Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Macaroni s nugatom

Recept za najfinije francuske kolačiće. Tope se u ustima!

Ako vas ikad noge odnesu ili ste možda već bili u Parizu i posjetili poznati Pariški Laduree i popili ondje kavu, onda zasigurno znate o čemu vam ja sada pišem. Macaron je visokocijenjeni francuski kolačić napravljen isključivo od bjelanjaka, badema i šećera u prahu, a odlikuje se ravnim, glatkim vrhom i "rubićem" ili stopalom ravnog dna. Topi se u ustima dok ga jedete, a obično bude punjen nekom ukusnom kremom na bazi maslaca ili ganache kremom. Mogu se naći u različitim okusima poput kokosa, maline ili čokolade i još različitijim bojama, pa ih ima svijetlih, ružičastih, tirkiznih ili tamnih.

Neke od poznatijih Pariških slastičarnica s ovim kolačićima svakako su slastičarne poput Laduree, Piere Herme, Sucre ili slastičarne poznatog Augustea Fauchona. Izvan Europe ove ukusne francuske kolačiće naći ćete i u većim svjetskim gradovima poput New Yorka, Melbournea, San Francisca, Los Angelesa, Hong Konga, Sydneya ili Toronta.



Kod same izrade kolačića, da bi vam u potpunosti uspjela njihova izrada treba se strogo držati određenih pravila:

1. Bjelanjke treba 24 – 48 sati prije izrade odvojiti od žumanjaka te ih držati na sobnoj temperaturi.
2. Bademe treba što više usitniti i 2 – 3 puta prosijati kroz kuhinjsko sito kako vam se ne bi stvarale grudice.
3. Nakon što ste ih istisnuli na pek papiru, obavezno ih ostaviti još sat vremena kako bi se posušili.
4. Peći točno 12 minuta.

Potrebno:

3 bjelanjka
50 g kristal šećera
110 g sitno mljevenih blanširanih badema
200 g šećera u prahu
1 žlica kakaa za kolače

Za kremu:

200 g nougat mase
50 g bijele čokolade
70 g omekšalog maslaca



Postupak :

1. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg postupno dodavajući kristal šećer. U čvrst snijeg, malo po malo, u nekoliko navrata, dodajte pomiješane fino mljevene i prosijane bademe sa šećerom u prahu, pa ih jačim pokretima gumenom žlicom dobro umiješajte u snijeg.Na kraju dodajte jednu žlicu kakaa i dobro izmiješajte. Smjesa je dobro izmiješana ako se ponaša poput lave, odnosno ako vam kad istisnete smjesu iz pekarske vrećice na papir u limu, ne ostane čvrst repić ili vrh nego se taj repić utopi u preostalu smjesu.

2. Znači izmiješanu smjesu premjestite u pekarsku vrećicu i kružnim pokretima istiskujte male pločice ili diskove na pek papiru u limu. Takve ostavite sat vremena da odstoje, odnosno da se posuše (nikako ne preskočiti taj dio izrade). Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva C.

3. Odstajale kolačiće pecite u zagrijanoj pećnici točno 12 minuta. Pečene izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade, pa ih tek tada skinite s papira za pečenje.

4. Za to vrijeme na pari otopite nougat masu i bijelu čokoladu, otopljenu smjesu ohladite, pa mikserom umiješajte omekšali maslac, te izradite nougat kremu.

5. Na prohlađene kolačiće (macaronse) uz pomoć slastičarske vrećice istiskujte nougat kremu pa ih spojite drugim kolačićem. Stavite ih još kratko u hladnjak da se stisnu.

Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.