Ovo je jedna lagana desertna krema ili nešto kao mousse od lavande, a kad kažem lagana onda mislim i teksturom i okusom. Blagog je okusa lavande, a u kombinaciji s ukusnim karamelom, karameliziranim smokvama i cimetom taj okus dolazi do pravog izražaja. Iako sam ovih dana u maloj gužvici, s obzirom da odlazim na godišnji odmor, ove godine će to biti ovdje, uspjela sam ipak i pronaći malo vremena za nešto poput ove ukusne kreme s lavandom.. Dakle sad neko vrijeme uživam u mirisima mora, Mediterana i maslina, ne kuham, ne radim i ne pišem postove, ali vas naravno pratim i smišljam nove kombinacije i nove okuse.
Potrebno:
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žličice posušenih cvjetića lavande
5 listića želatine
3 žumanca
100 g šećera
1 vanilin šećer
150 g svježeg sira
2 svježe smokve
2 žlice maslaca
2 žlice soka od limuna
žličica cimeta
lavanda za ukrašavanje
Priprema:
1 . Zakuhajte u loncu mlijeko, 100 ml slatkog vrhnja i cvjetiće lavande. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta.
2 . Želatinu namočite da omekša, a žumance kremasto istucite na pari sa 75 gr šećera. Procijedite mlako mlijeko s lavandom, a želatinu ocijedite i otopite u mlijeku. Zajedno sa svježim sirom mlijeko polako gumenom žlicom umiješajte u smjesu od žumanaca. Istucite i pažljivo umiješajte preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodijelite u čaše i ostavite u hladnjaku najmanje (oko) 3 sata.
3 . Smokve izrežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i žličicu cimeta, pa malo zagrijte. Kad se smjesa ohladi, raspodijelite je po desertu. Ukrasite cvjetićima lavande.
Just Good Food
Potrebno:
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žličice posušenih cvjetića lavande
5 listića želatine
3 žumanca
100 g šećera
1 vanilin šećer
150 g svježeg sira
2 svježe smokve
2 žlice maslaca
2 žlice soka od limuna
žličica cimeta
lavanda za ukrašavanje
Priprema:
1 . Zakuhajte u loncu mlijeko, 100 ml slatkog vrhnja i cvjetiće lavande. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta.
2 . Želatinu namočite da omekša, a žumance kremasto istucite na pari sa 75 gr šećera. Procijedite mlako mlijeko s lavandom, a želatinu ocijedite i otopite u mlijeku. Zajedno sa svježim sirom mlijeko polako gumenom žlicom umiješajte u smjesu od žumanaca. Istucite i pažljivo umiješajte preostalo slatko vrhnje. Kremu raspodijelite u čaše i ostavite u hladnjaku najmanje (oko) 3 sata.
3 . Smokve izrežite na kriške. Zagrijte maslac i karamelizirajte preostali šećer. Dodajte smokve, limunov sok i žličicu cimeta, pa malo zagrijte. Kad se smjesa ohladi, raspodijelite je po desertu. Ukrasite cvjetićima lavande.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login