Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

“Korak dalje” u seksu

Životne situacije nam ponekad donose izazove koje teško možemo samostalno riješiti.

Zato u Savjetovalištu „Korak dalje“ Nataša Barolin Belić pokušava pomoći onima kojima je njezina pomoć potrebna. Tako u Savjetovalištu „Korak dalje“ možete doći na seksualnu terapiju, gestalt savjetovanje i osobni razvoj.

– Kada sam tek počela raditi savjetovanje, a to je sad već više od šest godina, krenula sam samo sa gestalt savjetovanjem. Onda sam upisala i dodatnu edukaciju iz seksualne terapije te sam i to područje uključila u svoj rad, izjavila je za She.hr Nataša Barolin Belić iz savjetovališta „Korak dalje“.

U cijeloj Hrvatskoj za sada postoji 13 terapeuta koji su u edukaciji za seksualne terapeute i koji će postati licencirani seksualni terapeuti. Edukaciju organizira Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju koje broji 30-ak članova, čiji je predsjednik doktor Goran Arbanas psihijatar iz Karlovca, a Barolin Belić je tajnica Društva.

Savjetovalište „Korak dalje“ radi s pojedincima i parovima.

– Do sada nisam radila s djecom i obiteljima koje imaju poteškoće u odnosima s djecom, a s obzirom da imam puno iskustva u radu s parovima i pojedincima, nekako si mislim da neću ni proširivati djelatnost, te da ću se i dalje zadržati samo na parovima i pojedincima, rekla je Barolin Belić.

Seksualna terapija – seks se uči!

Seksualna terapija se bavi unaprjeđivanjem seksualnog zdravlja i liječenjem seksualnih smetnji ili poremećaja.

Seksualni poremećaji se dijele u tri osnovne skupine – seksualni problemi ili disfunkcije, parafilije odnosno patološke seksualne sklonosti prema onome što se smatra neprirodnim spolnim ponašanjem te poremećaji spolnog identiteta.

– Najviše klijenata imam iz područja seksualnih disfunkcija. Zna se dogoditi da se nakon nekog vremena provedenog na terapiji pokaže da je stvarni simptom toj seksualnoj disfunkciji u stvari problem u odnosu. Nakon rješavanja tog problema u odnosu i sama seksualna smetnja se jako smanji ili potpuno nestane, objašnjava terapeutkinja.

Trenutno na savjetovanje dolazi više parova nego pojedinaca, a od pojedinaca pak dolazi više žena.

– Mislim da su žene otvorenije i kroz period od kada postoji Savjetovalište oduvijek sam imala više žena, ispričala je Barolin Belić.

Važnost komunikacije dodirom

Seksualna terapija se sastoji od uvodnog razgovora, uvodnog upitnika kojeg ispunjavaju oba partnera zasebno, razgovora, zanimljivih psiholoških vježbi poput izabiranja terapeutskih karata, ali i različitih vježbi osjetilne usmjerenosti i dodira sa partnerom koje se vježbaju doma, a ne u Savjetovalištu.

Ovisno o seksualnoj smetnji, parovi mogu dobiti vježbe u kojima se preporučuje zabrana penetracije kroz nekoliko tjedana za koje vrijeme se puno maze, dodiruju i istražuju jedno drugog usmjeravajući svoju pažnju na cijelo tijelo, a ne samo genitalije i samu penetraciju. Uz te vježbe dodira, važne su i komunikacijske vježbe kroz koje partneri jedno drugom pričaju o svojim željama, potrebama, strahovima, nadama i slično.

– Klijenti se sagledavaju kroz tri „prozora“. Jedan „prozor“ je fizičko zdravlje, drugi je osobna seksualna povijest i treći je „prozor“ odnosa. Na temelju toga se i odredi terapija i smjer savjetovanja, rekla je Barolin Belić.

Gestalt savjetovanje

– Pokrivam i dio tako zvanog osobnog rasta odnosno situacija u kojima pojedinci nisu zadovoljni kako funkcioniraju u određenom području života te ne znaju kako sami mogu „posložiti“ neke odnose i situacije na „svoje mjesto“. Često se javljaju i osobe koje su „zapele“ u nekoj „slijepoj ulici“ ili imaju neke tako zvane „nedovršene poslove“ pa sami u ovom trenutku ne vide izlaz, objašnjava Barolin Belić.

Gestalt terapija je humanistička psihoterapijskih škola, čiji je cilj povećati vlastitu svjesnost, kao i povećati sposobnost pojedinca da osvijesti svoje automatsko reagiranje (obrasce i navike) u pojedinim situacijama i odnosima te time sebi omogući veći izbor djelovanja i reagiranja u svakoj pojedinoj situaciji i odnosu. Usmjerenost Gestalt terapije je na „ovdje i sada“.

– Javljaju mi se i osobe sa strahovima, a kod nekih su bili i napadi panike, što se uspješno riješilo kroz terapiju, ispričala je Barolin Belić.

Intimnost – ključ uspješne veze

Barolin Belić smatra kako jako nedostaje seksualne edukacije jer je nema kroz sistem školstva, ni kroz neke radionice ili javna predavanja.

– Želja mi je da jednog dana počnem raditi radionice za žene. To bi bile radionice koje bi se održavale jednom mjesečno, u malim grupama gdje bi se radilo na senzibilitetu žene. Obuhvatilo bi se i seksualno zdravlje, komunikacija, odnosi i postavljanje granica.

Uz to, trebale bi se održavati neke serije tribina o seksualnom zdravlju i/ili intimnosti kao ključnom čimbeniku uspješne veze, u prostorijama gradskih četvrti ili knjižnicama kako bi se mogao educirati što veći broj ljudi.

To je za sada samo ideja, no nadamo se da će Nataša Barolin Belić to uspjeti i organizirati.

Korak dalje  – lokacija i radno vrijeme

Odnedavno je Savjetovalište na novoj zagrebačkoj adresi, u Ulici Crvenog križa.

Radno vrijeme savjetovališta je ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak od 15 do 20 sati, a u petak od 10 do 15 sati. Za susret je obavezan dogovor elektronskom poštom ili telefonom. Više informacija na www.korakdalje.hr.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Seks

Moderni uređaji za užitak značajno su se razvili, dajući prednost diskreciji, prenosivosti i funkcionalnosti.

Seks

Neuhvatljiva, a za neke i kontroverzna područja, dugo su bila nešto poput svetog grala seksa. No, jeste li ikada čuli za A-točku?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.