Mađarica

Mađarica je slojeviti čokoladni kolač kojeg svi jako dobro pamtimo, znamo i volimo, još iz vremena naših baka. Najčešće ga vidimo na božićnim, novogodišnjim ili svadbenim tanjurima, a tako se i ove godine ponovno našao na mom blagdanskom tanjuru.

Sastojci:

tijesto

  • 400 g oštrog + 400 g mekog brašna
  • 250 g maslaca
  • 3 jaja
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dcl kiselog vrhnja ( 20% mm)
  • 1 prašak za pecivo

krema

  • 1,5 l mlijeka
  • 180 g oštrog brašna
  • 80 g škrobnog brašna
  • 170 g šećera
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca

čokoladna glazura

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1 dcl slatkog vrhnja

dekoracija

  • bijela otopljena čokolada

Postupak:

  1. Maslac pjenasto izradite sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Umiksajte i kiselo vrhnje. Obje vrste brašna izmiješajte s praškom za pecivo i malo po malo prosijavajte kroz sito i dodajte smjesi. Miješajte gumenom žlicom ili u mikseru a zatim i dobro izradite tijesto rukama. Takvo tijesto ostavite u hladnjaku 45 minuta da se "odmori".
  2. Pećnicu zagrijte na 190 C i pripremite si šest jednakih papira za pečenje u veličini lima od pećnice. Ohlađeno tijesto podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na malo pobrašnjenoj radnoj plohi , premjestite na papir za pečenje te u lim, po potrebi u limu obrežite krajeve tijesta oštrim nožem i pecite oko 8 minuta. Postupak pečenja kora ponovite i sa preostalih pet dijelova tijesta. Pazite da ih ne prepečete, jer kore moraju ostati svijetle. Pečene kore tijesta slažite na kuhinjskoj krpi jednu na drugu zajedno sa papirom na kojem su se i pekle kako se ne bi zalijepile.
  3. Od jedne i pol litre mlijeka odvojite jednu litru koju stavite na laganu vatru da zavri a ostatak mlijeka umiješajte u smjesu oštrog brašna, šećera i gustina. Sve dobro pjenjačom izmiješajte i dodajte zakuhalom mlijeku. Miješajte pjenjačom na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, tada maknite s vatre i umiješajte na kockice narezanu čokoladu te na listiće narezan maslac. Smjesu kratko izmiksajte kako bi se svi dijelovi jednako povezali. Vruću kremu podijelite po zdjelicama na pet jednakih dijelova.
  4. U limu od pećnice slažite pečene kore i premazujte još vrućom kremom. Zadnju koru ostavite čistu i ne premazanu. Sve zajedno pokrijte papirom za pečenje i opteretite ( npr. većom daskom za rezanje ili nekim sličnim predmetom). Ostavite kolač na hladnom, najbolje preko noći.
  5. Idući dan, ohlađen kolač premažite glazurom. Na pari iznad lonca s ključalom vodom otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Vrućom glazurom ravnomjerno premažite kolač i ostavite u hladnjaku još pola sata dok se glazura stisne. Kolač režite oštrim nožem na kocke ili pravokutnike. Po želji dekorirajte otopljenom bijelom čokoladom.

Just Good Food