Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Mala igla za veliku zaštitu od gripe

Intanza je novo sezonsko cjepivo s mikroinjekcijskim sustavom.

Građani Hrvatske se i ove se sezone mogu zaštiti novim sezonskim cjepivom protiv gripe pod nazivom Intanza  jedinim cjepivom za intradermalnu primjenu s mikroinjekcijskim sustavom. Intanza je minimalno invazivno cjepivo jer ima mikroiglu koja je tanja od standardne intramuskularne igle, a 10 je puta kraća, svega 1,5 mm.

Cijepljenjem se možemo zaštiti od gripe, ali još uvijek se veliki broj ljudi ne cijepi svake sezone što dovodi do velikog pobola i komplikacija koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Iako su neki svjesni oboljenja, neki neopravdano smatraju da zato što su zdravi i mladi ne mogu dobiti gripu, a neki se boje cijepljenja. Za ovo posljednje ima rješenje. Novo intradermalno cjepivo Intanza jednostavnije je za uporabu od standardnog, sigurnije je i prihvatljivije za cjepljenika, s obzirom da maksimalno smanjuje strah od igle ili boli zbog kratke, tanke i minimalno invazivne igle, a istovremeno pruža maksimalnu zaštitu od gripe.Zbog kratke igle, mikroinjekcijski sustav smanjuje i rizik od lokalne neurovaskularne ozljede. Zahvaljujući dužini mikroigle od svega 1,5 mm, ovo cjepivo s mikroinjekcijskim sustavom je dizajnirano da nepogrešivo dozira precizno određeni volumen i time ograničava dubinu uboda na 1,5 mm od površine kože, čime dokazano osigurava injiciranje egzagtne doze antigena u dermis, bez obzira na tjelesne karakteristike i dob cijepljenje osobe.

Mikrorevolucija za učinkovitu zaštitu

Nakon cijepljenja, imunološki sustav će stvoriti vlastitu zaštitu od gripe koja traje čitave sezone. Potpuna učinkovitost cjepiva obično se postiže za dva do tri tjedna nakon cijepljenja, stoga je važno cijepiti se na vrijeme, tj. prije početka sezone gripe. Moguće nuspojave na ovo cjepivo su identične kao i kod ostalih cjepiva protiv gripe, a reakcije su blage i nestaju do unutar tri dana. Osobama od 18 do 59 godina namijenjena je doza cjepiva od 9 mikrograma, a za osobe starije od 60 godina preporuča se doza od 15 mikrograma.Cjepivo od 9 mikrograma jednako je učinkovito kao i standardno cjepivo od 15 mikrograma, a intradermalno cjepivo namijenjeno starijima od 60 godina 14% je učinkovitije od standardnog cjepiva protiv gripe. Cjepivo nije namijenjeno osobama mlađima od 18 godina. Sastav cjepiva je isti kao i kod ostalih cjepiva protiv gripe. Ne sadrži niti tiomersal niti adjuvans, a njegova upotreba odobrena je i u Europskoj Uniji, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Republici Hrvatskoj.

Ovo cjepivo je dostupno na recept u ljekarnama i kod liječnika obiteljske medicine. Cijena cjepiva u ljekarnama iznosi oko 100 kn. Cjepivo je razvio Sanofi Pasteur, najveći svjetski proizvođač cjepiva protiv gripe, a u Hrvatskoj ga pod imenom Intanza distribuira tvrtka Medoka d.o.o.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Uskoro kreće vreva i galama i ovo vrijeme treba iskoristiti za napuniti baterije, za nahraniti dušu.

Zdravstveni karton

Teško svakodenevnom prehranom možemo unijeti sve potrebne doze vitamina i minerala

Savjeti stručnjaka

Problem sive mrene se rješava u svega par koraka i minuta – doslovno.

Savjeti stručnjaka

Znanstvenici su otkrili da je previše ili premalo sna povezano sa smanjenim kognitivnim performansama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.