Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Ljubav ide kroz želudac – menu za zaljubljene

Zadivite ga predjelom, zavedite glavnim jelom i oborite s nogu desertom

Ako želite spremiti voljenoj osobi večeru za pamćenje, a još ne znate što će te skuhati – ne očajavajte. Donosimo vam savršen menu za zaljubljene. Na večeru nećete potrošiti bogatstvo, a namirnice i priprema ovih jela od vas će napraviti pravog MasterChefa jer pratite li jednostavne recepte u nastavku ne možete pogriješiti. Zanimljivo i seksi predjelo zadivit će vašeg partnera/partnericu, glavno jelo zavesti svojim okusima, a čokoladni toplo-hladni desert oboriti s nogu, ostavljajući mu dovoljno snage za igre pod plahtama.

PREDJELO

Za predjelo napravite ovo jednostavno i zabavno jelo na koje ćete stvarno biti ponosni. Aromatični topljeni sir u kombinaciji s al dente kuhanim povrćem ili krutonima oduševit će i najistančanije nepce. Nema ništa uzbudljivije od fonduea koji u sebi ima afrodizijake poput češnjaka, papra i muškatnog oraščića!

RECEPT – Fondue od sira

Sastojci:

  • 150 g Brie sira, bez kore, narezanog na komadiće
  • 250 g Emmentalera, naribanog, bez kore
  • 2 dcl bijelog vina
  • 1 češanj češnjaka
  • Češnjak u prahu
  • 3 i pol žličice kukuruznog škroba
  • 1 žlica cherryja (po želji)
  • Papar i muškatni oraščić

valentinovo fondue od siraPriprema:
Istrljajte češnjak po unutrašnjosti posude u kojoj ćete otopiti sir, a zatim u posudu ulijte vino i višnjevac te lagano zagrijte. U posebnoj posudi pomiješajte naribane sireve i kukuruzni škrob, pa na vruće vino počnite dodavati postepeno sir uz neprestano miješanje. Sljedeću turu sira dodajte tek kada se prva rastopila.

Sve miješajte na laganoj vatri dok se sir u potpunosti rastopi. Kušajte, te prema želji dodajte češnjaka u prahu, malo muškatnog oraščića i papra. Pazite da sir ne počne kipjeti jer bi mogao zagorjeti na dnu posude što će pokvariti okus fonduea. Na kraju možete prebaciti sve u posudu za fondue s plamenikom, koji ste unaprijed pripremili. Plamen ne treba biti jaki kako bi održavao toplinu sira. Ako ga pak nemate tu posebnu posudu stavite ga u keramičku zdjelicu i poslužite odmah uz kuhano ili sirovo povrće, krutone ili voće poput jabuka ili krušaka.

GLAVNO JELO

Kozice u umaku od vina i vrhnja sa zelenim rezancima idealno je jelo za ovaj dan – lako se priprema, gotovo je u svega 15 do 20 minuta, a dovoljno lagano da vas ne ‘zakuca’ na kauč.

RECEPT – Zeleni rezanci u umaku od kozica i vrhnja

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji crveni luk
  • 250 g odleđenih gambera ili svježih očišćenih kozica
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar
  • 2 žličice usitnjenog peršina
  • zeleni široki rezanci ili bilo koja tjestenina po želji

200422735-001Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte luk dok se ne zacakli, a zatim mu dodajte kozice. Dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, a zatim ih zalijte s vinom. Pojačajte vatru i pustite neka alkohol malo ispari, a zatim dodajte vrhnje usitnjeni češnjak, posolite, popaprite, smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne počne zgušnjavati. Potom dodajte usitnjeni peršin, kuhajte oko minutu pa umaku dodajte skuhane zelene rezance ili tjesteninu po želji te poslužite odmah.

DESERT

I slatko za kraj! Ova torta oduševit će sve ljubitelje čokolade, a vrlo je jednostavna i gotova u trenu. Savršen je izbor za one koji se drže bezglutenske prehrane, čak i kalup za torte umjesto brašna možete ‘pobrašniti’ s kakaom u prahu. Ovu prefinu tortu poslužite uz sladoled od vanilije ili je jednostavno posipajte šećerom u prahu.

RECEPT – Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:

  • 40 grama čokolade za kuhanje
  • 1/2 šalice maslaca
  • 3/4 šalice bijelog šećera
  • pola šalice kakao praha
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

desert valentinovoPriprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijusa. Kalup za torte zamastite maslacem i pospite ga kakaovim prahom.
Na pari otopite čokoladu i maslac. Maknite sa strane pa u mješavinu dodajte šećer, kakaov prah, jaja i ekstrakt vanilije. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup za torte i stavite peći na 30 minuta.

Pustite neka se ohladi u kalupu oko 10 minuta pa je možete poslužiti ili pričekati da se potpuno ohladi. Topla kriška ove torte uz sladoled topi se u ustima, pa je možete i ugrijati u mikrovalnoj ako ste je radili dan prije.
Ako svoju voljenu osobu do sad niste oborili s nogu, nakon ovakvog deserta neće znati što ju je snašlo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Savjeti stručnjaka

Menstruacija tijekom ovog posebnog dana može vas podsjetiti da budete nježni prema sebi.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.