Kuhanje kokosovim uljem

Kao i sve zasićene masnoće, kokosovo ulje dulje se vrijeme smatralo nezdravom namirnicom. No, nisu sve zasićene masnoće iste. Hidrogenizacijom biljnih ulja zasićene masti uzrokuju visok kolesterol, pretilost i srčane bolesti. Hidrogenizirane masti nazivaju se trans masti, a to su masnoće koje je potrebno izbjegavati. Kokosovo ulje tisućljećima se koristi u prehrani u tropskim područjima, a kod nas može biti zdrava zamjena za rafinirana ulja koja se inače koriste.

Važan sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina koja ima jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje i štiti od infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina nalazi se i u majčinom mlijeku i štiti dijete od infekcija dok mu vlastiti imunološki sustav još nije potpuno razvijen.

Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilna kiselina koja potiče rast dobrih bakterija, posebno bakterije mliječne kiseline. Znanstvena istraživanja pokazala su da ona djeluje protiv kandide i uništava parazite u probavnom traktu.

Kuhanje kokosovim uljem donosi mnoge zdravstvene dobrobiti. Doprinosi zdravlju srca, štitnjače i imunološkog sustava te ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju.

Kokosovo ulje prirodni je konzervans. Jela koja se pripremaju i uz malu količinu ovog ulja imaju puno dulji rok trajanja nego jela koja ne sadrže ovo ulje. Dodavanjem kokosovog ulja u maloj količini u recepte u kojima se koristi pšenično brašno daje mu mekaniju teksturu. Specifičan okus ovog ulja ostaje u hrani i nakon kuhanja, ali ako ne želite da vam hrana ima okus kokosa, mala količina kokosovog ulja ne zadržava se u hrani.

Kokosovo ulje nalazi se u tekućem ili čvrstom obliku, ovisno o godišnjem dobu. Prije nego pomiješate ostale namirnice s kokosovim uljem, neka budu na sobnoj temperaturi. Ulje u čvrstom obliku otopite u tekući prije nego što ga dodate u recept. Možete ga zagrijati na štednjaku ili u mikrovalnoj, a možete cijelu posudu staviti u mikrovalnu ili u lonac s vrućom vodom.

I druge sastojke koje ćete koristiti, poput meda ili vanilije, zagrijte s uljem kako bi svi sastojci imali istu temperaturu. Ako radite pitu ili kolače, možete ga koristiti i u čvrstom obliku.