Ako želite spremiti voljenoj osobi večeru za pamćenje, a još ne znate što će te skuhati – ne očajavajte. Donosimo vam savršen menu za zaljubljene. Na večeru nećete potrošiti bogatstvo, a namirnice i priprema ovih jela od vas će napraviti pravog MasterChefa jer pratite li jednostavne recepte u nastavku ne možete pogriješiti. Zanimljivo i seksi predjelo zadivit će vašeg partnera/partnericu, glavno jelo zavesti svojim okusima, a čokoladni toplo-hladni desert oboriti s nogu, ostavljajući mu dovoljno snage za igre pod plahtama.
PREDJELO
Za predjelo napravite ovo jednostavno i zabavno jelo na koje ćete stvarno biti ponosni. Aromatični topljeni sir u kombinaciji s al dente kuhanim povrćem ili krutonima oduševit će i najistančanije nepce. Nema ništa uzbudljivije od fonduea koji u sebi ima afrodizijake poput češnjaka, papra i muškatnog oraščića!
RECEPT – Fondue od sira
Sastojci:
- 150 g Brie sira, bez kore, narezanog na komadiće
- 250 g Emmentalera, naribanog, bez kore
- 2 dcl bijelog vina
- 1 češanj češnjaka
- Češnjak u prahu
- 3 i pol žličice kukuruznog škroba
- 1 žlica cherryja (po želji)
- Papar i muškatni oraščić
Priprema:
Istrljajte češnjak po unutrašnjosti posude u kojoj ćete otopiti sir, a zatim u posudu ulijte vino i višnjevac te lagano zagrijte. U posebnoj posudi pomiješajte naribane sireve i kukuruzni škrob, pa na vruće vino počnite dodavati postepeno sir uz neprestano miješanje. Sljedeću turu sira dodajte tek kada se prva rastopila.
Sve miješajte na laganoj vatri dok se sir u potpunosti rastopi. Kušajte, te prema želji dodajte češnjaka u prahu, malo muškatnog oraščića i papra. Pazite da sir ne počne kipjeti jer bi mogao zagorjeti na dnu posude što će pokvariti okus fonduea. Na kraju možete prebaciti sve u posudu za fondue s plamenikom, koji ste unaprijed pripremili. Plamen ne treba biti jaki kako bi održavao toplinu sira. Ako ga pak nemate tu posebnu posudu stavite ga u keramičku zdjelicu i poslužite odmah uz kuhano ili sirovo povrće, krutone ili voće poput jabuka ili krušaka.
GLAVNO JELO
Kozice u umaku od vina i vrhnja sa zelenim rezancima idealno je jelo za ovaj dan – lako se priprema, gotovo je u svega 15 do 20 minuta, a dovoljno lagano da vas ne ‘zakuca’ na kauč.
RECEPT – Zeleni rezanci u umaku od kozica i vrhnja
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manji crveni luk
- 250 g odleđenih gambera ili svježih očišćenih kozica
- 200 g vrhnja za kuhanje
- 1,5 dl bijelog vina
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar
- 2 žličice usitnjenog peršina
- zeleni široki rezanci ili bilo koja tjestenina po želji
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte luk dok se ne zacakli, a zatim mu dodajte kozice. Dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, a zatim ih zalijte s vinom. Pojačajte vatru i pustite neka alkohol malo ispari, a zatim dodajte vrhnje usitnjeni češnjak, posolite, popaprite, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne počne zgušnjavati. Potom dodajte usitnjeni peršin, kuhajte oko minutu pa umaku dodajte skuhane zelene rezance ili tjesteninu po želji te poslužite odmah.
DESERT
I slatko za kraj! Ova torta oduševit će sve ljubitelje čokolade, a vrlo je jednostavna i gotova u trenu. Savršen je izbor za one koji se drže bezglutenske prehrane, čak i kalup za torte umjesto brašna možete ‘pobrašniti’ s kakaom u prahu. Ovu prefinu tortu poslužite uz sladoled od vanilije ili je jednostavno posipajte šećerom u prahu.
RECEPT – Čokoladna torta bez brašna
Sastojci:
- 40 grama čokolade za kuhanje
- 1/2 šalice maslaca
- 3/4 šalice bijelog šećera
- pola šalice kakao praha
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijusa. Kalup za torte zamastite maslacem i pospite ga kakaovim prahom.
Na pari otopite čokoladu i maslac. Maknite sa strane pa u mješavinu dodajte šećer, kakaov prah, jaja i ekstrakt vanilije. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup za torte i stavite peći na 30 minuta.
Pustite neka se ohladi u kalupu oko 10 minuta pa je možete poslužiti ili pričekati da se potpuno ohladi. Topla kriška ove torte uz sladoled topi se u ustima, pa je možete i ugrijati u mikrovalnoj ako ste je radili dan prije.
Ako svoju voljenu osobu do sad niste oborili s nogu, nakon ovakvog deserta neće znati što ju je snašlo.
You must be logged in to post a comment Login