Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Linzer keksići

Linzer keksići u biti imaju isti ili vrlo sličan sadržaj kao i Linzer torta, ali su napravljeni kao komadni deserti.

Božić je pred vratima i ako do sada još niste, sada je krajnje vrijeme za Linzere…
Ovo je još jedna nezaobilazna slastica blagdanskog stola u Europi, ali sve više i na drugim kontinentima. Porijeklo vuku od Linzer torte, jedne od četiri najstarije poznate torte u svijetu (uz Schwarzwald tortu, Doboš tortu i Sacher tortu). Linzer keksići u biti imaju isti ili vrlo sličan sadržaj kao i Linzer torta, ali su napravljeni kao komadni deserti.

Dakle, preklopni keksići punjeni omiljenom ili pak prvom dostupnom marmeladom. Oblik može varirati o prigodi i vašoj mašti, ali ono što im je svima zajedničko je rupica na gornjem keksiću, koja se još naziva i Linzerove oči.

Povijest kaže da je originalni oblik Linzera okrugli. Ma, mi ih volimo u svim oblicima, bez obzira na prigodu!
Odlični su za zabavu; klince možete uključiti u cjelokupan proces izrade ovih ukusnih keksića: valjanja tijesta, izrezivanja raznih oblika, pečenja te na kraju filanja i spajanja. Privlačni su svima, osobito onako mali najmlađim članovima obitelji koji je nerijetko igraju s njima pokušavajući odvojiti gornji dio od donjeg.

linzeri6

Nakon što se ispreku su tvrdi, ali vremenom postaju sve mekši i poprimaju potpuni okus, tako da toplo preporučujem napravite ih ranije i pospremite u kutiju.
Recept je, vjerujem, vrlo sličan gdje god da pogledate, ja ih radim po ovom, ovog puta u obliku cvjetića…

Priprema

Tijesto:

  • 200g brašna
  • 4g praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120g maslaca/margarina
  • 1 jaje
  • korica limuna i sok limuna

linzeri1

Punjenje:

  • marmelada po izboru

Dekoracija:

  • šećer u prahu

linzeri2

Postupak:

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna; toliko da se ne lijepi za ruke ili za podlogu. Tijesto zamotati u plastičnu foliju ili poklopiti i pustiti da odmori.

NAPOMENA: Ovo je prhko tijesto tako da ga nemojte mijesiti više nego je potrebno da se svi sastojci povežu.
Također, bolje da je masnoća hladna kad je stavljate u tijesto.
Kada ih radim, stavim 2-3 doze; jedna bude premalo za bilo što!

Nakon što je odmorilo, odvojiti komad tijesta, i lagano ga razvaljati na pobrašnjenoj podlozi do debljine oko 2mm. Izrezivačem po želji izrezivati keksiće i slagati ih na papir za pečenje.

NAPOMENA: Nemojte ih zbijati jedan uz drugi. Nije da puno rastu tijekom pečenja, ali im svejedno ostavite „životnog“ prostora.

Voditi računa da ima jednak broj keksića sa i bez rupice radi kasnijeg spajanja.

linzeri4

Kekse peći na 150°C 10-12 minuta, ovisno o pećnici. Neposredno nakon vađenja iz pećnice, keksići će biti mekani, ali to neće dugo trajati. Čekati da se ohlade. Mazati ih marmeladom i spajati gornjim keksom s rupicom.

NAPOMENA: Nakon što ste ih zalijepili stisnite ih, ali opet ne toliko da sva marmelada izađe van. Sačekajte kratko i već ćete primijetiti da se stišće.

Namazane i slijepljene kekse pospite šećerom u prahu i uživajte u ovoj istinskoj poslastici.

NAPOMENA: Nemojte se zamarati hoće li šećer u prahu prekriti i marmeladu – naravno da hoće. Ali ako nije u predebelom sloju, kroz koji dan će se otopiti i imati ćete prekrasan kontrast bjeline šećera i marmelade.

Dobar vam tek i sretni nadolazeći blagdani!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

Ne propustite

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Gastronomija

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.