Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Predstavljamo

Kompanije s obiteljski osviještenom politikom

PBZ i VIPnet stekle pravo korištenja naziva MAMFORCE COMPANY®

Na današnjem javnom predstavljanju projekta MAMFORCE COMPANY® službeno su objavljena imena prvih kompanija koje provodeći obiteljski osviještenu politiku omogućavaju svojim zaposlenicima ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života. Prve kompanije koje su stekle pravo korištenja naziva MAMFORCE COMPANY® su VIPnet d.o.o i Privredna banka Zagreb d.d.(PBZ). Certifikate su svečano uručile pomoćnica ministra gospodarstva i v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Svečanoj dodjeli prisustvovali su Marija Knežević Kajari iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Maja Pokrovac, predstavnica HUP-a i Global Compact Hrvatska

Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva i v.d. predsjednica HGK, tom prigodom je izjavila: „Podržavamo MAMFORCE projekt jer aktivno promiče uvođenje i unaprijeđenje dobrih radnih i organizacijskih praksi u hrvatskom gospodarstvu. Od posebnog je značaja činjenica da naglasak nalazi u poticanju ravnoteže posla i obitelji, što nedvojbeno utječe na zadovoljstvo i produktivnost zaposlenika, a samim time i veću konkurentnost cijelog našeg gospodarstva.“

‘Važnost projekta i stjecanja znaka kvalitete MAMFORCE COMPANY očituje se u javnom prepoznavanju onih kompanija koje svojim zaposlenicima omogućavaju razvoj karijere bez obzira na različitosti i rodno podijeljene uloge koje su, nažalost, još uvijek prisutne u našem društvu. Takve pozitivne primjere treba sustavno isticati jer s dobrim praksama potičemo i druge na promjenu koja je nužna za daljnji razvoj društva“, istaknula je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Dijana Kobas Deskovic_psiholog_inicijatorica projekta_MAMFORCEmr.sc. Dijana Kobas Dešković

Voditeljica projekta mr. sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama i pokretačica projekta MAMFORCE COMPANY®, predstavila je metodologiju rada audita i primjere mjera obiteljski osviještene politike (u prilogu).

Proces certifikacije se provodi kroz audit u kompanijama u kojima se ispituju radni uvjeti zaposlenih s posebnim naglaskom na prilagodbu radnih uvjeta roditeljima s malom djecom (radno mjesto, radno vrijeme, dodatni servisi, podrška organizacije i kolega), mogućnosti postepenog vraćanja s rodiljnog/roditeljskog dopusta (skraćeno i fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, povremeni rad od kuće, mogućnost plaćenog izostanka zbog bolesti djeteta), kao i mogućnosti daljnjeg usavršavanja, napredovanja i jednake zastupljenosti na najvišim upravljačkim pozicijama bez obzira na spol.

[box style=”0″]

MAMFORCE COMPANY® označava kompanije koje
• imaju obiteljski osviještenu politiku upravljanja ljudskim potencijalima
• omogućavaju fleksibilno radno vrijeme sukladno obiteljskim potrebama
• osiguravaju prikladno i prilagodljivo radno okruženje
• omogućavaju jednake mogućnosti razvoja i napredovanja
• kontinuirano informiraju zaposlenike o mogućnostima i benefitima
• kroz osviješteno ponašanje visokog vodstva tvrtke pokazuju dobar primjer

[/box]

S obzirom na velik broj zaposlenika i njihove različite potrebe, Vipnet osigurava brojne pogodnosti koje su kreirane prema individualnim potrebama zaposlenika. Mladi roditelji tako na raspolaganju imaju vrtić i jaslice unutar Vipnetovog kampusa na Žitnjaku, a u svrhu što boljeg usklađivanja privatnog i profesionalnog života, majkama s malom djecom omogućen je povremen rad od kuće i prilagodba smjenskog rada za djelatnike Korisničke službe. Vipnet svim zaposlenicima pokriva policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, godišnje sistematske preglede te specijalističke preglede koje zaposlenici sami odabiru sukladno njihovim potrebama. Brojne plaćene edukacije namijenjene razvoju osobnih i poslovnih kompetencija zaposlenika te plaćeni dopusti za školovanje još jedna su bitna prednost rada u Vipnetu.

Uzvanici na predstavljanju MAMFORCE COMPANYRavnopravnost u napredovanju oduvijek je dio korporativne kulture Vipneta u kojem 40% rukovodećih pozicija čine žene. „Ponosni smo na primanje Mamforce certifikata jer to je još jedan pokazatelj da uspješno provodimo strategiju upravljanja ljudskim potencijalima. U Vipnetu nam je važno zadovoljstvo zaposlenika. Kompanija smo od 1100 zaposlenika, a više od njih 700 su roditelji. Drago nam je što smo na tržištu rada prepoznati kao obiteljski osviještena kompanija, jer velik trud ulažemo u to da omogućimo radne uvjete koji pomažu zaposlenicima u postizanju ravnoteže između privatnog i profesionalnog života. Usvajamo povratne informacije naših zaposlenika te uz postojeće pogodnosti želimo nastaviti kreirati dodatne sadržaje i učvrstiti poziciju jednog od najpoželjnijih poslodavca u Hrvatskoj.” istaknula je prilikom dobivanja MAMFORCE priznanja Alis Kaznačić, rukovoditeljica Odjela upravljanja ljudskim potencijalima.“

Privredna banka Zagreb nizom odgovornih praksi potvrđuje važnost zaposlenika kojima omogućuje klizno i skraćeno radno vrijeme, s posebnom mogućnošću skraćenog radnog vremena nakon povratka s rodiljnog/roditeljskog dopusta. Također nude uslugu jaslica i vrtića unutar centralnog poslovnog kompleksa te osiguravaju dodatnu financijsku podršku zaposlenicima za školovanje djece, organizaciju ljetovanja i sl. Preventivno se skrbi o zdravlju zaposlenih kroz redovne sistematske preglede, fizikalne terapije, psihološku podršku i slično.

Alis Kaznacic i Visnja Ljubicic“Privredna banka Zagreb d.d. nizom društveno odgovornih praksi potvrđuje svoju posvećenost prema zaposlenicima sa svrhom stvaranja poticajnog radnog okruženja. Tako je zaposlenicima na raspolaganju i usluga korporativnog vrtića koji je smješten u sklopu novog poslovnog kompleksa u Zagrebu. Banka preventivno skrbi o zdravlju zaposlenika kroz redovite sistematske preglede, fizikalne terapije, psihološku podršku i slično.’,  izjavio je Miroslav Halužan, viši izvršni direktor Sektora za upravljanje ljudskim resursima u PBZ-u koji je naglasio da se odgovorno upravljanje ljudskim resursima kontinuirano razvija i unapređuje te osigurava zaposlenicima PBZ Grupe niz pogodnosti kojima se olakšava ravnoteža između poslovnog i obiteljskog života uz stalan razvoj karijere i dodatno obrazovanje u sklopu PBZ poslovne škole.

‘Posebno vodimo brigu o našim zaposlenicama koje su u većini slučajeva i majke s obzirom da smo u brojčanom smislu dominantno ženska organizacija sa 73% žena. Cilj nam je kao društveno odgovornom poslodavcu slušati potrebe svih naših zaposlenika te uz redovito praćenje najnovijih globalnih trendova primjenjivati dokazano najbolje prakse s kojima se poboljšava kvaliteta života i rada.”, kaže Halužan.

Sabina skrtic i Miroslav HaluzanU obje kompanije se velika pažnja polaže edukaciji zaposlenih i ravnopravnosti spolovo što potvrđuju podaci o udjelu žena u menadžementu – Vipnet 40%, PBZ 50%, što je iznad tržišnog prosjeka od 35% . PBZ je sa 14% žena u Top menadžementu također iznad prosjeka tržišta za tu skupinu (14% vs 9%), a Vipnet ima dugu tradiciju žena na čelu Uprave, s čak dvije predsjednice Uprave u 14 godina poslovanja.

Pokrovitelji projekta MAMFORCE COMPANY® su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Global Compact Hrvatska.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Obitelj

Opći cilj projekta je pridonijeti jačanju obiteljske otpornosti pružanjem podrške roditeljima pri nošenju s izazovima roditeljstva...

Život u dvoje

Odavno je poznata ona da žene žele više nego što im treba, a muškarci daju manje nego što bi mogli.

Duh i tijelo

Pogledajte video. U njemu ćete pronaći i savjete i čuti osobna iskustva. I progovorite protiv nasilja!

Život u dvoje

Teme koje predviđaju sretnu budućnost.

Advertisement