Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Lagana voćna torta

Vrlo ukusan desert za iznenadne goste

Moram napomenuti da me za ovu tortu inspirirala torta koju sam više puta jela kod moje šogorice tako da ću prvo napisati originalne sastojke a tek onda moju varijantu. S tim da se sastojci mogu mijenjati po želji, ovisno o sezoni voća. Ovu sam tortu pripremala za Majčin dan u obliku srca, ali možete odabrati i bilo koji drugi oblik. Torta se ne peče i izuzetno je brza i jednostavna za pripremu te – ZDRAVA.

Za original su potrebni:

svježi sir, slatko vrhnje, keksi, namaz od lješnjaka i čokolade (po mogućnosti ne Nutelu jer ona sadrži velike količine masti i šećera), višnje iz kompota, želatina. Šećera po želji, obično nije potrebno više od žlice-dvije.

Po dnu se poslažu keksi a na njih stavi premaz od čokolade i lješnjaka. Slatko vrhnje istući pa pomiješati sa svježim sirom i zasladiti. Staviti preko podloge od keksiju i poravnati pa na vrh staviti višnje iz kompota i preliti želatinom koju ste pripremili prema uputama na vrećici.

Za moju varijantu, ovako visoku kao na slici su potrebni ovi sastojci:

za podlogu:

  • 2 šalice datulja
  • 2 šalice kokosa (naribanog, suhog)
  • 2 šalice badema
  • 5 žlica chia sjemenki (ako nemate zamijenite količinski nečim drugim)
  • po želji: tamna čokolada – oko 200-300 grama

Napomena:
Recept za podlogu sam prije nekoliko mjeseci dobila od jedne čitateljice iz Kanade. Ona ju je koristila uz izuzetno ukusnu kremu od avokada. U njenom receptu nije bilo čokolade.

vocna torta 2

za kremu:

  • 1 kg mascarpone sira (ili svježeg krem sira)
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice vanili šećera (domaćeg)
  • po želji – šećer u prahu (količinu sami odredite ovisno o kiselosti sira)
  • 250 g malina

za vrh:

oko 500 g voća po želji, po mogućnosti svježeg.

po želji: želatina, 2 vrećice

Priprema:

Sastojke za podlogu torte samljeti u blenderu. Ako radite s čokoladom onda čokoladu otopiti na pari i dobro umiješati. Čokoladoljubci mogu po želji dodati i više čokolade. Ako želite tortu bez čokolade onda u samljeveno dodajte malo vode kako bi se povezalo.

Staviti u formu za torte ili u male čašice.

Pripremiti kremu: dobro istući svježi sir ili Mascarpone, dodati vanilij šećer. Istući vrhnje u šlag i pomiješati. Provjeriti okus i zasladiti eventualno šećerom u prahu. Ja sam na cijelu ovu količinu stavila oko 3-4 žlice. Staviti pola kreme na podlogu i poravnati. U drugu polovicu staviti zgnječene maline i dobro pomiješati. Dobivenu roza kremu dodati na ostatak, poravnati pa po svemu lijepo poslagati ili neuredno pobacati bobičasto ili drugo voće. Poslužiti tako ili pak pripremiti želatinu prema uputama na vrećici, malo ohladiti i preliti preko torte. Uredno: dok je torta u formi. Ili neuredno: izvaditi obruč pa preliti neuredno.

I to je to. Nema puno mudrosti a dobije se brz i vrlo ukusan desert za iznenadne goste. Kombinacije su naravno isto neiscrpne.

U slast!

(Marina Kuharica)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

U moru svjetskih dana, došao je red i na onaj najslađi - Svjetski dan deserta, dan kada imate izgovor za probati a ma baš...

Gastronomija

Jednostvna je, lijepa, sastoji se od svega nekoliko sastojaka i puna je čokolade.

Gastronomija

U ljetnoj sezoni brzi recepti su i više nego dobrodošli – baš zato nas je oduševila i ovaj rolada bez glutena čiji recept s nama...

Gastronomija

Nema pečenja!

Advertisement