Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Korzička juha s grahom i keljom

Postoji i verzija s kestenima te s mesom i bez.

Još jedan recept s Korzike koji bi lako mogao biti i iz naših krajeva i iz tog razloga ga objavljujemo. Priprema se sa svježim grahom, ali u nedostatku njega se može uzeti i onaj suhi koji ste prethodno namočili preko noći. Naziv juhe je Soupe Corse odnosno Korziška juha, a načina za njenu pripremu je kao i sastojaka, nekoliko. Vegetarijanci neka izbace iz recepta suho meso i uz komad kruha su dobili savršeni ručak.

Ovu juha varivo će neki pripremati s grahom i keljom, a drugi s kestenima a koja je "ispravnija" verzija se ne zna. Ova verzija podsjeća i na naš pašta fažol i kao kod svakog recepta sastojci se mogu dodavati ili oduzimati. Ja rado dodajem i mrkvu, a ponekad izbacim tjesteninu.

Sastojci:

  • šalica svježeg crvenog graha (ili namočenog)
  • šalica svježeg bijelog graha
  • 2 krumpira, razrezati na 4 dijela
  • 2 luka
  • pola glavice kelja srednje veličine, narezati na deblje trake
  • 3 režnja češnjaka, narezati na kriške
  • 3 rajčice, razrezati na 4 dijela
  • 2 tikvice, narezati na kolutove
  • 150 grama dimljenog mesa (vegetarijanci neka preskoče ovaj dio)
  • sitna tjestenina kuhana al dente
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • sol, papar


Priprema:

  1. Napomena: grah ne soliti dok nije gotov! U većem loncu kuhati grah s komadom suhog mesa, jednim cijelim lukom i cijelim režnjem češnjaka. Preostali luk i češnjak sitno narezati. Kuhati na srednje jakoj vatri oko sat vremena.
  2. Dodati krumpire i mrkvu, ako koristite, a nakon desetak minuta i tikvice, rajčice te kelj kojem nije potrebno dugo kuhanje. U tavi kratko prepržiti narezani luk i češnjak pa dodati u jelo i nastaviti s kuhanjem.
  3. Za to vrijeme skuhati tjesteninu. Kuhajte oko 2 minute kraće od vremena koje je navedeno na pakiranju jer će se tjestenina nastaviti kuhati kad ju dodate u lonac s grahom i keljom.
Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.