Nar, mogranj ili šipak od davnina je poznat kao iznimno ukusna, ali i zdrava voćka. Simbol je ljubavi, plodnosti, zdravlja, vječnog života i rajskih užitaka. Spada u jedno od najljekovitijih voća na svijetu, a slobodno možemo reći i jedno od atraktivnijih zahvaljujući svom izgledu.

Njegov slatkasto gorkasti okus upakiran je u preko 600 sjemenki po plodu koje su prepune vitaminima i antioksidansa. Sazrijeva početkom jeseni, a u njegovim blagodatima može se uživati do siječnja. Sjemenke ploda koriste se za dobivanje ukusnog ulja i soka.

Famozan okus šipkovog zrelog ploda koristi se u povrtnim i voćnim salatama, kremama, umacima i sladoledima. Blagotvorno utječe na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Sok dobiven iz ploda ima i do 10 puta jači koristan učinak na organizam od zelenog čaja i crnog vina.

Njegovi pripravci pozitivno utječu na rast i obnavljanje stanica te se koriste u preparativnoj anti-age kozmetici jer nar ublažava bore, vlaži kožu lica i tijela, učvršćuje je i čini elastičnom. Konzumiranjem nara poboljšat ćete i ljepotu kose i noktiju, ali i pomoći si u procesu mršavljenja jer smanjuje apetit.

Preventiva, ali i pomoć u procesu liječenja zloćudnih oboljenja dojke, prostate, želuca, pluća, kože i leukemije također su odlike ovog ukusnog voća. Ženama je uistinu od velike koristi jer njegov plod sadrži i biljne hormone, fitoestrogene koji dokazano pomažu uspostavljanju hormonalne ravnoteže i ublažavanju neželjenih simptoma prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Sto miligrama nara sadrži 16% preporučene dnevne količine vitamina C, a bogat je i vitaminom B5, kalijem, natrijem, kalcijem, fosforom i magnezijem. Potiče stvaranje serotonina, tj. hormona sreće, ali i estrogena koji je zaslužan za održavanje koštane mase što ga čini odličnim u prevenciji osteoporoze.

Šipak nema popratnih pojava i može se jesti svakodnevno u gotovo neograničenim količinama. Konzumirate li preporučenu dnevnu količinu njegovog soka, u iznosu od 2,5 decilitara, možete umanjiti rizik od nekolikih vrsta raka, zaštiti se od Alzheimerove bolesti, pojačati imunitet, očuvati zdravlje zuba, uništiti E.coli i stafilokoke, usporiti starenje, sačuvati zdravlje srca i krvnih žila. Blagotvorne učinke ima i na zdravlje muškaraca kojima poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermija.

Mogranj raste u obliku grma, cvjeta ljeti, a sazrijeva u kasnu jesen. Potrebno mu je puno sunca da bi urodio plodovima koji su teški i okrugli. Nakon što je ubran, šipak više ne zrije, tako da neće postati slađi ako odstoji. Plod je dobar za konzumaciju ako je stajao na sobnoj temperaturi i do mjesec dana, a skladišten u hladnjaku dobar je i nakon 2 mjeseca. Očišćeni plod je upotrebljiv i nakon godinu dana ako ga prethodno zamrznete.

Njegov slatkasto gorkasti okus upakiran je u preko 600 sjemenki po plodu koje su prepune vitaminima i antioksidansa. Sazrijeva početkom jeseni, a u njegovim blagodatima može se uživati do siječnja. Sjemenke ploda koriste se za dobivanje ukusnog ulja i soka.
Famozan okus šipkovog zrelog ploda koristi se u povrtnim i voćnim salatama, kremama, umacima i sladoledima. Blagotvorno utječe na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav. Sok dobiven iz ploda ima i do 10 puta jači koristan učinak na organizam od zelenog čaja i crnog vina.
Njegovi pripravci pozitivno utječu na rast i obnavljanje stanica te se koriste u preparativnoj anti-age kozmetici jer nar ublažava bore, vlaži kožu lica i tijela, učvršćuje je i čini elastičnom. Konzumiranjem nara poboljšat ćete i ljepotu kose i noktiju, ali i pomoći si u procesu mršavljenja jer smanjuje apetit.
Preventiva, ali i pomoć u procesu liječenja zloćudnih oboljenja dojke, prostate, želuca, pluća, kože i leukemije također su odlike ovog ukusnog voća. Ženama je uistinu od velike koristi jer njegov plod sadrži i biljne hormone, fitoestrogene koji dokazano pomažu uspostavljanju hormonalne ravnoteže i ublažavanju neželjenih simptoma prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.
Sto miligrama nara sadrži 16% preporučene dnevne količine vitamina C, a bogat je i vitaminom B5, kalijem, natrijem, kalcijem, fosforom i magnezijem. Potiče stvaranje serotonina, tj. hormona sreće, ali i estrogena koji je zaslužan za održavanje koštane mase što ga čini odličnim u prevenciji osteoporoze.
Šipak nema popratnih pojava i može se jesti svakodnevno u gotovo neograničenim količinama. Konzumirate li preporučenu dnevnu količinu njegovog soka, u iznosu od 2,5 decilitara, možete umanjiti rizik od nekolikih vrsta raka, zaštiti se od Alzheimerove bolesti, pojačati imunitet, očuvati zdravlje zuba, uništiti E.coli i stafilokoke, usporiti starenje, sačuvati zdravlje srca i krvnih žila. Blagotvorne učinke ima i na zdravlje muškaraca kojima poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermija.
Mogranj raste u obliku grma, cvjeta ljeti, a sazrijeva u kasnu jesen. Potrebno mu je puno sunca da bi urodio plodovima koji su teški i okrugli. Nakon što je ubran, šipak više ne zrije, tako da neće postati slađi ako odstoji. Plod je dobar za konzumaciju ako je stajao na sobnoj temperaturi i do mjesec dana, a skladišten u hladnjaku dobar je i nakon 2 mjeseca. Očišćeni plod je upotrebljiv i nakon godinu dana ako ga prethodno zamrznete.
You must be logged in to post a comment Login