Kuglof se tradicionalno poslužuje za božićni doručak, pa evo jednostavnog osnovnog recepta .
Sastojci
50 dkg mekog brašna (za dizana tijesta)
1 kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca)
5 jaja
15 dkg maslaca
1,25 dcl mlijeka
malo soli
15 dkg šećera
2 vanilin šećera
1,25 dcl slatkog vrhnja
naribana korica 1 limuna
7 dkg grožđica (namočiti u rum, ili u vodi)
šećer u prahu za posipanje
Izrada kuglofa
Kvasac razmutiti s malo mlakog mlijeka, dodati žličicu brašna i šećera, lagano izmiješati da se sve poveže pa pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se diže na toplom mjestu.
U veliku posudu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa dodati 5 cijelih jaja, rastopljeni maslac i mlačno mlijeko, prstohvat-dva soli, šećer i vanilin šećer, slatko vrhnje, naribanu koricu limuna i grožđice. Prstima malo sve izmiješati, pa dodati dignuti kvasac. Uzeti kuhaču i lupati tijesto (u Zagrebu se kaže isklofati tijesto) sve dok se ne počne odvajati od posude i dok se ne pojave mjehurići.
Kalup za kuglof dobro, obilato namazati maslacem, pa u njega staviti tijesto i pustiti na toplom mjestu najmanje pola sata da se digne.
Pećnicu zagrijati na 180°C, pa u njega staviti peći kuglof otprilike 45 minuta. Kad je kuglof pečen, odmah ga izvnuti na pladanj za posluživanje i posuti šećerom u prahu.
Napomena: ova je mjera za veći kalup za kuglof, pa ukoliko imate manji kalup, mjeru treba prepoloviti.
www.recepti.hr
You must be logged in to post a comment Login