Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Liptauer lipotan

Zarazni namaz od sira.

Već sam dulje vrijeme planirala napisati članak o liptauer namazu, ali nikako da pripremim i snimim drugu verziju. Ustvari pripremila sam više puta, ali bi nestao do vremena snimanja. Nije mi preostalo ništa drugo nego ponovno početi lijepiti naljepnice s natpisom: model kako bi ga se poštedjelo. Ali onda pak nije bilo sreće s vremenom. Kad bi bilo jednog, nije valjalo ono drugo, nadvila se neka magla i oblaci i nikako svjetla za fotografiranje.



Liptauer je bio jedan od namaza koje je često pripremala moja baka. Iako ga danas svojataju Austrijanci, Mađari i Slovaci, moglo bi ga se najbolje opisati kao namaz Austrougarskog (bivšeg) carstva. Ime dolazi od njemačkog imena (Liptau) za grad Liptov na sjeveru Slovačke (mađarski: Lipto). Danas ne postoji Heuriger (nešto poput naše konobe) u kojoj se ne poslužuje Liptauer.



Pripremati ga se može sa svim svježim sirevima iako bi pravi, originalni Liptauer trebalo pripremati s Bryndza (na njemačkom Brimsen) svježim ovčjim sirom. Ono po čemu je Liptauer nekako poznat je tipična crvenkasta boja koju daje mljevena crvena paprika. Bez nje Liptauer ne bi bio Liptauer.



Moj je Liptauer uvijek drugačiji, a pripremam ga u svim mogućim kombinacijama. Dodajem kiselo vrhnje ili maslac, luk ili luk vlasac (šnitlih – Schnittlauch) ili pak češnjak. Dozvoljen je i peršin ali i kiseli krastavci, senf, kapare ili pasta od srdela a od začina kim ili papar. Liptauer nije hrana koju će jesti sva djeca. Moja ga kći začudo voli kad ga smije jesti sa slanim prutićima.



Inače se Liptauer može poslužiti kao namaz za kruh ili kao umak za narezano povrće. Kod nas je često poslužen zajedno s umakom od jogurta i vlasca, upravo uz mrkve, kelerabe, krastavce i paprike narezane na prutiće umjesto grickalica. Ovo je obično zarazni hit čak i kod onih koji povrće obično ne vole previše.



Liptauer od Mare


Sastojci:
  • 250 g svježeg sira
  • 150-250 g kiselog vrhnja
  • naribani manji crveni luk ili svežanj luka vlasca, sitno narezanog
  • žličica mljevene crvene paprike, ljute ili slatke (a može i više za one koji vole)
  • sol
  • po želji: narezani kiseli krastavac ili kapare


Bakin Liptauer


Ovako je Liptauer pripremala moja baka i uvijek govorila kako maslac treba dobro izraditi. To bi značilo pjenasto umiješati kad omekša na sobnoj temperaturi. Maslaca je puno a liptauer se ipak štedljivo nanosi na kruh. Moja varijanta bakinog Liptauera uvijek ima oko trećinu navedene količine maslaca, dakle oko 80 grama.

Sastojci:
  • 250 g svježeg sira
  • 250 g pjenasto umiješanog maslaca koji je omekšao na sobnoj temperaturi
  • 1 režanj češnjaka, protisnuti
  • 1-2 žličice mljevene crvene paprike
  • sol
Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.