Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Magično super voće – baobab

Legendarno afričko drvo najpoznatije je po Saint-Exuperyjevom ‘Malom princu’

Mnogi ga opisuju kao obrnuto drvo čije grane naizgled sliče korijenju sežući daleko u afričke visine. Baobab – ikona afričke šikare, s čvrstim deblom i granama poznat je prizor u afričkim savanama. Drvo koje u prosjeku naraste 30 metara u visinu i 8 u širinu, dok obujam njegove zelene krošnje može iznositi i 20 metara, živi oko 500 godina, a za neke se vjeruje da mogu doseći starost i od 5 tisućljeća. No posebnost baobaba ne krije se samo u njegovom jedinstvenom izgledu već i u ljekovitim svojstvima plodova ovog magičnog super voća.

O drvetu koje mnogima predstavlja okosnicu života pričaju se mnoge legende, a afrička ga plemena štuju do krajnjih granica.

Mnogi vjeruju da u zamršenim krošnjama stabala često nastaju dobronamjerni duhovi predaka, dok Bušmani smatraju da će onog koji ima drskosti otkinuti cvijet baobaba, koji krasi drvo samo jedan dan, pojesti lav! Također, svatko tko zagađuje okoliš oko baobaba naprosto će progutati drvo. I uistinu, ovaj afrički gorostas budi osjećaj strahopoštovanja i neizmjernog divljenja pa priče koje kruže u narodu ne čude.

baobab 3Afrikanci su ga stoljećima koristili kao izvor hrane, sklonište, za medicinu pa čak i za izradu odjeće. Zrela bijela voćka najčešće se žvače ili sprema kao piće u kombinaciji s vodom ili mlijekom. Umaci za hranu od žitarica pripremaju se od svježih ili osušenih listova drveta, dok se iz sjemena može izvući jestivo ulje. Kora u drugu ruku pruža čvrstu tkaninu za užad, košare, torbe, otirače te odjeću.

Svojstava ovog svojevrsnog predstavnika crnog kontinenta prepoznali su i UN-ovi službenici koji u svojoj studiji tvrde kako nataložena voda iz voćke gotovo jednako učinkovita liječi probavne smetnje kao i lijekovi Svjetske zdravstvene organizacije.

Njegov put u Europu dugo je godina čekao na odobrenje Europske komisije, koja ga je u konačnici odobrila u srpnju 2008. godine, učinivši mesnati dio ploda baobaba dostupnim europskoj prehrambenoj industriji.

baobab 5Plodovi drveta, koje ima sposobnost akumulacije čak 120 tisuća litara vode, ugodnog su okusa koji podsjeća na grejp i tamarind.

Baobab sadrži višu razinu kalcija od mlijeka, dok u odnosu na drugo voće (marelice, breskve, banane i jabuke) ima višestruko veći sadržaj kalcija.

Razina antioksidansa je više nego dvostruko veća u usporedbi s mogranjom i brusnicom. Sadrži više željeza nego špinat i jabuka, a količina kalija – koji je važan za funkcioniranje stanica i živaca – viša je nego kod banana, breskvi i jabuka. Magnezija, koji je potreban za normalan metabolizam, funkciju mišića i kosti, baobab sadrži više nego banane i marelice te ima šest puta više vitamina C od naranče!

Čini se da voće, čijoj je popularnosti pridonio i francuski pilot Saint-Exupery, raste upravo tamo gdje mu je mjesto i gdje je najpotrebnije, no to ne znači da i mi katkad ne možemo uživati u njegovim magičnim svojstvima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Savjeti i preporuke

Kokosovo ulje ima nebrojeno puno korisnih svojstava, a tako je zdravo i dostupno sad već u gotovo svim dućanima

Savjeti stručnjaka

Kad je riječ o ženskom intimnom zdravlju, čini se da tu uvijek postoji neki tabu.

Zanimljivosti

Libresse je donirao 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.