Iako smo uvjereni da vaša mama kuha najbolje, njezinoj kreativnosti u kuhinji zasigurno pomažu novi recepti. Stoga smo odlučili najsretnijoj mami pokloniti tri kuharice – Jela od mesa, Domaći kruh i peciva te Torte, kuglofi i kolači, a svim drugim mamama, uoči Majčinog dana, koji slavimo 11. svibnja, poklanjamo recept za jednu ljetnu tortu od jagoda s čokoladom iz kuharice ‘Recepti zlata vrijedni: Torte, kuglofi i tartovi’.
RECEPT – TORTA OD JAGODA S ČOKOLADOM
Sastojci:
- 180 g brašna
- 180 g šećera
- 180 g margarina
- 5 jaja
- 60 g čokolade za kuhanje
- 30 g gorkog kakaa
- 1/2 vrećice kvasca
- 2 žlice krušnih mrvica
Nadjev:
- 230 g jogurta
- 2 dl slatkog vrhnja
- 6 listića želatine
- 300 g jagoda
Glazura:
- 150 g čokolade
- pola žličice ulja
- dvije žlice mlijeka
- žličica ruma
Pjenjačom miješajte omekšani margarin dok ne postane pjenast. Dodajte jedno po jedno jaje, šećer i ohlađenu čokoladu rastopljenu na pari. Dobro sve promiješajte pa dodajte brašno koje ste pomiješali zajedno s kvascem, kakao i krušne mrvice.
Stavite smjesu u kalup za torte promjera 26 centimetara (koji ste predhodno premazali margarinom i posuli brašnom) te stavite peći40 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa. Zatim odvojite kalup i ohladite tortu.
Za to vrijeme rastopite želatinu koja je predhodno omekšala u vodi i pomiješajte je s jogurtom, umućenim šlagom i jagodama narezanim na komadiće.
Prerežite tortu na dva djela; donji dio nadjenite kremom od jagoda, preklopite drugim slojem i ostavite neka se hladi u hladnjaku najmanje dva sata.
Napravite čokoladnu glazuru tako da na malo mlijeka rastopite čokoladu, dodajte joj rum i malo ulja, kako bi glazura bila sjajna. Smjesu premažite preko torte i ostavite je neka se stisne. Ukrasite tortu jagodama, šlagom i krupno ribanom čokoladom.

You must be logged in to post a comment Login