Jedno od najukusnijih, najpopularnijih i najkreativnijih talijanskih jela ikad su lazanje. Ovaj put u mesno – povrtnoj kombinaciji. Lijeva strana pekača rezervirana je za mesnu verziju, koja bi se sigurno i mačku Garfieldu svidjela, dok je desna za one koji vole bez mesa i više im pašu povrtne kombinacije.
Ovo, u stvari jednostavno talijansko jelo sastoji se od tri bitna dijela: umaka bešamel, punjenja (mesno, povrtno, više vrsta sira ili recimo gljiva …), te višeslojnih "plahtica" tjestenine po kojoj je samo jelo i dobilo ime. Ja sam ove napravila u kombinaciji lijevo meso, desno povrće ( duetto). Posložite ih, premažite, zapecite i uživajte.
Potrebni sastojci:
Postupak :
1. Na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk, da postane staklast, pa mu dodajte lovorov list, sitno nasjeckanu mrkvu, te svježi peršin. Sve izmiješajte, pa smjesi dodajte mljevenu junetinu, pirjajte dok se meso ne razdvoji na grudice. Tada dodajte temeljac, koncentriranu rajčicu te posolite i popaprite. Sve skupa kuhajte 25 minuta na tihoj vatri.
2. Tikvice, patlidžan i rajčice operite, te ih narežite na ploške. Patlidžan posolite, pa ga ostavite da odstoji 10-tak minuta, posušite ga kuhinjskim papirom.Ploške patlidžana i tikvica popržite na malo (2-3 žlice) ulja, pa ih posolite i popaprite.
3. Za bešamel umak otopite maslac, pa na njemu popržite brašno, tad malo po malo dodajite mlijeko. Miješajte pjenjačom da vam se ne stvore grudice. Začinite solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem.
4. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva C. Namastite veću vatrostalnu zdjelu i po želji polovicu odijelite aluminijskom folijom. Na dno stavite prvo tanak sloj bešamel umaka, zatim red tijesta za lazanje, pa na jednu polovicu stavite malo mesnog umaka, pokrijte listovima za lazanje, naribajte sir Ementaler, pa ponovite. Bešamel, lazanje, mesni umak, sir… Završite bešamelom, sirom i pinjolima.
5. Na drugu polovicu pekača slažite bešamel, tijesto za lazanje, pa ploške tikvica, patlidžana i rajčica. Posolite. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite povrćem, preko kojeg posložite na ploške narezanu mozzarellu. Prekrijte aluminijskom folijom i tako pecite 15-tak minuta, za tim maknite foliju i pustite da se lijepo zapeče i dobije lijepu žutu boju. Po želji lazanje ukrasite rukolom.
Just Good Food
Ovo, u stvari jednostavno talijansko jelo sastoji se od tri bitna dijela: umaka bešamel, punjenja (mesno, povrtno, više vrsta sira ili recimo gljiva …), te višeslojnih "plahtica" tjestenine po kojoj je samo jelo i dobilo ime. Ja sam ove napravila u kombinaciji lijevo meso, desno povrće ( duetto). Posložite ih, premažite, zapecite i uživajte.
Potrebni sastojci:
- 1 veća glavica luka srebrenca
- malo maslinova ulja
- 400 g junećeg mljevenog mesa
- 250 ml mesnog temeljca ili goveđa kocka
- lovorov list
- 2 srednje mrkve, očišćene i sitno nasjeckane
- 3-4 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- 3-4 žlice koncentrirane rajčice iz tube
- 250 g sira Ementalera
- sol, papar
- 750 ml mlijeka
- 40 g maslaca
- 3 žlice brašna
- po želji muškatni oraščić
- 2 tikvice, oprane i narezane na tanke ploške
- 1 patlidžan i 2 svježe rajčice – na ploške
- 800 g tjestenine za lazanje
- 250 g mozzarelle
- 60 g pinjola
Postupak :
1. Na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk, da postane staklast, pa mu dodajte lovorov list, sitno nasjeckanu mrkvu, te svježi peršin. Sve izmiješajte, pa smjesi dodajte mljevenu junetinu, pirjajte dok se meso ne razdvoji na grudice. Tada dodajte temeljac, koncentriranu rajčicu te posolite i popaprite. Sve skupa kuhajte 25 minuta na tihoj vatri.
2. Tikvice, patlidžan i rajčice operite, te ih narežite na ploške. Patlidžan posolite, pa ga ostavite da odstoji 10-tak minuta, posušite ga kuhinjskim papirom.Ploške patlidžana i tikvica popržite na malo (2-3 žlice) ulja, pa ih posolite i popaprite.
3. Za bešamel umak otopite maslac, pa na njemu popržite brašno, tad malo po malo dodajite mlijeko. Miješajte pjenjačom da vam se ne stvore grudice. Začinite solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem.
4. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva C. Namastite veću vatrostalnu zdjelu i po želji polovicu odijelite aluminijskom folijom. Na dno stavite prvo tanak sloj bešamel umaka, zatim red tijesta za lazanje, pa na jednu polovicu stavite malo mesnog umaka, pokrijte listovima za lazanje, naribajte sir Ementaler, pa ponovite. Bešamel, lazanje, mesni umak, sir… Završite bešamelom, sirom i pinjolima.
5. Na drugu polovicu pekača slažite bešamel, tijesto za lazanje, pa ploške tikvica, patlidžana i rajčica. Posolite. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite povrćem, preko kojeg posložite na ploške narezanu mozzarellu. Prekrijte aluminijskom folijom i tako pecite 15-tak minuta, za tim maknite foliju i pustite da se lijepo zapeče i dobije lijepu žutu boju. Po želji lazanje ukrasite rukolom.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login