Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
krema od pjenušca
krema od pjenušca

Gastronomija

Krema od pjenušca

Lagano, kremasto, a sada još i pjenušavo. I još gotovo za niti sat vremena.

Nije tajna da sam ljubitelj bavarske kreme. Volim je otkad sam prvi put napravila i kušala. Često je se zna miješati s parfe kremom, a nisu isto. Ali o tome nemo neki drugi put.

Bavarsku kremu smo već piše puta spominjali u receptima. Do sada sam je radila sa svim vrstama čokolade, sa svježim voćem, smrznutim voćem, s orašastim voćem… Međutim, kako smo se primakli samom kraju godine, a uz Silvestrovo je pjenušac usko vezan kao svečano piće, mislim da je prigodno da godinu zatvorimo s njim. O ovoj godini neću puno govoriti, samo se iskreno nadam i želim da se niti približno slična još duuuuugo duuuuugo neće ponoviti – ni po jednom pitanju.

Dakle, mislila sam se što bih napravila, više ideja mi je prošlo glavom, ali nekako mi je desert u čaši bio izbor broj jedan!

Što se mene tiče, nisam se prevarila. Ovo je desert baš po mojoj mjeri. Lagano, kremasto, a sada još i pjenušavo. I još gotovo za niti sat vremena. Milina!

Zahvaljujem što ste ove godine bili uz mene i moje recepte, drago mi je da sam mogla pomoći, razriješiti neke dileme ili nekoga od vas pak naučiti ponešto novoga. Osobno se veselim i svemu što slijedi.

Svima vam od srca želim ljepšu, mirniju, sretniju, veseliju, slobodniju i naravno, slađu Novu godinu.

Recept za kremu od pjenušca

Sastojci za 4 čaše

Za bavarsku kremu:

  • 1 žumanjak (cca 20g)
  • 25 g šećera
  • 5g vanilin šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 30 g bijele čokolade
  • 4 g želatine
  • 130 ml slatkog vrhnja
  • 120-150ml pjenušca

Za dekoraciju:

  • 40ml slatkog vrhnja

Za rub čaše:

  • 1 žlica glukoznog sirupa ili meda
  • 2 žlice smeđeg kristal šećera
  • malo zlatnog praha

Postupak

Pripremiti dvije manje plitke posudice. U jednu staviti glukozni sirup ili med, a u drugu smeđi šećer sa zlatnim prahom. Vrh svake čaše lagano umočiti u glukozni sirup pa onda u smeđi šećer.

Žumanjak pomiješati s obje vrste šećera, staviti da se kuha na pari cca 10 min povremeno miješajući (dok se jaja ne počnu lagano zgušnjavati). Želatinu razmutiti s 2 žličice hladne vode i ostavi da nabubri.
Mlijeko zakuhati tako da bude spremno u isto vrijeme kada i žumanjci. Lagano ga uliti u smjesu od žumanjaka i pjenjačom ujednačiti smjesu. Kuhati na pari još 10 minuta povremeno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju.

U gotovu toplu kremu dodati usitnjenu čokoladu. Nakon 2-3 minute promiješati pjenjačom dok se ne otopi, potom dodati nabubrenu želatinu i ponoviti postupak kao s čokoladom. U prohlađenu kremu dodati tučeno slatko vrhnje i špatulom dobro ujednačiti kremu. Potom dodati pjenušac i opet dobro ujednačiti špatulom. Kremu prebaciti u dresir vrećicu i napuniti čaše. Dekorirati s malo tučenog slatkog vrhnja te do posluživanja staviti u frižider.


Napomene

  • Recept je predviđen za 4 čaše od 0,2l
  • Kada budete radili rub na čaši, nemojte pretjerivati s medom ili glukoznim sirupom – neće vam radi toga čaša ljepše izgledati. Dapače, dobiti ćete kontra efekt jer će se glukozni sirup, odn. med nakon kratkog vremena početi slijevati niz čašu. Ako nemate glukozni sirup (gušći je od meda) nego ćete koristiti med, radije četkicom koju ćete uroniti u med (ili prstom) prođite po vanjskom rubu čaše jer vam ionako treba samo „ljepilo“ za šećer.
  • U smeđi šećer ne morate dodavati zlatni prah ako ga nemate, on nije presudan. Dodala sam ga za još malo zlatnog sjaja.
  • Neka vas ne zabrinjava što se po rubovima posude žumanjak „suši“ dok se kuha na pari; kad ulijete mlijeko to će se rastopiti.
  • Hoćete li koristiti pjenušac ili pjenušavo vino, ovisi o vama ili ovisi o tome što imate u kući. Ja sam imala malu bočicu Henkelovog prosseca pa sam njega i koristila.
  • Namjerno sam napisala 120-150ml pjenušca. Koliko ćete staviti iskreno, ovisi o vašem guštu koliko intenzivan okus želite.
  •  Nakon što pjenušac ulijete u kremu, u prvi trenutak će izgledati kao da se krema hoće razdvojiti, ali ne brinite. Samo uporno miješajte špatulom i brzo će se spojiti u lijepu jednoličnu kremu.
  • Po željama, u kremu, prije dodatka pjenušca vina možete dodati i pržene mljevene lješnjake ili bademe – na ovu količinu ne više 20g orašastog voća, koricu limuna ili naranče – sve po vašoj želji; ja sam ga htjela ostaviti ovako, hajmo reći, čistog.

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.