Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

Maslinovo ulje za sunčanje – da ili ne?

Spremne ste za plažu, još samo u torbu treba ubaciti sredstvo za sunčanje

Spremne ste za plažu, još samo u torbu treba ubaciti sredstvo za sunčanje. Dvojite – maslinovo ulje koje su koristile i naše bake ili kremu za sunčanje proizvedenu najnovijom tehnologijom?

Maslinovo ulje jedna je od najzdravijih namirnica mediteranske prehrane i jedna od onih koje se od davnina koriste po principu „use i nase“, kao hrana, lijek i kao sredstvo za njegu kože i kose. Stare Dalmatinke, Istranke i žene s Kvarnera nosile su u zavrnutim rukavima svojih radnih nošnji par beauty trikova čija je baza bilo maslinovo ulje. Njime su mazale kožu preplanulu nadničareći na užarenoj zemlji ili one sretnije, u svojim maslinama i vinogradu.

Umorne noge išarane venama njegovale su maceratom od maslinovog ulja i lovora, bore su mazale maslinovim uljem s lavandom, kožu hranile uljem i medom, kosu uljem i žumanjkom.

A onda su stigli prvi turisti i naše su žene vidjele da more nije samo da se pred pučinom stoji i s obale maše muževima koji su navigavali ili odlazili loviti ribu. 

Maslinovo ulje i sunce

Težak rad na polju zamijenili su apartmani, a one su se žene, po uzoru na svoje goste iz Austrije i Njemačke, počele kupati u moru. Brončanu put sada su postizale puno elegantnije – sunčanjem, a ne motikom.

Maslinovo ulje dobilo je novu svrhu i postalo ulje za sunčanje od kojeg se brzo tamnjelo o put je poprimala divnu brončanu nijansu. Sve do danas ostalo je popularno među ženama koje preferiraju prirodnu kozmetiku.

No, koliko je zaista maslinovo ulje zdravo u ovoj ulozi?

Ne zaboravimo da nas ne grije isto sunce koje je grijalo naše pretke (ok, isto je, ali su njegove zrake zbog oštećenog ozonskog omotača puno opasnije, no što je slučaj bio prije 50-60 godina).

U klimatskim okolnostima u kojima živimo vrlo je važan zaštitni faktor, a njega maslinovo ulje nema (osim ako ne napravite ulje za sunčanje tako što ćete maslinovim uljem natopiti zelene orahe i mrkvu te smjesu ostaviti u staklenoj tegli da se 40 dana macerira na suncu).

No, to ulje ima vrlo nizak zaštitni faktor i možete ga koristiti tek kad ste ulovili boju. Kao što smo rekle, maslinovo ulje nema zaštitni faktor, a stvar dodatno pogoršava činjenica da svako ulje pa i ovo, privlači sunčeve zrake. Iako će te od njega brzo potamnjeti, riskirate opekline, ali i puno ozbiljnija stanja poput melanoma. Stoga, ne koristite ga kao zaštitu od sunca jer ono to nije.

Njega nakon sunčanja

Maslinovo ulje sadrži esencijalne zasićene masne kiseline, antioksidanse i vitamin E koji će pomoći kod opeklina od sunčanja (no, jogurt ovdje ima čudotvorni učinak pa mu dajte prednost) te nahraniti i omekšati suhu, dehidriranu kožu te joj pomoći zadržati vlagu.

Za bolji učinak razrijedite ga s nekim blažim uljem, aloe verom ili laganim losionom koji i inače koristite. Samo po sebi vrlo je bogato i gusto te bi moglo začepiti pore. Upravo zbog toga trebaju ga pažljivo koristiti osobe koje su sklone alergijama ili imaju problema s aknama.

Više

Beauty report

Djecu posebno privlače zabavne ambalaže, ali pritom ne znaju što se u njima krije, a u pitanju mogu biti jake kiseline poput retinola.

Beauty report

Opusti se kao nikada prije uz FOREO skin tech uređaje! Tvoj jedinstveni SPA trenutak nadohvat ti je ruke.

Darivanje

Hairstyle News festival, uz frizerska događanja u Parizu, Londonu, Bologni i Düsseldorfu, ističe se kao jedno od najdugovječnijih i najznačajnijih događanja u frizerskoj industriji...

Savjeti stručnjaka

Ovaj inovativni timski pristup ne samo da postavlja nove standarde u liječenju pacijenata u Hrvatskoj, već teži postati centar izvrsnosti za čitavu regiju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.