Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Losos – zašto je zdrav?

8 zdravstvenih dobrobiti ribe specifičnog okusa.

Riba je izuzetno zdrava namirnica, a posebno je losos poznat po svojim brojnim dobrobitima. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu. Sadrži malu količinu žive, stoga se može jesti i više puta tjedno.

Donosimo osam razloga zašto je zdrava ova riba mesa specifične ružičaste boje.

1. Mozak i živčani sustav

Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu boljem radu mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen, štite živčani sustav. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprječavanju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Losos se preporučuje jesti u trudnoći jer pomaže u razvoju dječjeg mozga.

2. Mišići, kosti i zglobovi

Protein koji se nalazi u lososu lakše se probavlja i apsorbira u tijelo, a ne sadrži sastojke koji uzrokuju nastanak raka, što je slučaj s drugim izvorima proteina.Losos je bogat vitaminima A, B i D, mineralima kalcijem, željezom, fosforom i selenom, koji su važni za razvoj tkiva, kose i noktiju. Važan sastojak su bioaktivni peptidi, od kojih posebno kalcitonin koji jača kosti.

3. Kardiovaskularni sustav

Losos je bogat zdravim omega-3 masnim kiselinama, a EPA i DHA kiseline štite kardiovaskularni sustav. Jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka i smanjenju visoke razine triglicerida i kolesterola.

4. Zdravlje očiju

Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. Pomaže kod sindroma suhih očiju te poboljšava vid.5. Koža i kosa

Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprječava gubitak kose.

6. Bolji san

Losos sadrži triptofan, prirodni sedativ koji uzrokuje pospanost i pomaže ljudima koji pate od nesanice da brže zaspe.

7. Protiv raka

Losos sadrži visoku razinu omega-3 masnih kiselina, vitamina D i selena koji su povezani sa smanjenjem rizika od nastanka nekih vrsta raka uključujući rak dojke, prostate i debelog crijeva.


Foto: Nada Duhović

8. Ubrzava metabolizam

Omega-3 masne kiseline, vitamin D i selen povećavaju učinak inzulina, naime olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.

S obzirom da je ljeto idealno vrijeme za uživanje u svim vrstama ribe, iskušajte recept za kotlete lososa s roštilja, blogerice Nade Duhović, autorice bloga Just Good Food.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Najbolja hrana za mršavljenje | Minut za mene

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.