Lykke Li otkrila tko su njezine ikone stila

Autorica ultimativnog hita ‘I follow rivers’ Lykke Li nedavno je snimila akustičnu verziju pjesme ‘Gunshot’ posebno za H&M Life, a sada je za njih ekskluzivno otkriva tko su njezine ikone stila i kako joj tehnike lucidnog sanjarenja, koje je koristila za ulogu u filmu Tommy, pomažu u stvaranju pjesama.

Švedska zvijezda, koja je zahvaljujući svojim boemskim roditeljima većinu djetinjstva provela putujući zemljama poput Maroka, Portugala i Nepala, svjetsku je publiku osvojila svojim zaraznim refrenima i ‘krhkim’, ali hipnotizirajućim glasom.

Lykke Li pažnju, posebice modnog svijeta, privukla je i svojim osebujnim, darkerskim stilom- crnim eyelinerom i crnim, kožnim, asimetričnim haljinama, a osim glazbe okušala se i u glumačkim vodama- odigrala je ulogu u švedskoj gangsterskoj drami Tarika Saleha ‘Tommy’.

Njezin debitantski album ‘Youth Novels’ iz 2008. stvorio je od Lykke Li jedno od najvećih imena novog vala švedske glazbene scene, a sada smo u iščekivanju i njezinog trećeg albuma ‘I Never Learn’ koji s devet pjesama o ljubavi i gubitku izlazi 5. svibnja.

Kao specijalnu najavu svog novog albuma Lykke Li snimila je akustičnu verziju pjesme koja se nalazi na njemu ‘Gunshot’ ekskluzivno za H&M Life.

‘Obožavam akustičnu glazbu. ‘Dotaknuti’ nekog samo s gitarom, klavirom ili glasom je vrlo teško, ali je isto tako najčišća i najdivnija vrsta glazbe. Pokušala sam snimiti ovaj album uživo koliko god je moguće, ali teško je pogoditi sve savršeno u jednom pokušaju. Ponekad su bubnjevi savršeni, ali vokal ne odgovara ili je moje pjevanje odlično, ali postoji problem s bubnjevima.’, kaže pjevačica koja od akustične glazbe voli slušati demo snimke pjevača poput John Lennona, Harry Nilsson i Karen Dalton, dok a capella snimke pjevačice Fleetwood Mac- a navodi kao nešto najbolje što je ikad čula.

lykke li i never learnZa naslovnicu albuma 28-godišnja se pjevačica slikala poput svetice, s crnim veom, u dugačkom kožnom Lanvin kaputu. Inače je njezin modni stil inspiriran različitim zanimljivim osobama, poput farmera i rudara na fotografijama Richarda Avedona ‘In the American West’ ili nekim tko joj na ulicama zapne za oko.

‘Volim vidjeti damu u Parizu ili New Yorku koja je kupila savršen Céline kaput još davnih 50-tih, ali ga i dalje nosi. I Joan Didion ima dobar stil, samo džemper od kašmira i oštar um – što je privlačnije od toga?’, kaže Lykke Li o svojim ikonama stila.

lykke li stilNaslov njezinog novog albuma ‘I never learn’ nastao je u vremenu kada joj ništa nije išlo od ruke, no inače smatra da ‘dok živiš, učiš’.

‘Kada imaš osjećaj da si sve naučio, život je gotov. Želiš ostati zbunjen. Ima jedan Tolkienov citat koji mi zaista volim: ‘Nisu svi oni koji lutaju izgubljeni.”, kaže Lykke Li o naslovu albuma na kojem je za neke pjesme koristila tehniku lucidnog sanjanja kojom se služila i kada se pripremala za ulogu u filmu ‘Tommy’.

Ipak mlada pjevačica kaže kako ju je ta tehnika pri skladanju znala izluditi jer bi joj se melodije uvukle u snove.

‘Pjevušila bi ih u snu i dodala vokale. To je super psihodelično no osjećam se iscrpljeno kad se probudim. U posljednje vrijeme imam jako čudne snove  plivam s delfinima cijelu noć. možda zbog toga što sam u posljednje vrijeme dala toliko intervjua i toliko se fotografirala, da se osjećam kao delfin koji želi slobodu.’, izjavila je popularna Lykke Li.