Kombiniranje različite hrane, od zobene kaše do borovnica, ključna je za dug i zdrav život, otkriveno je u studiji koju su proveli švedski znanstvenici sa Sveučilišta Lund. Otkriveno je kako prehrana bogata zdravim namirnicama utječe na smanjenje kolesterola, koji se često veže uz krvožilna i srčana oboljenja, čak za trećinu te da smanjuje krvni tlak za osam posto.
'Rezultati su nadmašili naša očekivanja i želim samo naglasiti da nikada prije nisu provedene studije koje bi dovele do ovih rezultata', izjavila je autorica studije profesorica Inger Björck.
Dugo se već zna kako nas zdrava prehrana može "sačuvati" od brojnih oboljenja. Voće i povrće bogato antioksidansima, riblje ulje i cjelovite žitarice oduvijek su visoko na listi preporučenih namirnica. No, ono što se tvrdi u ovom istraživanju jest da kombinacija tih zdravih namirnica ima veći efekt nego ako se konzumiraju samo pojedinačne namirnice.
'Vjerujemo da je stvar u kombiniranom efektu. Specifični produkti utječu na jedan ili nekoliko faktora rizika, no kombinacija kvalitetne hrane udara na nekoliko rizičnih parametara odjednom', objasnila je Björck.
Studija je provedena na uzorku od 44 ispitanika u dobi od 50 do 75 godina, a među hranom koja im je preporučena našli su se riba, ječam, soja, borovnice, bademi, cimet i ocat. Pokazalo se kako im je loš kolesterol smanjen za 33 posto, kao i markeri za upale, dok su se memorija i kognitivne funkcije poboljšale.
Primjer zdravog obroka:
Doručak – zobena kaša s borovnicama i cimetom
Međuobrok – šaka badema ili grožđica
Ručak – salata od slanutka i raženi kruh
Međuobrok – voćna salata
Večera – losos sa smeđom rižom i povrćem
'Rezultati su nadmašili naša očekivanja i želim samo naglasiti da nikada prije nisu provedene studije koje bi dovele do ovih rezultata', izjavila je autorica studije profesorica Inger Björck.
Dugo se već zna kako nas zdrava prehrana može "sačuvati" od brojnih oboljenja. Voće i povrće bogato antioksidansima, riblje ulje i cjelovite žitarice oduvijek su visoko na listi preporučenih namirnica. No, ono što se tvrdi u ovom istraživanju jest da kombinacija tih zdravih namirnica ima veći efekt nego ako se konzumiraju samo pojedinačne namirnice.
'Vjerujemo da je stvar u kombiniranom efektu. Specifični produkti utječu na jedan ili nekoliko faktora rizika, no kombinacija kvalitetne hrane udara na nekoliko rizičnih parametara odjednom', objasnila je Björck.
Studija je provedena na uzorku od 44 ispitanika u dobi od 50 do 75 godina, a među hranom koja im je preporučena našli su se riba, ječam, soja, borovnice, bademi, cimet i ocat. Pokazalo se kako im je loš kolesterol smanjen za 33 posto, kao i markeri za upale, dok su se memorija i kognitivne funkcije poboljšale.
Primjer zdravog obroka:
Doručak – zobena kaša s borovnicama i cimetom
Međuobrok – šaka badema ili grožđica
Ručak – salata od slanutka i raženi kruh
Međuobrok – voćna salata
Večera – losos sa smeđom rižom i povrćem
You must be logged in to post a comment Login