Već neko vrijeme hofiram gospodinu Maku i mislim se što bih mogla napraviti s njim, a da mi bude drukčije nego standard – s čokoladom. Znam, znam… ne diraj u čokoladu – to je skoro u rangu zadiranja u „najvažniju sporednu stvar na svijetu“! Ok, nećemo. Ali sam htjela ono nešto! Proljeće ide, temperature se dižu, zašto ne voće? Jagode su krenule. Prošli tjedan su me i namučile – ni za lijeka ih nisam uspjela naći! Ali sam zato našla vrlo fine i za živo čudo, super povoljne borovnice.
Mak.
Borovnice.
Limun.
I to je bilo dovoljno.
Ostatak čitajte u receptu, isprobajte, uživajte u svježini okusa i eto, nadam se, u nečemu malo drugačijem.
Sastojci
Tijesto:
- 235g maslaca sobne temperature
- 30ml mlakog mlijeka
- 2 žumanjka
- 40g šećera
- 320g brašna
- 50g mljevenog maka
- prstohvat soli
Nadjev:
- 200g jogurta
- 200g milerama
- 130g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50g oštrog brašna
- 2 bjelanjka
- korica limuna
- cca 300g borovnica
Postupak:
Tijesto – priprema:
Omekšali maslac, šećer i sol mutiti mikserom na maloj brzini. Dodati mlijeko i žumanjke. Miksati par minuta dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Dodati prosijano brašno i mak te ponovo miksati na laganoj brzini dok se tijesto ne poveže. Treba biti mekano i glatko. Takvo tijesto umotati u plastičnu kuhinjsku foliju i spremiti u frižider da odmori 1-2h.
Pećnicu upaliti na 180°C. Dok se pećnica grije odmoreno tijesto izvaditi iz frižidera te na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljati 1-2cm šire od kalupa u kojem će se peći torta te ga smjestiti u maslacom lagano namašćen kalup.
Rubove utisnuti, viškove odrezati oštrim nožićem tako da rub ostane ravan te izbockati tijesto da se tijekom pečenja ne podiže.
Nadjev – priprema:
U posebnoj zdjeli pomiješati jogurt, mileram, šećere i koricu limuna. Dodati brašno i pomiješati. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg te ih špatulom lagano umiješati, da nadjev ostane prozračan.
Nadjev izliti na tijesto, poravnati ga te po njemu bogato posuti borovnice. Peći po prilici 40-45 minuta, ovisno o pećnici. Ostaviti da se dobro ohladi narezati i poslužiti.
Napomene
- Recept je predviđen za kalup Ø28 i pekla sam u ventilacijskoj pećnici. Dakle, malo prilagodite svojoj – sami je najbolje poznajete.
- Nije bitno je li jogurt tekući ili čvrsti. Umjesto milerama možete koristiti i kiselo vrhnje, ali je bitno da ima min. 20%mm.
- Za jednostavnije stavljanja tijesta u kalup, tijesto presavijte na 4 dijela(bez pritiskanja) i tako ga prebacite na kalup te ga tek onda raširite i utisnite u rubove kalupa.
- Nakon pečenja nadjev treba biti „lelujav“, a ne čvrst. Nemojte ga dirati, nego ga ostavite da se ohladi – kako se hladi, tako će se i stiskati.
- Tijekom pečenja nadjev će se dizati – toliko da ćete pomisliti da će iscuriti vani, ali neće. Čim ga izvadite iz pećnice će se početi spuštati.
- Tortu čuvajte u frižideru, ali bi bilo poželjno da je prije posluživanja barem pola sata ostavite na sobnoj temperaturi – puno je ukusnija!
- Tijesto nakon pečenja neće ostati gnjecavo, nego prhko.
Dobar tek!
Recept Vesne Nakić – Slatka radionica by Vesna Nakić