Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Lasagne od patlidžana

‘Ljubičasto jaje’ postat će vaše omiljeno povrće

Iako ovo jelo nema veze s lasagnama; u njemu nema ni tijesta, ni mljevenog mesa, ali njegova slojevita priprema podsjeća na popularno talijansko jelo, pa se u našemu domu uvijek nazivalo tim imenom. Složenac s patlidžanima, šalšom i sirom također se poslužuje u Italiji, i to kao predjelo. Kod nas su dobrodošle sve varijacije na temu; s grilanim ili pohanim patlidžanom, mozzarelom, ribancem ili običnom gaudom – što god nam padne po ruku, a ljubičasto jajoliko povrće često zamijenimo i s tikvicama.

Ovo jelo može se jesti kao prilog, ali i glavno jelo kojem vegetarijanci jednostavno ne mogu odoljeti. Mnogi patlidžan izbjegavaju jesti samoga jer teksturom podsjeća na neko masno meso, pa se često skriva u kakvim đuveđima ili ajvarima. Nažalost, patlidžan nije bogat ni vitaminima, ni mineralima, ali je niskokalorična namirnica pa je vrlo pogodan za lagane večere. U kombinaciji sa svemogućom i zdravom rajčicom te finim sirom, bez pogovora, ima šanse postati jedno od vaših omiljenih namirnica.

RECEPT – LASAGNE OD PATLIDŽANA

Sastojci:

  • 1 veća glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 limenka pelata ili 5 srednjih rajčica
  • 20 dkg sira po izboru (gauda, mozzarela, ribanac)
  • 2 srednja patlidžana
  • sol
  • šećer
  • papar
  • origano

lasagne od patlidana

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite luk. Kada se zažuti dodajte mu usitnjene pelate, posolite, popaprite i pošećerite, šalšu pustite neka krčka na laganoj vatri oko 20 minuta, a zadnjih pet  minuta dodajte joj usitnjeni češnjak i prstohvat origana.

Za to vrijeme na grill tavi izgrilajte prethodno posoljeni i popapreni patlidžan, bez ulja. (Patlidžane možete i pohati, ako ste ljubitelj pohanog.)

U posudu za lasagne slažite red patlidžana, red šalše pa red omiljenog sira. Završite s redom šalše koju prekrijete sirom. Stavite na 15 do 20 minuta (ili dok sir ne dobije zlatnu boju) u  zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Kada lasagne od patlidžana izvadite iz pećnice pustite neka se malo ohlade, a zatim ih poslužite. Ovo jelo izvrsno je i hladno! Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jesen je sezona patlidžana koji je ukusno i zdravo povrće, a jela napravljena s njim zasitna su, ali lagana.

Ljepota

Špinat za sjaj u očima, a crveni kupus za blistavu kožu...

Gastronomija

Dan koji može spasiti planet

Gastronomija

9 najboljih povrtnih namirnica za mršavljenje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.