Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Mali vodič kroz žitarice

Ako je jedina žitarica koju koristite u kuhinji riža, vrijeme je za male novitete!

Iako su žitarice nekad davno bila sirotinjska hrana, danas se sve više cijene kao namirnice koje snižavaju rizik od raka i srčanih bolesti. Žitarice obiluju vlaknima i vitaminima, te sadrže vrlo malo masnoća, a polako postaju sve omiljenija i raširenija hrana.

Koja je žitarica neizostavna u vašem kućanstvu?

Bulgur


Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Bulgur nije samo odličan izvor vlakana, već obiluje kalijem i B vitaminima, a sadrži i željezo. Iako je hranjiva, ova žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Heljda

Heljda je odličan izvor vlakana, te sadrži vitamine E i B. U usporedbi s drugim vrstama žita, odličan je izvor proteina, a sadrži i lizin, ecencijalnu aminokiselinu koje nema u većini biljne hrane. Budući da heljda nije žito, prikladna je za ljude koji su alergični na žito. Pripravci od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema.Ječam

Ječam je dobar izvor biljnih proteina, vitamina B, te topivih i netopivih vlakana. U većini trgovina prodaje se ljušteni ječam koji je jako obrađen, tako da su uklonjene mekinje, a vitamini i minerali dodani naknadno. Ako kupujete u trgovinama zdravom hranom, naći ćete neprerađeni ječam, kod kojega je uklonjena samo vanjska ljuska. Ova drevna žitarica siromašna je mastima, a što je najvažnije – ne sadrži kolesterol.

Pir

Pir je žitarica slična pšenici, samo s malo većim zrnom, a iznimno je probavljiva. Pir sadrži posebne ugljikohidrate koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Za razliku od obične pšenice sadrži 10 do 12 posto više proteina. Pir je dobar izvor proteina i sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla. Uspješno liječi kožne i alergijske osipe, neurodermitis, reumatska oboljenja, dijabetesi, povišeni kolesterol te probavne teškoća.

Quinoa

Quinoa obiluje aminokiselinama, bogata je kalijem i željezom, a sadrži i malo cinka i vitamina B. Blagog je okusa, te ju možete poslužiti kao prilog glavnom jelu. Quinoa ima i niz zdravstvenih prednosti – ublažava simptome migrene, jača kardiovaskularno zdravlje žena, te smanjuje kolesterol i krvni tlak.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti i preporuke

U 100 grama ječma nalaze se 354 kalorije.

Gastronomija

Heljda je nekada, uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana, budući je vrlo jednostavna za uzgoj jer uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta...

Budi fit

Ječam (lat. Hordeum Vulgare), znan nam i kao ričet, geršl i kaša, mnoge će asocirati prvo na pripremu piva.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.