Makronovina suradnica Rosanna Passione koja se inače bavi agroturizmom po treći put gostuje u Zagrebu. Osim prve kuharice- „All’italiana“ na hrvatskom jeziku, posebno osmišljene za nakladničku kuću Planetopija u petak, 6. ožujka održat će radionicu kuhanja, te dan kasnije seminar za polaznike Škole prirodne kuhinje. A svi ljubitelji talijanskih delicija moći će u njima uživati od 10. do 14. na Večerima talijanske kuhinje u restoranu Nova.
Inače, Rosanna kao iskusna učiteljica prirodne kuhinje domaću je publiku šarmirala svojim profinjenim i jednostavnim stilom prirodne prehrane i lakoćom spravljanja jela zavodljivih okusa koji doslovno tjeraju da ponovite doživljaj.
Jela koja bude apetit
A kako je proljeće svakim danom sve bliže, a s njim dolazi i obilje povrća, voća i začinskog bilja, vrijeme je kao stvoreno da svoju kuhinju ispunite daškom Italije.
– Zadivljuju me plodovi prirode, a kuhanje mi omogućuje sasvim bliski odnos s plodovima vrta i povrtnjaka. Volim njihove boje, oblike, strukturu: neponovljivo tkanje koje nijedan umjetnik ovoga svijeta nije u stanju ponoviti,- rekla je Rosanna.
Želite li naučiti kako spraviti panzanellu, troccoli s brokulom i pinjolima, caponatu ili pak bombone od smokava i oraha, u tome će vam pomoći Rosanna koja je u „All’italiani“ otkrila neke od svojih gurmanskih tajni. S druge je strane veganska i makrobiotička jela pretvorila u slasne zalogaje.
Kako i sama kaže: „Ovo su jela koja će zapaliti vašu maštu, probuditi apetit i u mislima vas odvesti u sunčanu Italiju!“
K tome, recepti su bazirani na "siromašnoj kuhinji", jer polazi od jednostavnih namirnica što je jamstvo zdravlja. Pritom je naglasila važnost čistoće hrane.
Iskušajte dva od 28 recepata iz kuharice „All’italiana“: zelenu integralnu rižu i bombone od smokava i oraha.
Recepti:
Zelena integralna riža
Potrebno je: 1 šalica integralne riže, 2 šalice vode, prstohvat soli, nekoliko mini rajčica (koktel rajčica), tostirani i nasjeckani bademi, crne masline
Za zeleni preljev: 2 šake rikole, 2-3 žlice usoljenih kapara, maslinovo ulje po potrebi, 1-2 režnja češnjaka.
Osnovni recept za kuhanje integralne riže: šalica integralne riže, 2 šalice vode, lonac s debljim dnom i s poklopcem koji dobro prianja. Dobro operite rižu u hladnoj vodi, ocijedite i stavite u lonac te ulijte vodu. Zavrijte na laganoj vatri, dodajte prstohvat soli i kuhajte na vrlo tihoj vatri (možete koristiti i prigušivač plamena) 45 minuta.
Nakon što ste dobro isprali kapare, namačite ih barem deset minuta.
Izmiksajte sastojke za preljev: nježno vilicom promiješajte i razdvojite zrna riže, stavite na nju zeleni preljev i garnirajte rajčicama, maslinama i bademima.
Napomena: ako nemate usoljene možete koristiti i kapare konzervirane u octu.
Bomboni od smokava i oraha
Sastojke je dobro najprije ručno nasjeckati, a tek potom staviti u mikser, kako ne bi postali prevlažni.
Potrebno je: 1 šalica suhih smokava, 3-4 žlice grožđica, pola šalice lagano tostiranih oraha, korica jedne veće naranče
Sitno nasjeckajte suho voće i orahe, sameljite u mikseru i aromatizirajte koricom naranče.
Od smjese izrađujte loptice i po želji ih uvaljajte u mljevene lješnjake ili kokosovo brašno. Poslužite u papirnatim košaricama.
Inače, Rosanna kao iskusna učiteljica prirodne kuhinje domaću je publiku šarmirala svojim profinjenim i jednostavnim stilom prirodne prehrane i lakoćom spravljanja jela zavodljivih okusa koji doslovno tjeraju da ponovite doživljaj.
Jela koja bude apetit
A kako je proljeće svakim danom sve bliže, a s njim dolazi i obilje povrća, voća i začinskog bilja, vrijeme je kao stvoreno da svoju kuhinju ispunite daškom Italije.
– Zadivljuju me plodovi prirode, a kuhanje mi omogućuje sasvim bliski odnos s plodovima vrta i povrtnjaka. Volim njihove boje, oblike, strukturu: neponovljivo tkanje koje nijedan umjetnik ovoga svijeta nije u stanju ponoviti,- rekla je Rosanna.
Želite li naučiti kako spraviti panzanellu, troccoli s brokulom i pinjolima, caponatu ili pak bombone od smokava i oraha, u tome će vam pomoći Rosanna koja je u „All’italiani“ otkrila neke od svojih gurmanskih tajni. S druge je strane veganska i makrobiotička jela pretvorila u slasne zalogaje.
Kako i sama kaže: „Ovo su jela koja će zapaliti vašu maštu, probuditi apetit i u mislima vas odvesti u sunčanu Italiju!“
K tome, recepti su bazirani na "siromašnoj kuhinji", jer polazi od jednostavnih namirnica što je jamstvo zdravlja. Pritom je naglasila važnost čistoće hrane.
Iskušajte dva od 28 recepata iz kuharice „All’italiana“: zelenu integralnu rižu i bombone od smokava i oraha.
Recepti:
Zelena integralna riža
Potrebno je: 1 šalica integralne riže, 2 šalice vode, prstohvat soli, nekoliko mini rajčica (koktel rajčica), tostirani i nasjeckani bademi, crne masline
Za zeleni preljev: 2 šake rikole, 2-3 žlice usoljenih kapara, maslinovo ulje po potrebi, 1-2 režnja češnjaka.

Osnovni recept za kuhanje integralne riže: šalica integralne riže, 2 šalice vode, lonac s debljim dnom i s poklopcem koji dobro prianja. Dobro operite rižu u hladnoj vodi, ocijedite i stavite u lonac te ulijte vodu. Zavrijte na laganoj vatri, dodajte prstohvat soli i kuhajte na vrlo tihoj vatri (možete koristiti i prigušivač plamena) 45 minuta.
Nakon što ste dobro isprali kapare, namačite ih barem deset minuta.
Izmiksajte sastojke za preljev: nježno vilicom promiješajte i razdvojite zrna riže, stavite na nju zeleni preljev i garnirajte rajčicama, maslinama i bademima.
Napomena: ako nemate usoljene možete koristiti i kapare konzervirane u octu.
Bomboni od smokava i oraha
Sastojke je dobro najprije ručno nasjeckati, a tek potom staviti u mikser, kako ne bi postali prevlažni.
Potrebno je: 1 šalica suhih smokava, 3-4 žlice grožđica, pola šalice lagano tostiranih oraha, korica jedne veće naranče
Sitno nasjeckajte suho voće i orahe, sameljite u mikseru i aromatizirajte koricom naranče.
Od smjese izrađujte loptice i po želji ih uvaljajte u mljevene lješnjake ili kokosovo brašno. Poslužite u papirnatim košaricama.
In this article:hrana, kuhanje, kuhinja, makronova, Planetopija, Rosanna Passione, seminar
Written By
admin

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login