Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Mađarica

Neizostavan kolač na novogodišnjem stolu.

Mađarica je slojeviti čokoladni kolač kojeg svi jako dobro pamtimo, znamo i volimo, još iz vremena naših baka. Najčešće ga vidimo na božićnim, novogodišnjim ili svadbenim tanjurima, a tako se i ove godine ponovno našao na mom blagdanskom tanjuru.



Sastojci:

tijesto
  • 400 g oštrog + 400 g mekog brašna
  • 250 g maslaca
  • 3 jaja
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dcl kiselog vrhnja ( 20% mm)
  • 1 prašak za pecivo
krema
  • 1,5 l mlijeka
  • 180 g oštrog brašna
  • 80 g škrobnog brašna
  • 170 g šećera
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca
čokoladna glazura
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 1 dcl slatkog vrhnja
dekoracija
  • bijela otopljena čokolada


Postupak:

  1. Maslac pjenasto izradite sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Umiksajte i kiselo vrhnje. Obje vrste brašna izmiješajte s praškom za pecivo i malo po malo prosijavajte kroz sito i dodajte smjesi. Miješajte gumenom žlicom ili u mikseru a zatim i dobro izradite tijesto rukama. Takvo tijesto ostavite u hladnjaku 45 minuta da se "odmori".
  2. Pećnicu zagrijte na 190 C i pripremite si šest jednakih papira za pečenje u veličini lima od pećnice. Ohlađeno tijesto podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte na malo pobrašnjenoj radnoj plohi , premjestite na papir za pečenje te u lim, po potrebi u limu obrežite krajeve tijesta oštrim nožem i pecite oko 8 minuta. Postupak pečenja kora ponovite i sa preostalih pet dijelova tijesta. Pazite da ih ne prepečete, jer kore moraju ostati svijetle. Pečene kore tijesta slažite na kuhinjskoj krpi jednu na drugu zajedno sa papirom na kojem su se i pekle kako se ne bi zalijepile.
  3. Od jedne i pol litre mlijeka odvojite jednu litru koju stavite na laganu vatru da zavri a ostatak mlijeka umiješajte u smjesu oštrog brašna, šećera i gustina. Sve dobro pjenjačom izmiješajte i dodajte zakuhalom mlijeku. Miješajte pjenjačom na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, tada maknite s vatre i umiješajte na kockice narezanu čokoladu te na listiće narezan maslac. Smjesu kratko izmiksajte kako bi se svi dijelovi jednako povezali. Vruću kremu podijelite po zdjelicama na pet jednakih dijelova.
  4. U limu od pećnice slažite pečene kore i premazujte još vrućom kremom. Zadnju koru ostavite čistu i ne premazanu. Sve zajedno pokrijte papirom za pečenje i opteretite ( npr. većom daskom za rezanje ili nekim sličnim predmetom). Ostavite kolač na hladnom, najbolje preko noći.
  5. Idući dan, ohlađen kolač premažite glazurom. Na pari iznad lonca s ključalom vodom otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem. Vrućom glazurom ravnomjerno premažite kolač i ostavite u hladnjaku još pola sata dok se glazura stisne. Kolač režite oštrim nožem na kocke ili pravokutnike. Po želji dekorirajte otopljenom bijelom čokoladom.


Just Good Food

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kultura

76 posto ljudi na čokoladnom zečiću prvo pojede uši.

Savjeti i preporuke

S ljekovitim svojstvima nevena bili su upoznati još stari Egipćani i koristili su ga za pripremu raznih ljekovitih pripravaka.

Zanimljivosti

Najveće okupljanje čokolatijera i kavara u Hrvatskoj – održat  će se u Zagrebu od 7. do 9. ožujka. Pokrovitelj sajma je Muzej čokolade Zagreb,...

Gastronomija

Recept iz slatkog raja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.