Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Ljubitelji vinske kapljice u “Regentu”

Na trećem Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva predstavit će se 200- tinjak izlagača s više od 800 vina.

Tijekom dva festivalska dana (28- 29. studenog) koji se održava u hotelu The Regent Esplanade posjetitelje očekuje niz edukativnih degustacija pa će uz vina moći uživati i u probranim gastronomskim delicijama. Održavat će se i suvremeno koncipirane eno – gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommeiliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i sve ljubitelje vina i hrane.

Na festivalu će se svojom kuhinjom predstaviti i poznati hrvatski restorani, nudeći vrhunske gastronomske specijalitete, a zemlja partner je Austrija, čuvena po svojim vinima i gastronomskim proizvodima.

Kako je istaknuo prof. Ivan Dropuljić, organizator festivala i ove godine im je glavni cilj promoviranje kulture stola i pijena vina, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude.

Sommeilier zanimanje budućnosti

Među zaposlenijim na ovom festivalu zasigurno će biti sommeilieri, a tome se neizmjerno veseli Karlo Gjurasek, sommeilier iz HGK. Kako je rekao za portal She.hr, upravo jedna od najvažnijih uloga ovog zanimanja budućnosti je umijeće sljubljivanja hrane i pića.

– Unatrag 15 godina u Hrvatskoj se bilježi velika ekspanzija vinske kulture kako kod vinara, tako i kod potrošača. Zamjetna je sve veća edukacija potrošača i sve veći interes da Hrvatska dobije cjelokupnu kulturu pijenja vina, a također i kulturu stola koja dosad nije bila baš izražena. Čini se da je došlo do „booma“ ne toliko za gemištom, nego za kvalitetnim vinima. Inače, žene obožavaju pjenušce i šampanjce, dok većina muškaraca striktno pije suha vina. A uopćeno, gotovo svi vole desertna vina – ispričao je Gjurasek.

Budući da se približavaju blagdani, upitali smo ga što preporuča od vina za Badnjak, a što za Božić. Lagana cvjetna Malvazija bit će, kaže on, idealna za Badnjak kad je riblji dan, dok će uz puricu s mlincima za Božić dobro ići Graševina. Odnosno, patka s mlincima sljubit će se lijepo s crnim Pinotom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Kad idete na vinsku radionicu, nemojte stavljati parfem kako ne bi utjecao na vaša i tuđa osjetila. I nemojte se ustručavati pitati sve što...

Gastronomija

U ovog postu pisat ćemo o 饺子 jiǎozi, najčešćoj vrsta kineskih raviola, klasičnoj kineskoj hrani s povijesti dugoj skoro 2000 godina.

Gastronomija

Kad prođete prag CHOP Old Housea, to je totalni reset. Ovdje se ne dolazi na brzinu, ovdje se uživa u svakoj minuti provedenog vremena.

Gastronomija

Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.