Iako ovo jelo nema veze s lasagnama; u njemu nema ni tijesta, ni mljevenog mesa, ali njegova slojevita priprema podsjeća na popularno talijansko jelo, pa se u našemu domu uvijek nazivalo tim imenom. Složenac s patlidžanima, šalšom i sirom također se poslužuje u Italiji, i to kao predjelo. Kod nas su dobrodošle sve varijacije na temu; s grilanim ili pohanim patlidžanom, mozzarelom, ribancem ili običnom gaudom – što god nam padne po ruku, a ljubičasto jajoliko povrće često zamijenimo i s tikvicama.
Ovo jelo može se jesti kao prilog, ali i glavno jelo kojem vegetarijanci jednostavno ne mogu odoljeti. Mnogi patlidžan izbjegavaju jesti samoga jer teksturom podsjeća na neko masno meso, pa se često skriva u kakvim đuveđima ili ajvarima. Nažalost, patlidžan nije bogat ni vitaminima, ni mineralima, ali je niskokalorična namirnica pa je vrlo pogodan za lagane večere. U kombinaciji sa svemogućom i zdravom rajčicom te finim sirom, bez pogovora, ima šanse postati jedno od vaših omiljenih namirnica.
RECEPT – LASAGNE OD PATLIDŽANA
Sastojci:
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 limenka pelata ili 5 srednjih rajčica
- 20 dkg sira po izboru (gauda, mozzarela, ribanac)
- 2 srednja patlidžana
- sol
- šećer
- papar
- origano
Priprema:
Na maslinovom ulju popržite luk. Kada se zažuti dodajte mu usitnjene pelate, posolite, popaprite i pošećerite, šalšu pustite neka krčka na laganoj vatri oko 20 minuta, a zadnjih pet minuta dodajte joj usitnjeni češnjak i prstohvat origana.
Za to vrijeme na grill tavi izgrilajte prethodno posoljeni i popapreni patlidžan, bez ulja. (Patlidžane možete i pohati, ako ste ljubitelj pohanog.)
U posudu za lasagne slažite red patlidžana, red šalše pa red omiljenog sira. Završite s redom šalše koju prekrijete sirom. Stavite na 15 do 20 minuta (ili dok sir ne dobije zlatnu boju) u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Kada lasagne od patlidžana izvadite iz pećnice pustite neka se malo ohlade, a zatim ih poslužite. Ovo jelo izvrsno je i hladno! Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login