Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Kratak dah tuđeg života

Régis Jauffret u zbirki priča "Mikrofikcije" uranja u živote običnih ljudi.

Čini se da svaka od petstotinjak minijaturnih proza napisanih u toj knjizi može postati roman za sebe. Ovako, te literarne ideje postaju književnim voajerizmom; ulaženjem u živote običnih ljudi, špijuniranjem njihovih strahova, nadanja i rijetkih trenutaka sreće.

Skice tuđih života u prvi plan bacaju pojedinosti. Jauffret nas šokira dječjom prostitucijom, razvratnim starcima, političarima ubojicama, ali i crnim humorom koji omekšava grotesku.

Život kao pozornica

Svi likovi tog apsurdnog teatra bore se za svoje mjesto pod suncem, za golo postojanje, ako već ne za neki plemeniti motiv. Tu treba tražiti razloge hipnotičke privlačnosti te nagrađivane knjige, koju ćete ostaviti "samo da pročitate još jednu priču".

Jauffret nam predstavlja mozaik likova, njihovih borbi za mjesto na ovome svijetu koje oslikava neskrivenim prijezirom i pesimizmom, ali i posebnom privlačnošću – čitatelju se ostavlja mogućnost da se svisoka smije karikaturama čovječanstva koji defiliraju tim pričama, jer takvim likovima, naravno, ni po čemu nije sličan.

Mikrofikcije u nama

Ipak, nakon čitanja knjige svatko od nas ipak će naći dio "Mikrofikcija" u sebi.

Régis Jauffret (1955.) jedan je od najutjecajnijih francuskih modernih pisaca. Za romane osvojio je prestižne nagrade Prix Decembre i Prix Femina. Mikrofikcije su 2007. godine dobile nagrade Grand Prix de l’Humor noir i Prix du livre France Culture – Telerama. Prijevod potpisuje Maja Zorica.

U Hrvatskoj osim "Mikrofikcija" izdavačka kuća Sysprint prevela je roman "Ludnice", kao i kontroverzni kratki roman "Autobiografija".

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa.

Suncokreti na oblacima

Nekad pomislim, što te život više lomi toliko si jači, više si otporniji...

Duh i tijelo

Ne budite ogorčeni na sebe zato što se vaš život nije odigrao kako ste vi željeli, nije to bilo u vašoj moći.

Duh i tijelo

To je odluka i neće doći s više novca, partnerom, boljom ekonomijom ili bilo čim što mislimo da nije ostvareno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.