Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Kokosovo ulje liječi akne

Uskoro lijek za akne – laurinska kiselina iz kokosova ulja.

Profesorica bioinženjeringa na Jacobs School of Engineering u San Diegu,  Dissaya "Nu" Pornpattananangkul razvila je pametan sustav koji ''dostavlja'' rješenje za akne na vašu kožu. Riječ je o tretmanu zasnovanom na laurinskim kiselinama koje pomažu protiv bakterija koje uzrokuju akne. Te se kiseline nalaze u majčinom mlijeku i kokosovom ulju.

Tako će znanstvenica uz pomoć ovih saznanja možda stvoriti i lijek protiv akni. Njezin novi pametni sustav uključuje zlatne nano čestice koje se vežu za površinu tzv. nano bombi laurinske kiseline.

Kad te nano bombe dođu do membrana bakterija, kiseli mikrookoliš uzrokuje otpuštanje zlatnih čestica – to, pak, oslobađa liposome koji nose laurinske kiseline i ubija bakterije povezane s nastankom akni (Propionibakterije).

Takve nano čestice i laurinske kiseline zbilja bi mogle pomoći ljudima koji se bore s aknama, a radi se zapravo o prirodnim proizvodima poput kokosovog ulja. Nano bombe bi uskoro mogle biti testirane na ljudima.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Iskorjenjivanju akni ne pomažu mnogobrojni mitovi koji se prenose s koljena na koljeno!

Savjeti stručnjaka

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Zanimljivosti

Kod liječenja akni važno je usmjeriti se na glavne uzroke njihovog nastanka.

Beauty report

Nepravilnosti na licu i tijelu ruše samopouzdanje. Nije čudo da je onda jedno od najčešće postavljanih pitanja dermatolozima koliko akne traju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.