Ljeto će biti toplije od prosjeka

 – Sezonske prognoze rade se već godinama i do sada su pokazale veliku točnost. Mi u Hrvatskoj dajemo prognoze za tromjesečje, a do kraja godine ćemo imati mogućnost davanja prognoze i na mjesečnoj bazi. Iz podataka koje sada imamo, možemo reći da će svi ljetni mjeseci biti topliji od prosjeka te da će kolovoz biti kišovitiji, posebno u Dalmaciji. Srpanj bi isto trebao biti kišovitiji od prosjeka, rekao je za She.hr poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula.

Svjetski klimatolozi objavili su svoje procjene vremenskih uvjeta tokom najtoplijih mjeseci u godini. Ako se njihove prognoze pokažu točnima, pred nama su dugi periodi toplog i sparnog vremena. Na temelju takvih predviđanja, Britanci su ljetu dali naziv „roštilj ljeto“.

I naredni dani donose nam temperature oko 30 Celzijevih stupnjeva, što mnogi stručnjaci pripisuju globalnom zagrijavanju i pojavama netipičnim za ovo doba godine.

Ljetni prosjek već u svibnju

 
Dubrovnik je primjerice krajem svibnja postigao ljetni prosjek temperature mora i zraka, a na sjeveru Italije ovih dana imamo vihore koji su specifični za kraj srpnja i kolovoz.

Oslanjajući se na podatke zabilježene posljednjih pet godina, svjetski klimatolozi predviđaju visoku temperaturu i sparinu u srpnju, a kolovoz će obilježiti izmjene sparnih i kišnih dana. Nestabilan početak ljeta najviše će se osjetiti na sjevernom Jadranu, ali će špicu sezone obilježiti vedro i suho vrijeme.

Ove podatke treba uzimati s rezervom jer ako govorimo o količini padalina, dovoljan je samo jedan jaki pljusak da količina padalina pređe granicu prosjeka.

Isto tako treba znati da je ozbiljne prognoze moguće dati za period od četiri ili najviše sedam dana. Sve ostalo dobiva se procjenom i analizom podataka od prošlih godina koje se mogu, ali i ne trebaju pokazati točnima.

Oprez kod izlaganju suncu

Najavljeno „roštilj ljeto“ poziva na oprez i kada se radi o zaštiti od sunca. Oboljenje od raka kože u porastu je posljednjih godina i davno su prošla vremena kada ste se mogli bezbrižno kupati i uživati na plaži u ranijim poslijepodnevnim satima. Stručnjaci tako upozoravaju da se izbjegne pretjerano izlaganje suncu od 11 do 17 sati.