Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Marmelada od rabarbare

Jedna od najboljih marmelada iz Marine kuhinje.

Rabarbara je jedno od povrća mojeg djetinjstva koje je pripremala moja mama a koje mi se usjeklo u pamćenje jer ga uglavnom nisam htjela jesti zbog neuglednog izgleda. Na prvi nagovor. Na drugi, jer se obično radilo o kolačima, bih rado pojela i komad više.

Rabarbara je vrlo ljekovita biljka i šteta što je toliko zapostavljena. Ovo će stoga biti samo prvi od nekoliko recepata s rabarbarom koje ću objaviti. Rabarbara se u medicinske svrhe koristi od davnina, za ljekovite pripravke koriste se podanci a listovi se izbjegavaju jer su otrovni.

Ljekovito djelovanje rabarbare je vrlo široko. Navodno određeni spojevi djeluju inhibirajuće na razvoj stanica raka. Zahvaljujući tim spojevima rabarbara pomaže kod oporavka pacijenta nakon teških operacija tumora želuca, s obzirom da ublažavaju upalne procese, obnavljaju pokretljivost gastrointestinalnog sustava, a i nutritivno obogaćuju prehranu.

Svježi podanci su značajan izvor vlakana o kojima se u današnje vrijeme dosta zna jer imaju vrlo ljekovito djelovanje na organizam. Poznato je da pozitivno djeluju na reguliranje prehrane, otkriveno je da ovisno o dozi rabarbara može regulirati probavu dvostruko, veće količine pospješuju stolicu, a manje količine djeluju na zatvaranje što pomaže u slučaju proljeva.

Vlakna stvaraju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja apetita te mogu pripomoći kod regulacije tjelesne težine. Nadalje, snižavaju kolesterol u krvi te na taj način smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Uravnotežuju razinu glukoze u krvi čime se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa.

Marmelada s rabarbarom


Kad sam nedavno u trgovini ugledala svježe ubranu rabarbaru znala sam da ju odmah moram iskoristiti za izradu marmelade, slične onoj koju sam prošle godine primila na poklon, od rabarbare i vanilije. Osim toga, sve su nam se marmelade osim one od naranče, pojele i vrijeme je za novu rundu iskorištavanja sezonskog voća i povrća. Ali kad se radi bez konkretnog recepta često dođe i do nezgoda.

Znala sam koliko je rabarbara kisela te na kilogram rabarbare stavila pola kilograma šećera i dva štapića vanilije. Rabarbaru sam narezala, odstranivši malo konce (kao kod celera) te stavila kuhati sa šećerom, te za to vrijeme iskuhavala staklenke (cijeli postupak uz dobru organizaciju traje kojih pola sata). Kad se rabarbara počela pretvarati u masu, napravila sam probu želiranja te okusa.

Naime, kako se taj dan kuhala i tapioka (ima jedan recept za strane) tako sam odlučila isprobati tako skuhanu rabarbaru s pudingom od tapioke. Ispalo je odlično, slatkasto kiselkasto baš kako treba. Ali ona poklonjena marmelada nije imala komadiće povrća pa sam sve fino izmiksala i hop, stavila u staklenke i zatvorila.

Ostalo je još nekoliko žlica koje sam dodala u čaše s tapiokom, misleći kako ćemo imati fini desert. I tako, kao kod svakog novog jela – eksperimenta, probam ja ohlađenu masu s tapiokom –  na vlastiti užas! Sve je bilo puno prekiselo, trpkog okusa i s previše vanilije. Nije mi bilo jasno kako. Možda samo zbog miksanja?

Uglavnom, kako se ne bi bacile 3 staklenke kisele marmelade, odlučila sam sljedeći dan popraviti grešku te dodati svemu jagode. Tako je nastao ovaj recept, koji je baš po mojem ukusu i jedna od najboljih marmelada koje ću i u budućnosti (vrlo skoroj) raditi.

Potrebno je:

  • 1 kg rabarbare
  • 1,2 kg jagoda (organski uzgojenih, neprskanih pesticidima)
  • 1 kg šećera za marmelade, omjer 2:1
  • 2 štapića vanilije, prerezati po duljini i ostrugati crni 'kavijar'
  • Oko 6-7 manjih staklenki

Po želji:  žlica ruma po staklenki


Priprema:

1.
Rabarbaru i jagode oprati, očistiti te narezati na komadiće te kod rabarbare eventualno odstraniti tvrde niti.

2. Uzeti dva lonca te u jedan staviti rabarbaru s pola količine šećera a u drugi jagode s preostalim šećerom. Jagode neka pričekaju jer su brzo gotove pa počnite kuhati rabarbaru i za to vrijeme iskuhajte staklenke.

3. Dovesti rabarbaru prvo do vrenja pa nastaviti kuhati na slabijoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhajte rabarbaru oko 15 minuta pa dodajte vaniliju.

4. Zakuhajte jagode. Nakon nekoliko minuta će se one početi raspadati pa ih dodajte rabarbari i kuhajte zajedno još nekoliko minuta uz miješanje.

5. Ulijte u staklenke i odvojite one koje nisu za djecu pa na njih ulijte po žlicu ruma kako bi se produljila trajnost marmelade.

Ako vam dođu iznenadni gosti, napravite ove scones (engleske muffine) i poslužite ih s ovom marmeladom.

U slast! 

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.