Kosa u trudnoći – blagoslov ili prokletstvo?

vježbanje u trudnoći

Tekstura kose mijenja se tijekom cijelog života, a izuzetak nije niti trudnoća. Bilo da proživljavate pozitivne ili negativne promjene, sljedeći savjeti olakšate će vam naredne mjesece.

Prihvatite svoj novi izgled

Zbog promjene u brzini rasta kosa djeluje deblje, što rezultira ljepšom strukturom, posebice u drugom tromjesečju trudnoće, kada poprimi poseban sjaj. Naime, zbog hormona trudnice gube manje kose nego inače pa se tako ispadanje kose odgađa, a uobičajeni period rasta kose produžuje.

Pripremite se na češće posjete frizerskom salonu

Tijekom 9 blaženih mjeseci mnoge trudnice uočavaju i brži rast kose. Na žalost ova promjena nije trajna već je također povezana s hormonima.

trudnica tekstPromjene u teksturi

Neke se žene tijekom trudnoće suočavaju s promjenom boje kose, a nije rijetkost niti da dolazi do jačeg kovrčanja, što može uzrokovati probleme prilikom oblikovanja frizure. U tom slučaju eksperimentirajte s proizvodima za njegu kose, vjerujemo da će upornost uroditi plodom.

Pranje

Ovisno o beauty rutini i genetskim predispozicijama, kosa tijekom trudnoće ima tendenciju postati masnija ili suša. Tako neke žene primjećuju nakupljanje loja uz sam korijen vlasi za što je odgovaran hormon androgena. U svakom slučaju prilikom ovog scenarija, korištenje ispravnog šampona i regeneratora od ključne je važnosti.

A što nakon poroda?

Nakon poroda, mnogo kose prestaje rasti i ulazi u fazu mirovanja u kojoj ostaje dva do tri mjeseca. Kada ciklus kose ponovo krene, ona se vraća u fazu rasta, a stare dlake odjednom otpadnu. Postporođajni gubitak kose traje oko dva mjeseca, nakon čega slijedi ponovni rast i vraćanje u normalu.