Lutkina torta

Obožavam kombinaciju čokolada i naranče tako da me i ovaj recept odmah zainteresirao. A zašto je torta lutkina? Pripremala sam ovog puta tortu bez posebnog povoda, a to se mojoj četverogodišnjakinji učinilo odličnom prilikom da izjavi da lutka slavi rođendan i da je to njena torta.

U originalu je kolač pripreman s domaćim mandarinama kojih ja više nisam imala pa sam ga pripremala s domaćim odnosno organski uzgojenim narančama. Postupak se čini dosta složenim i ima dosta posla, ali ako se recept unaprijed pročita, sve se može organizirati u najkraćem vremenu. Uostalom, ovako bogat (kalorijama, a i sastojcima) kolač ionako nećete raditi svaki dan pa vrijedi truda.

Ganache (čokoladna krema) napravljen prema originalnom receptu je ispao previše gorak za moj ukus pa sam ga popravljala dodavanjem slatkog vrhnja tako da je ganache bio dostatan i za premazivanje kolača po vrhu, a ne samo po sredini. Vi možete za ganache uzeti mliječnu čokoladu pa se osloniti na verziju broj 1 iz recepta.

Ono što je važno je da su naranče ili mandarine iz organskog uzgoja odnosno da su nešpricane i da im kora nije obrađivana voskom ili premazivana sličnim sjajilima. Svježe voće u tortu stavljajte samo ako ste sigurni da ćete tortu pojesti isti ili sljedeći dan. U protivnom u pola ili cijelu tortu stavite voće iz sirupa ili marmeladu od naranči ili agruma. Ja sam u dio stavila svježe voće, a na više od polovice stavila tek skuhanu marmeladu od raznih agruma. Činilo se kao da jedemo voće, bilo je osvježavajuće i slatko kiselkasto jer je marmelada rađena s dosta limuna i limeta.

Creme anglaise je bila prejajasta odnosno u originalu se čini da je previše žumanjaka pa se može ili smanjiti broj jaja ili dodati još mlijeka. No recept funkcionira odlično i bez creme anglaise kao i bez sirupa od mandarina koji se stavlja unutar kolača. Umjesto toga se biskvit u sredini može preliti sokom od naranče kako ne bi bio presuh, ali i sama marmelada može biti dovoljna.

Potrebno:

Za čokoladni biskvit:

  • 100 g crne čokolade ili čokolade za kuhanje
  • 200 g maslaca plus evtl. 10 za premazivanje kalupa ako nemate masni papir
  • 100 g brašna
  • 150 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 20 g kakao praha bez šećera

Za ganache (čokoladnu kremu):

1. verzija:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 20 g maslaca
  • 20 cl slatkog vrhnja
  • naribana korica jedne mandarine ili naranče

U originalnom je receptu navedena crna čokolada koju ja preferiram za ovakve kolače. No uz ostale mjere moj je ganache s crnom čokoladom ispao previše gorak iako crnu čokoladu volim. Tako da predlažem sljedeće mjere za ganache, kako sam ga ja radila:

2. verzija

  • 200 g crne čokolade
  • 250 ml vrhnja za kuhanje (1 kupovna čaša)
  • 20 g maslaca
  • naribana korica jedne mandarine ili naranče

Za mandarine u sirupu:

  • 12 mandarina ili 6 naranči
  • 30 g šećera

Za Creme anglaise (tzv. engleska krema) s mandarinama:

  • 100 cl mlijeka
  • 2-3 žutanjka
  • 80 g šećera
  • ribana korica i sok jedne mandarine ili naranče

Priprema:

Prvo treba krenuti s izradom biskvita i dok se on peče te hladi, pripremite i ostalo.

  1. Zagrijati pećnicu na 180°C, namastiti maslacem okruglu ili četvrtastu posudu za kolače ili ju prekriti masnim papirom za pečenje.
  2. Na pari otopiti čokoladu i maslac, paziti da vatra nije prejaka. Za to vrijeme izmiksati jaja sa šećerom dok ne poprimi svijetlo žutu boju. Tada naizmjence dodavati brašno kojem ste dodali prašak za pecivo te ga dobro promiješati, kakao i otopljenu čokoladu s maslacem.
  3. Uliti tijesto u formu i peći 30-40 minuta te pustiti da se dobro ohladi.
  4. Pripremiti ganache, također na pari: Zagrijati kremu s koricom mandarine ili naranče, dodati razlomljenu čokoladu i grijati uz miješanje dok se ne rastopi. Dodati maslac, promiješati i ostaviti sa strane.
  5. Priprema sirupa (ovaj se dio može preskočiti zbog jednostavnosti ili ako se ne namjerava cijeli kolač pojesti isti ili sljedeći dan). Sirup se stavlja u sredinu kolača i može se zamijeniti svježe iscijeđenim sokom od naranče. Ali tko želi, može ga napraviti kako slijedi: 1. iscijedite 2 mandarine (ili 1 naranču), ogulite ostale mandarine ili naranče i podijelite na kriške ili narežite na kolutove. Ako je bijeli dio žilaviji i ako ga više ima, potrebno je ukloniti ga. U lonac staviti sok, šećer i 4 žlice vode. Dok se sirup kuha, dodati veći dio krišaka ili kolutova mandarina ili naranči, kuhati 5 minuta uz miješanje. Ostaviti da se malo ohladi.
  6. Priprema Creme anglaise. Ovo se može i preskočiti zbog kaloričnosti, a i da se pojednostavi cijeli recept. Krema je jako fina: 1. Izmiksati žutanjke sa šećerom dok krema ne posvijetli. 2. Zagrijati mlijeko s koricom mandarine, dodati kremu od žutanjaka i kuhati oko 8 minuta na slabijoj vatri. Na kraju dodati sok mandarine ili naranče, dobro umiješati i ostaviti u hladnjaku.

Spajanje:

  1. Biskvit prerezati po duljini. Na dno staviti sloj kreme od čokolade (ganache), na to staviti kriške ili kolutove mandarine ili naranče, preliti sirupom i poklopiti drugim dijelom biskvita.
  2. Sirup je ukusan, ali umjesto njega se može biskvit nakapati sokom od naranče, a umjesto svježeg voća se jedan dio biskvita može premazati debelim slojem marmelade od naranče. Ja sam u ovom slučaju na veći dio torte stavila upravo napravljenu marmeladu od agruma (naranče), poprilično puno limuna (s koricom) i limeta (bez korice jer nisu bile iz organskog uzgoja) te – pomela. Osnovni je recept bio ovaj, uz vrlo malo šećera i puno soka od limuna tako da bude malo kiselkasto: marmelada od naranče ili agruma.
  3. Tortu premazati ostatkom čokoladne kreme te poslužiti prelivenu s Creme anglaise.

Marina kuharica