Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Kraljev govor

Izlizana tema, originalna realizacija.

Dvanaest nominacija za Oskara, sedam za Zlatni globus (od jedne je nagradu već iskovao Colin Firth), 14 za BAFTA-u… Kad sam se pakirao za kino, učinilo mi se da taj teret vreće pune nominacija na plećima nosim ja, a ne film Toma Hoopera. Jer, što očekivati od natjecatelja koji se unaprijed proglašava favoritom prvenstva? Nerijetko se taj osjećaj naziva – razočaranje.

Blage veze nemam niti želim predviđati koliko će kipića i statua u šetnji festivalima zdipiti Kraljev govor, ali bi kod gledatelja trebao pokupiti podosta nagrada u kategoriji dobrog filma, od režije, scenografije, pa do kraljevskih izvedbi Colina Firtha, Helene Bonham Carter, Geoffreya RushaPriča temeljena na stvarnim događajima o vojvodi od Yorka koji će (morati) postati kraljem Georgeom VI možda jest već stoput viđena priča o skrivenom talentu kojeg će uporni i srčani trener dogurati do titule šampiona, o Danskoj koja spletom okolnosti postaje europskim nogometnim prvakom – usporedbe možete nizati unedogled – ali je ispričana na smislen, dirljiv, ali ne i patetičan način.

Vojvoda od Yorka, princ Albert ili – za frendove i obitelj – Bertie (Colin Firth), od malih nogu ima problem sa mucanjem zbog maltretiranja u najranijem djetinjstvu, čijem rješavanju njegov bogomdani položaj u engleskoj kraljevskoj obitelji nikako ne ide u prilog. Naprotiv, s obzirom na sve veću prisutnost novih medijskih igračaka, radija i filmske vrpce, te pritiska javnosti koja od stanara Buckinghamske palače i ne očekuje drugo nego da se slikaju i drže govorancije, problem može samo eskalirati.Nakon što je prošao niz tretmana kod starih prdonja s doktorskim diplomama koji mu uglavnom savjetuju pušenje (jer opušta mišiće grla) ili ga liječe pretpotopnim metodama, čitanjem s ustima punim pikula (na sličan se način mucanja navodno riješio Demosten), princ kojemu još ni u primisli nije da mu kruna visi nad glavom spreman je dići ruke od svega. Na nagovor svoje brižne žene Elizabete (Helena Bonham Carter), kasnije poznate i kao Kraljica majka, Albert će dati priliku neostvarenom glumcu, Australcu Lionelu Logueu (Geoffrey Rush) koji se specijalizirao za ispravljanje govornih mana na nekonvencionalan način.Iako filmom defiliraju pripadnici kraljevske obitelji i političkog establishmenta tog vremena, u Kraljevom govoru buran politički i povijesni kontekst dobio je sporednu ulogu. Tmurnu i tjeskobnu političku zbilju, u kojoj mu stariji brat i kralj kratkog vijeka Edward VIII (Guy Pearce) uopće ne haje za kraljevske dužnosti te izaziva ustavnu krizu svojom namjerom da se oženi razvedenom Amerikankom Wallis Simpson, a Hitler na vrata Europe kuca mashinegewehrom, Tom Hooper više je ilustirao guranjem radnje u sumorne zatvorene prostore koji, i kad se radi o palačama, ne djeluju nimalo raskošno, a mnogo manje guranjem povijesnih činjenica pod nos.

S obzirom na svojevrsni "neću politiku u svoju butigu" pristup, kritike o brutalnom iskrivljavanju povijesti (odnos s Churchillom kojem je u stvarnosti miliji bio Edward) mrvicu su pretjerane s obzirom da se iz par scena teško stječe dojam povijesno neutemeljene naklonosti ili prisnosti. Prije bi se reklo da dojmovi izostaju. Možda su mogli izostati i sporni kadrovi, pa ne bi bilo ni prašine.Ono na što je Hooper usredotočen svim svojim redateljskim bićem su gotovo isključivo "doktor" i njegov pacijent, običan čovjek i budući kralj, na čijem odnosu marljivo (g)radi cijeli film koji započinje s dva protagonista, dr. Logueom i vojvodom od Yorka, i završava s njima, samo što oni taj kraj dočekuju kao Lionel i Bertie. Iako Albert u početku Logueu ne dopušta da dira njegove kraljevske krugove povremeno iskaljujući i kraljevsku bahatost i najobičniji bijes na svom liječniku, Lionel će, podsjećajući na svakom koraku Alberta da je prije svega čovjek, inzistirati na prisnom odnosu i međusobnom povjerenju ne zato da bi se uvukao u kraljevsku palaču na ulaz za poslugu nego zato što to smatra osnovnim preduvjetom izlječenja.

Hooper s puno duha ocrtava mukotrpnu psihološku borbu tijekom koje će Lionel prihvatiti činjenicu da ulogu života neće odigrati na kazališnim daskama, a Albert, vojvoda od Yorka i budući kralj, steći samopouzdanje i nadvladati strahove kojima je mucanje tek posljedica. Kruna svega bit će neraskidivo prijateljstvo koje, sudeći prema filmskom prikazu, u najmanju ruku teži kao i prava kruna.Iako dojmljivih scena u kojima se dva svijeta čas sudaraju a čas susreću ne manjka, po emotivnom naboju u portretiranju odnosa kraljevsko mjesto zauzima obraćanje u kojem Lionel stoji ispred Georgea VI za mikrofonom i vodi ga kao dirigent filharmoniju. U trenutku kad kralj baci pogled na riječi "u ovom teškom času", početak devetominutnog govora kojim će naciju pripremiti za neminovni rat s Njemačkom, gledatelj se grčevito hvata za stolicu jer biva naprosto uvučen u napetost teškog časa – ali ne za jednu naciju nego za našeg kralja koji prvu veliku pobjedu mora izvojevati nad samim sobom.

Iako ne pretjerano intrigantan, Kraljev govor je lijepo sročena ljudska priča koju je Tom Hooper uglavnom izveo bez zamuckivanja. A to je više nego dovoljno za održavanje nade u poneki govor na predstojećim dodjelama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Knjige i glazba

Put u pobjedu skockano ide prema onome što se nitko od potteroljubaca dosad nije usudio ni sanjati.

Knjige i glazba

Ljubav i druge nemoguće potrage.

Knjige i glazba

Pingvin - win situacija za odrasle i klince.

Knjige i glazba

Pomalo holivudizirana priča o tome kako se nasiljem neće puno postići.

Advertisement

Knjige i glazba

Kraljev govor

Poklanjamo ulaznice za film s najviše nominacija za ovogodišnjeg Oscara.
Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine – "Kraljev govor“ uskoro stiže u hrvatska kina. Nominiran je za 12 Oscara, među kojima su i oni za najbolji film, režiju i glavnog glumca. Naime, u filmskim kuloarima se priča kako je Colin Firtha ulogom Kralja Georga VI. ostvario ulogu života.Utjelovio je čovjeka koji vodi naciju suočenu s najvećim strahom, a svoj osobni strah je svladao uz pomoć jednog prijateljstva. Priča je to o Albertu, vojvodi od Yorka znanom kao Bertie, drugom u redu nasljeđivanja krune u Velikoj Britaniji 1930-ih. Vojvoda je patio od ozbiljne govorne "mane" koja mu je jako narušavala mogućnost izbora za kralja. Njegova pretjerana stidljivost te tako nemogućnost javnog govora brižljivo je čuvana tajnom. No poznanstvo sa Lionelom, govornim terapeutom budućem će kralju Georgeu VI.-om jako pripomoći. George VI. je inače otac današnje britanske kraljice Elizabethe II.Redatelj filma je Tom Hooper, a uz Colina su nevjerojatne uloge ostvarili i Geoffrey Rush, te Helena Bonham Carter kao kraljica Elizabeta. Film u našim kinima igra od 3. veljače, a mi vam poklanjamo ulaznice za period od 7. do 14. veljače u Cinestaru zagrebačkog Branimir centra.

Nagrade i nominacije

OSCAR 2011. – 12 nominacija
Najbolji film, režija, glavni glumac, sporedni glumac i glumica, scenarij, kostimografija, scenografija, mix zvuka, montaža, fotografija, originalna glazba.

ZLATNI GLOBUS 2011. – 7 nominacija
Najbolji film-drama, muška glavna uloga- drama -COLIN FIRTH – osvojena, sporedna ženska uloga, muška sporedna uloga, režija, scenarij, filmska glazba

BRITISH INDEPENDENT FILM NAGRADE 2010.
Najbolji film, scenarij i glumci ( Firth, Rush, Bonham Carter)

BAFTA 2011. – 14 nominacija

Najbolji film, najbolji britanski film, najbolja režija, originalni scenarij, glavni glumac, sporedni glumac, sporedna glumica, originalna glazba, fotografija, montaža, scenografija, kostimografija, zvuk, šminkaVODIMO VAS U KINO

Discovery film i She.hr vas vode na projekciju filma "Kraljev govor" u multiplex kino Cinestar zagrebačkog Branimir centra. Poklanjamo 3×2 ulaznice. Film u kinima počinje igrati od 3. veljače, a dobitnici će osvojene ulaznice moći iskoristiti od od 07. do 14. veljače.

Ako želite sudjelovati i pogledati film koji je ove godine nominiran u čak 12 kategorija za Oscara, pošaljite nam mail na [email protected] s naslovom poruke KRALJ, te navedite točan odgovor na nagradno pitanje, svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela i ulaznice možda postane vaše!

U koliko kategorija je nominiran film "Kraljev govor" za nagradu Američke filmske akademije "Oscar"?


Vaše prijave primamo do 04. veljače u 16 sati, nakon čega ćemo objaviti dobitnike!
Vaš She.hrDragi naši,
dobitnici ulaznica za film "Kraljev govor" su:  Kristina Gmajnički, Vlatka Šamarinec i Valentina Đurak.
Ulaznice vrijede za projekcije filma od 7. do 14. veljače 2011. u Cinestaru Branimir centra.
Informaciju o preuzimanju ulaznica primiti će na mail.
Vaš She.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Jedna od najpoznatijih zvijezda našeg doba, Samuel L. Jackson, čovjek je s mnogo lica, mnogo frizura, mnogo imidža i mnogo krinki.

Zanimljivosti

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac službeno je predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala.

Zanimljivosti

Uz više uzrasta u jednoj obitelji i sve ukuse koje treba zadovoljiti, nije uvijek lako pronaći film koji će svima donijeti veselje.

Zanimljivosti

 Glazbeno dramska biografija 'Elvis' u distribuciji Blitza prati život i glazbu jedinstvenog i neponovljivog kralja rock'n'rolla, Elvisa Presleyja, čiji život nije bio nimalo jednostavan...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.