uspjela sam doći do odgovarajućeg omjera. Bitno je da se osjete kokos i vanilija, tako da na njoj nemojte štedjeti! U dio smjese sam dodala suhe brusnice i ti su mi se zbilja najviše dopali!
Neke sam nakon pečenja uronila u tamnu, a neke u bijelu čokoladu. Na neke sam prije pečenja stavila jedan bajam, a neke na kraju samo dekorirala čokoladom. Mašta je granica! Za pripremu je potrebno 10-15′, a za pečenje još 20′.
Dakle, zbilja brzo!
- Ako ste ljubitelj kokosa, ovo je definitivno poslastica za vas!
- Ako izbjegavate gluten, ovo je definitivno poslastica za vas!
- Ako ste u PMS-u, ovo je definitivno poslastica za vas!
Prekrasno hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra… tope se u ustima! Odmah moram pojesti jednog…
Evo i recepta…
Kokos makaroni
Sastojci:
- 2 bjelanjka (35-40g svaki, jaja L veličine)
- 100g šećera
- 10g vanilin šećera
- aroma vanilije
- 160g kokosovog brašna
- prstohvat soli
- sušene brusnice – po izboru
Za dekoraciju:
- 50g tamne čokolade + 1 žlica ulja
- 50g bijele čokolade + 1 žlica ulja
- nekoliko cijelih bajama
POSTUPAK:
Pećnicu zagrijati na 160° C.
U velikoj zdjeli od bjelanjaka i soli izmiksati čvrsti snijeg. Brzinu smanjiti na najnižu i postupno dodavati šećer dobro ga miksajući prije svakog sljedećeg dodavanja dok se sve ne potrošite i ne dobije gusta i sjajna masu. Dodati aromu vanilije i još kratko izmiksati.
Dodati kokos i špatulom ga umiješati do jednolične smjese. Vaditi po dvije žlice smjese na hrpicu i uz pomoć žlice za sladoled ili 2 žlice stavljati na papir za pečenje. Peći točno 20 minuta. Izvaditi na rešetku i ostaviti da se makaroni skroz ohlade.
Otopiti obje vrste čokolade. Makarone umočiti dnom u čokoladu, pustiti da se ocijede i vratiti ih na papir za pečenje i ostaviti dok se čokolada ne ohladi i očvrsne.
NAPOMENA:
- smjesa bi trebala biti gusta, ali i dalje ljepljiva. Zato su potrebne 2 žlice za vađenje
- hrpice možete ostaviti čupave, a možete ih i zagladiti tapkajući prstima koje ste prethodno smočili vodom, da vam je smjesa ne lijepi za ruke, tako da izgledaju urednije
- moja preporuka je da smjesu odmah stavljate na pečenje, bez čekanja, jer će čekanjem kokos upijati vlagu i smjesa će postajati brašnaste strukture. Ništa strašno, ali su ljepši kad mu mekani iznutra
- što se dekoracije tiče, brusnice idu super s bijelom čokoladom, a tamna s bajamima
- od ovakve smjese mi je ispalo 22-23 kolačića
[box style=”0″]
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.
[/box]