Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Lijekovi koji debljaju

Priprazite što gutate i u kojoj količini.

Pretilost koja je sve veća pošast suvremenog društva dijelom je uzrokovana i sve većim korištenjem lijekova. Lijekovi koji mogu izazvati debljanje su steroidi, anti-psihotični lijekovi, antidepresivi, lijekovi protiv migrene, za dijabetes (inzulin i neke oralne tablete). Potrošnja lijekova u Hrvatskoj je u porastu, a u 2009. godini je na njih ukupno potrošeno 4,6 milijardi kuna.

Hrvati su najviše trošili psiholeptike – lijekove za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, a odmah iza su lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav. Najviše novca u 2009., oko milijarda kuna, utrošena je na citostatike, antibiotike i antihipertenzive

Lista lijekova koji dovode do pretilosti

Lijekovi za alergiju

Posebice oni koji sadrže diphenhidramin što izaziva trenutnu pospanost.

Antidepresivi

Neki antidepresivi utječu na vaše raspoloženje tako što vam povećaju apetit za hranom. Čim primijetite promjenu navika u ishrani, tražite da vam zamjene prepisane medikamente.

Antibebi pilule

Tablete za kontrolu rađanja mogu lako dovesti do gomilanja kilograma, jer imaju tendenciju izazivanja nadutosti i zadržavanje vode. Odaberite tablete sa što manje estrogena ili s progestinom.Tablete za spavanje

Tablete za spavanje mogu biti glavni uzrok zašto se gojite. Zato ih ne kupujte na svoju ruku, već isključivo prema preporuci liječnika.

Lijekovi za migrenu

Oni vas potiču da jedete. Oleanzipin i natrijum valproat mogu vas dovesti do povećanja težine.

Steroidi

Mnogi dostupni steroidi mogu učiniti da se osjećate nevjerojatno gladno. Steroidi su, zapravo, odličan način da se pojača apetit.

Javno.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

U danu bi odrasla osoba trebala unositi oko 300 mg magnezija, a ako ovaj savjet preskačete, nećete odmah osjetiti posljedice manjka magnezija, ali problemi...

Duh i tijelo

Procjenjuje se da čak 40 do 60 posto ljudi ima meteoropatske tegobe zbog otežane prilagodbe organizma na nagle atmosferske promjene.

Budi fit

Brzinsko liječenje glavobolje, prehlade, alergije i ostalih ljetnih nevolja.

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.